kapson11b Napisano 7 Maja 2016 Share Napisano 7 Maja 2016 Witam. Jestem początkującym wędkarzem i łowie na stawie komercyjnym w swojej miejscowości (można wędkować tylko w weekendy i święta). Średnia głębokość łowiska w miejscu w którym siedzę jest 1,5-2m (miejsc nie możemy zmieniać). Powierzchnia stawu to około 4-5ha. Głownie występują tu karpie i amury (bardzo duża ilość małego karasia). Problemem na tym łowisku jest to że wędkarze bardzo dużo karmią te ryby (głównie fasola i groch) i mam pytanie czym nęcić karpie i amury żeby weszły w moje łowisko i na co je łapać. Dominują karpie w wielkości 1,5-kg. Staw znajduje się w StrzyżowiePozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bry1ant Napisano 10 Maja 2016 Share Napisano 10 Maja 2016 Na karpir tej wielkosci powinna wystarczyc kukurydza z konopia, na wieksze trzeba bylo by podsypac cos konkretniejszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapson11b Napisano 11 Maja 2016 Autor Share Napisano 11 Maja 2016 Konkretniejszego to znaczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpangler Napisano 11 Maja 2016 Share Napisano 11 Maja 2016 Na wieksze sztuki dobry bylby pelet i kulki proteinowe ale mysle ze w twoim przypadku wystarczy gotowana kukurydza i ewentualnie pelet rybny albo granulat. Zrobilbym z tego fajna paste peletowa dodal kukurydzy i atraktora np halibut albo truskawka troche kleju albo zanety. Potem zrobilbym kule wielkosci mandarynki i postrzelal z procy z 2 do 4 dni. Na koniec zestaw wlosowy z kukurydza i efekty powinny byc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oyryk0505 Napisano 31 Sierpnia 2016 Share Napisano 31 Sierpnia 2016 Witam. Ja podobnie jak kolega łowie na łowisku komercyjnym w którym jest wiele gatunków ryb ale głownie dominuje karp i amur. Karpie od 0,5kg do 8kg. Do tej pory łowiłem na koszyczek zwykła zanęta na biała rybe,białe robaki,kukurydza i przynosiło to efekty w postaci od 2 do 4 kg karpia. Podpatrzyłem na łowisku że koledzy używają do połowu methody feeder z bardzo dobrymi efektami. Tak więc zakupiłem koszyczek do methody, zrobiłem pare haczyków z włosem i wybieram sie na Rybki. Przygotowałem na ten wyjazd: 1kg zanęty na karpia firmy LORPIO,0,5 kg zanęta pellet ochotka 0,2mm, zanęta pellet halibut 0,2mm, konopie wędkarskie 1kg oraz trochę kukurydzy waniliowej i miodowej. Posiadam też kulki proteinowe(smak tropikalny) ale nie pamietam jakiej wielkosci. Pytanie do was co mogę z tego skomponować i w jakich proporcjach oraz co mogę dokupić aby poprawić łowienie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jony Napisano 1 Września 2016 Share Napisano 1 Września 2016 Niestety, ale trudno jest Ci coś doradzić. Każda woda jest inna, na jednej może się sprawdzić smak owocowy, a na innej np. rybny. Najlepiej jest zorientować się na co łowią inni i iść w tym kierunku. Skoro piszesz, że miałeś wyniki na robaki i kukurydzę, to ja bym się tego trzymał. Podstawą jest znalezienie miejsc gdzie ryby żerują/przebywają i tam należy łowić. Przy łowieniu karpi i amurów wymagane jest nęcenie w dużych ilościach. Jak w łowisko wejdzie amur to po wiaderku 10 l kukurydzy w ciągu godziny nie będzie śladu. Pamiętaj też o tym, że większe sztuki żerują na obrzeżach obszaru nęconego i wchodzą dopiero na stołówkę jak odejdzie drobnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LowcyKarpi Napisano 11 Września 2017 Share Napisano 11 Września 2017 To prawda, tutaj ciężko jest doradzić odnośnie tego która zanęta jest najlepszym rozwiązaniem, często sam dobór odbywa się na zasadzie prób i błędów, zależy też do samej wody, jeżeli kuku plus robaki sprawdzały się to właśnie przy nich bym póki co pozostał dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 24 Września 2017 Share Napisano 24 Września 2017 W wodach z dużą ilością drobnej ryby należy zrezygnować zupełnie z zanęt sypkich. Selektywna będzie kukurydza, ale 3-4 ziarna na włosie podniesione do pionu pianką- hak musi leżeć na dnie. Powinien się sprawdzić pellet, ale grubszy ok. 16 mm i oczywiście kulki proteinowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi