Skocz do zawartości
Dragon

łowiska Okoniowe

jeux

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam prośbe szukam łowisk okoniowych ,zarazem mam prośbe do wszystkich o informacje na ten temat . Każda informacja cenna dziękuje bardzo za ewentualne podzielenie się informacjami .

fc286c172d41729em.jpg

przynęty na klenia   Dragon
Gość wobler129
Napisano

Ja łowiska okoniowe rozpoznaje przedewszystkim późną wiosną, latem oraz wczesną jesienią, gdy u mnie okonie baaaaaaardzo intensywnie żerują przy powierzchni. :cool:

Napisano

witaj kolego wobler129 ale chyba nie zrozumieliśmy się ja szukam konkretnych miejsc znaczy :rzek, jezior, strumyczków, i stawów itp inaczej namiary na konkretne miejsca . Pozdrawiam @ll

fc286c172d41729em.jpg

Gość Anonymous
Napisano

Myślę że przydała by Ci się jeszcze godzina o której biorą ,przynęta na jaką biorą , kogoś do skrobania bo myślę że już łapać będziesz sam. :grin::mrgreen:

John

Gość wobler129
Napisano

Aha. Moim zdaniem nie znajdziesz lepszego miejsca jak moja rzeka. Mówię całkiem serio. Woda wakacjami sprawia wrażenie garnka z gotowaną wodą - tak agresywnie żerują. Każdy rzut - branie. Można złowić od 10cm. okonka po 40cm. kolorowego garbusa. Kto wie czy większe nie pływają :?: Naprawdę polecam, ale tylko 2 miejscówki mam takie, bo reszta - mizeria. I na obydwóch tak pięknie biorą :wink:

Napisano

to może jeszcze powiesz gdzie ta rzeczka i te miejsówki :lol::lol:

kolego @john wskaż swoją miejścówke a zapewniam nie potrzebuje nikogo do pomocy a pozatym sarkazmem przez twoją wypowiedz wieje :cool::cool::cool::cool::cool:

Napisano

jeśli chcesz połowić garbuski z górnej półki to zapraszam w moje okolice,

czyli zbiornik Dzierżno duże, i tu bez ściemy można naprawdę pobawić się,

druga sprawa i to ta zła że łowisko jest dostępne w miesiącach lipiec, sierpień,

a, dlaczego: wysoki stan wody, chodzi mi o połów z brzegu nie ma szans, jedynie co to trzeba poczekać aż woda opadnie wtedy sru w spodniobuty czy też wodery, no lux by był wtedy jak do dyspozycji znalazła by się łódka czy ponton :grin:

dołączę tu parę fotek pasiastych z tamtego roku złowionych w tym zbiorniku, na moich słynnych gumiorach :grin:

c13f693010ff44damed.jpg

eb7047da259c9b81med.jpg

Napisano

mozesz podać namiar w jakiej to jest okolicy?

mamy zamiar wraz z Jeuxem wybrac sie na kilka dni,jak sie cieplej zrobi....i szukamy jakiejsć fajnej wody....

w SZUKACZU nic a nic nie znalazło.moze podaj jakaś wieksza miejscowosć obok i kierunek w którym szukac.....

dzieki i pozdro

Napisano
mamy zamiar wraz z Jeuxem wybrac sie na kilka dni,jak sie cieplej zrobi

dam jeśli weżmiecie mnie ze sobą :mrgreen:

czekam na odpowiedż :grin:

Napisano

dzięki jak będziemy jechać masz jak w banku żę damy wcześniej znać mam tam 180 km

Napisano

Jeux, a zwróciłes uwagę na te słynne gumioki Andiego? Okonki przy nich to pikuś :lol:

A poważnie ... jesli chodzi o okonie nasuwają mi się na myśl trzy nazwy:

jezioro łętowskie ok. 50 km pod Ustką. Prześliczna okolica, połów wyłącznie z łódki bo brzegi w koło to bagna. Łódke można wynająć w gospodarstwie rybackim. Prześliczna okolica - Kępski park krajobrazowy, jałowce jak topole, jagody jak jabłka a okonie jak słonie ;) Średni wymiar łowiony to ok. 25-30 cm a i większe się trafiały. Tam własnie pierwszy raz w życiu miałem okazją na holowanego szcupaka zwabić kolejnego ... wiekszego dziadka :lol:

Następna i bliska mojemu sercu jest Pogoria III Prześliczny zbiorniczek powstały w wyniku zalania wyrobisk po piaskowni, napełniony bijącymi w koło źródełkami. Woda czysta jak kryszał i stojąc na kotwicy na głębokości 5 m widać roślinność denną :shock: Tam pierwszy raz w życiu złowiłem okonka 52 cm i zimą widziałem, jak na lodzie koło wędkarzy leżało ich kilka sztuk w podobnym wymiarze.

No i moje kochane Dziećkowice , również zalewisko po piaskowni. Tutaj jak i w przypadku Pogorii III łowi sie różnej wielkości okonki. I tutaj sa smoki po 50 cm ... też mi sie udało kilka pstryknąć ;)

Na wszystkich tych łowiskach poważne efektu można uzyskać jedynie z łódki bo pod brzegiem siedzi drobnica i średniaki. Wszystkie te zbiorniki maja dno poryte górkami a te dwa ostatnie ogromną ilością rowów - dawnych kanałów odwadniających pola piaskowe.

Napisano

z tego co piszesz najbardziej mi się chyba przyda wiadomość o jeziorze łętowskim koło ustki w tamtym roku 3 miesiące w rowach i w tym roku też mam zamiar, więc niedaleko bym miał tylko powiedz mi jak z opłatami, ja jestem z dolnego śl

Napisano

Obecnie Ci nie potrafię powiedzieć, bo czas leci. Ja byłem zakwaterowany u Pani SOŁTYS Krystyny Sobczak ... http://www.powiatslawno.pl/content/view/112/154/ - druga oferta od góry. Mieszkałem w prawej części domu widocznej na fotce. Pamiętam, jak mąż Pani Krystyny pomagał mi pozyskać rosówki ... kabel z warsztatu, 2 gwoździe do ziemi uprzednio zlenej wodą i 220V :shock: Nigdy takich dziwów nie widziałem. Gdyby w rejonie byłyby kopalnie ... czekałbym, aż Andi wyjdzie do słońca pod wpływem "impulsu" :mrgreen: Od niej do rybaczówki jest ok. 5 minut na butach spacerkiem. Należało na miejscu ujścić opłatę za wędkowanie (koniecna karta wędkarska) i za wynajem łódki (na godziny). Zatelefonuj do Pani Krystyny i wszystkiego sie dowiesz, a przy okazji ... pozdrów ja od takiego jednego z Sosnowca ;

Dodam jeszcze jako ciekawostkę, że ... chyba do 1996 roku było to łowisko specjalne i tereny łowieckie (myśliwstwo) dla VIPów ... wiecie ... sekretarze, ministrowie, prezydenci ;)

• 2 years later...
Napisano

Ja polecam zalew zegrzyński. Na praktycznie całej długości dawnego koryta przy kantach. Prawie za każdym razem wyjmuję 10 okoni powyżej 25 cm. Przynęta to boczny trok lub główka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.