Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Jestem początkującym wędkarzem i łowie na stawie komercyjnym w swojej miejscowości (można wędkować tylko w weekendy i święta). Średnia głębokość łowiska w miejscu w którym siedzę jest 1,5-2m (miejsc nie możemy zmieniać). Powierzchnia stawu to około 4-5ha. Głownie występują tu karpie i amury (bardzo duża ilość małego karasia). Problemem na tym łowisku jest to że wędkarze bardzo dużo karmią te ryby (głównie fasola i groch) i mam pytanie czym nęcić karpie i amury żeby weszły w moje łowisko i na co je łapać. Dominują karpie w wielkości 1,5-kg. Staw znajduje się w Strzyżowie
Pozdrawiam

przynęty na klenia   Dragon
Gość Bry1ant
Napisano

Na karpir tej wielkosci powinna wystarczyc kukurydza z konopia, na wieksze trzeba bylo by podsypac cos konkretniejszego.

Napisano

Na wieksze sztuki dobry bylby pelet i kulki proteinowe ale mysle ze w twoim przypadku wystarczy gotowana kukurydza i ewentualnie pelet rybny albo granulat. Zrobilbym z tego fajna paste peletowa dodal kukurydzy i atraktora np halibut albo  truskawka troche kleju albo zanety. Potem zrobilbym kule wielkosci mandarynki i postrzelal z procy z 2 do 4 dni. Na koniec zestaw wlosowy z kukurydza i efekty powinny byc

• 3 months later...
Napisano

Witam. Ja podobnie jak kolega łowie na łowisku komercyjnym w którym jest wiele gatunków ryb ale głownie dominuje karp i amur. Karpie od 0,5kg do 8kg. Do tej pory łowiłem na koszyczek zwykła zanęta na biała rybe,białe robaki,kukurydza i przynosiło to efekty w postaci od 2 do 4 kg karpia. Podpatrzyłem na łowisku że koledzy używają do połowu methody feeder z bardzo dobrymi efektami. Tak więc zakupiłem koszyczek do methody, zrobiłem pare haczyków z włosem i wybieram sie na Rybki. Przygotowałem na ten wyjazd: 1kg zanęty na karpia firmy LORPIO,0,5 kg zanęta pellet ochotka 0,2mm, zanęta pellet halibut 0,2mm, konopie wędkarskie 1kg oraz trochę kukurydzy waniliowej i miodowej. Posiadam też kulki proteinowe(smak tropikalny) ale nie pamietam jakiej wielkosci. Pytanie do was co mogę z tego skomponować i w jakich proporcjach oraz co mogę dokupić aby poprawić łowienie.

Pozdrawiam

Napisano

Niestety, ale trudno jest Ci coś doradzić. Każda woda jest inna, na jednej może się sprawdzić smak owocowy, a na innej np. rybny. Najlepiej jest zorientować się na co łowią inni i iść w tym kierunku. Skoro piszesz, że miałeś wyniki na robaki i kukurydzę, to ja bym się tego trzymał. Podstawą jest znalezienie miejsc gdzie ryby żerują/przebywają i tam należy łowić. Przy łowieniu karpi i amurów wymagane jest nęcenie w dużych ilościach. Jak w łowisko wejdzie amur to po wiaderku 10 l kukurydzy w ciągu godziny nie będzie śladu. Pamiętaj też o tym, że większe sztuki żerują na obrzeżach obszaru nęconego i wchodzą dopiero na stołówkę jak odejdzie drobnica.

• 1 year later...
Napisano

To prawda, tutaj ciężko jest doradzić odnośnie tego która zanęta jest najlepszym rozwiązaniem, często sam dobór odbywa się na zasadzie prób i błędów, zależy też do samej wody, jeżeli kuku plus robaki sprawdzały się to właśnie przy nich bym póki co pozostał dalej.

• 2 weeks later...
Napisano

W wodach z dużą ilością drobnej ryby należy zrezygnować zupełnie z zanęt sypkich. Selektywna będzie kukurydza, ale 3-4 ziarna na włosie podniesione do pionu pianką- hak musi leżeć na dnie. Powinien się sprawdzić pellet, ale grubszy ok. 16 mm i oczywiście kulki proteinowe.