Przemekl Napisano 6 Maja 2016 Share Napisano 6 Maja 2016 Witam wszystkich. Kupiłem wędkę Mikado Nihonto UltraLight Spin 270 c.w. 14g z przeznaczeniem na naukę spinningu. Zamierzam łowić okonie w porcie Darłowo. Na tamte warunki to jest chyba idealny sprzęt na naukę spiningu. Nie ma tam zaczepów, występuje mnóstwo okonia. Wędka a właściwie jej szczytówka jest bardzo cienka. Czy w związku z tym zapomnieć o próbie łowienia pstrąga lub jesiotra na łowisku komercyjnym ? Dodam, że nie mam doświadczenia, dlatego pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 6 Maja 2016 Share Napisano 6 Maja 2016 Na wędkę do 12gram to ja czasami szczupaki łowię :) może nie metrówy ale kilka 60tek już wyjąłem :) jako przykład masz lina większego od wędki :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aldebaran Napisano 6 Maja 2016 Share Napisano 6 Maja 2016 14g to nie taki UL wcale, na pstrąga jak najbardziej, ale jesiotr to jednak większy gabaryt i ja bym sobie darował. A co do wypowiedzi poprzednika - też mi się zdarzało szczupaki 60-tki na wędkę do 10g wyciągać, ale to jako przyłów, nastawiać to się nie ma co, zbyt wiele rzeczy może pójść źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 6 Maja 2016 Share Napisano 6 Maja 2016 Na szczupaki to ja mam wędkę do 28gram , a nawet i taką do 35gram ale jak dla mnie to już kij od szczotki :) przeważnie używam ją do jerków albo żywca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptaku Napisano 26 Lipca 2016 Share Napisano 26 Lipca 2016 Podczepię się pod temat bo też zastanawiam sie nad tym kijem, nie moge sie tylko zdecydować czy wersja 12g czy 14g będzie używany do machania małymi woblerami 5g i z małymi obrotówkami nr 2,3 (effzett-y i meps-y tak po 4g). Dodam że mam tez kij 10-30g wiec bardziej się skłaniam do wersji 12g. Jakieś sugestie? A może w cenie do 100 kupie coś fajniejszego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptaku Napisano 31 Lipca 2016 Share Napisano 31 Lipca 2016 Ktoś coś może powiedzieć o tym kijaszku albo coś innego zaproponować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziba84 Napisano 31 Lipca 2016 Share Napisano 31 Lipca 2016 Polecam Shimano Catana 1-11g 2,7m. Złapałem na niego szczupaka 60cm. Rewelacyjny kij ale kosztuje ok 130 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybiastycznie Napisano 30 Sierpnia 2016 Share Napisano 30 Sierpnia 2016 Ja używam kiji od mikado od dłuższego czasu i uważam, że w stosunku cena:jakość są niezawodne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi