grand Napisano 5 Maja 2016 Share Napisano 5 Maja 2016 Witam wszystkich. Nie wiem, czy w dobrym dziale założyłem temat, ale sprawa jest dość nurtująca. Jak wiemy, przepisy dotyczące wód publicznych mówią, że teren 1,5 metra od brzegu wokół zbiornika jest także publiczny i nie może być grodzony przez właścicieli działek przylegających do wody. Niestety w wielu przypadkach jest tak, że właściciele gruntów grodzą teren do samej wody uniemożliwiając wędkarzom połów. Podam konkretny przykład i chciałbym aby ktoś biegły w przepisach wyjaśnił, jak powinno być. Pewien zbiornik w mojej okolicy jest zbiornikiem zaporowym utworzonym na małym potoku. Czy jest wobec tego wodą płynącą? Jeśli tak, jest także wodą publiczną. Zbiornikiem opiekuje się/dzierżawi (trudno mi określić na jakich warunkach) Urząd Miasta i Gminy. Cały jeden brzeg zbiornika do samego brzegu jest ogrodzony przez teren prywatny ośrodka rekreacyjnego i przez to nie można z tego brzegu wędkować. Jeśli jednak jest to woda publiczna to 1,5 m wokół zbiornika powinno być udostępnione dla wędkarzy. Czy mam rację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrucin Napisano 9 Maja 2016 Share Napisano 9 Maja 2016 Obawiam się, że temat nie jest taki prosty jak się wydaje. Podobny problem dotyczy jeziora Kierskiego. Widziałem wywiad w TV, gdzie jakiś urzędnik powiedział: Kierskie nie jest w pojęciu ustawy jeziorem, gdyż kiedyś sztucznie podniesiono poziom wody i jest to teraz zbiornik retencyjny, dlatego pas 1,5m nie obowiązuje. Jednak radzę może popytać RZWG na początek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grand Napisano 9 Maja 2016 Autor Share Napisano 9 Maja 2016 Ale czy zbiornik retencyjny w ujęciu prawa wodnego nie jest czasem wodą płynącą? Jeśli przez to jezioro przepływa rzeka/potok to w ujęciu tego prawa jest to woda płynąca a więc i publiczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polar3016 Napisano 10 Maja 2016 Share Napisano 10 Maja 2016 Ja ci odpisze tak. Jeżdżę na różne zbiorniki i przepis ten jak wiele spraw w tym kraju od zawsze jest martwy. Jedź np. na Pogorię 1 w Dąbrowie Górniczej od 40 lat jak pamiętam dojście do wody jest zamknięte w wielu miejscach a teraz 50% zbiornika jest ogrodzona i okratowana. Możesz pisać gdzie chcesz, mówić, trąbić nikogo tonie obchodzi a co najwyżej psy spuszczą albo karki przyjdą i tyle. To samo jest na rzekach. Przygrodzone do koryta i spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawciobra Napisano 10 Maja 2016 Share Napisano 10 Maja 2016 U nas podobny problem jest na rzece Pasłęce. Nasz prezes kazał dzwonić do niego lub na policję jeśli będą jakieś problemy z dojściem do wody np. przez czyjąś posesję. Warto poczytać trochę paragrafów dot. brzegów wód, a jest co poczytać Zgodnie z Prawem Wodnym Art. 27."1. Zabrania się grodzenia nieruchomości przyległych do powierzchniowych wód publicznych w odległości mniejszej niż 1,5 m od linii brzegu, a także zakazywania lub uniemożliwiania przechodzenia przez ten obszar. " Kara za złamanie tego przepisu to grzywna Art. 34.1. Każdemu przysługuje prawo do powszechnego korzystania ze śródlądowychpowierzchniowych wód publicznych, morskich wód wewnętrznych wraz z morskimiwodami wewnętrznymi Zatoki Gdańskiej, i z wód morza terytorialnego,jeżeli przepisy nie stanowią inaczej.2. Powszechne korzystanie z wód służy do zaspokajania potrzeb osobistych, gospodarstwadomowego lub rolnego, bez stosowania specjalnych urządzeń technicznych,a także do wypoczynku, uprawiania turystyki, sportów wodnych oraz,na zasadach określonych w przypisach odrębnych, amatorskiego połowu ryb. Tak więc turysta, żeglarz czy wędkarz będzie mógł domagać się od miejscowych władz, w drodze decyzji administracyjnej, zapewnienia mu dostępu do brzegów wód publicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grand Napisano 10 Maja 2016 Autor Share Napisano 10 Maja 2016 No dokładnie znam tę paragrafy. Kwestia teraz co jest wodą publiczną. Rzeki są nią na pewno. Ale czy zbiornik zaporowy także? Teoretycznie tak bo w prawie wodnym jest definicja, że jeśli przepływa przez niego rzeka lub inaczej - został stworzony przez przegrodzenie koryta to jest wodą płynącą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczecinianin Napisano 10 Maja 2016 Share Napisano 10 Maja 2016 To ja nie do końca do powyższej sytuacji, ale bardzo podobnej. Jeśli mam kąpielisko strzeżone, a wejście jest za opłatą, czy ja jako wędkarz muszę płacić jeśli chce wejść na teren, nie chcą korzystać z kąpieliska i nawet jest to dość oddalone od plaży miejsce. Mam tu na myśli Kanał Odyńca w Szczecinie - jest to kanał Odry. Jak to w tym momencie wygląda? Dodam, że jest to super miejsce do połowów spławikowych i spiningowych. W lato bywa, że o 5 już nie ma nigdzie miejsca, a wędkarzy można naliczyć ponad 20. Jak to jest w tej sytuacji? Bo 5zł opłaty piechotą nie chodzi... A jeśli wybiorę się 20 razy, a spokojnie tyle razy bywam w ciągu wakacji, to mógłbym już kupić jakąś tańszą wędkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grand Napisano 11 Maja 2016 Autor Share Napisano 11 Maja 2016 Na zbiorniku o którym piszę jest identyczna sytuacja z opłatami. Ja nie płacę. Parę razy miałem nieprzyjemności ale nikt policji nie wezwał ani mnie nie zatrzymał. Później już się nie czepiali. Nikt nie ma prawa pobierać dodatkowych opłat jeśli chcesz powędkować na wodzie publicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawciobra Napisano 11 Maja 2016 Share Napisano 11 Maja 2016 @grand Najlepiej sprawdź w rejestrze czy akwen, o którym piszesz jest pod opieką PZW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grand Napisano 11 Maja 2016 Autor Share Napisano 11 Maja 2016 @pawciobra Tak, jest pod opieką PZW, jest prawdopodobnie wodą płynącą bo powstał po zrobieniu zapory na strumieniu, a cały jeden brzeg jest wyłączony z wędkowania gdyż jest to teren prywatny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi