PoczątkującyHobbysta Napisano 27 Czerwca 2016 Share Napisano 27 Czerwca 2016 Witam! Zarówno kupne ze sklepy stopery nitkowe jak i robione własnoręcznie z żyłki 0.18 zahaczają o przelotki w ostatniej części mojej matchówki. Mam wrażenie, że im dłuższe końcówki zostawiam tym gorzej, krótsze też nie pomagają. Żyłka główna 0.20. Ostatnia przelotka około 2mm. Wędka Konger Carbomaxx Match 4,20 widoczna w tej aukcji: http://allegro.pl/zestaw-wedkarski-konger-wedka-kolowrotek-match-z81-i4954913340.html Jakieś porady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 27 Czerwca 2016 Share Napisano 27 Czerwca 2016 Przerabiałem podobny temat lata temu jak wchodziły MATCHÓWKI , pierwsze to szukałem płytszych miejsc , no ale czas połowić na głębszych miejscach , no i zaczęło się , wpadłem na pomysł że będę wiązał stopery sam , no i udało się , wiązałem dwa , jeden przy drugim i to z plecionki . Czasami się przesuwały ale to tylko podczas holu większej rybki , za dnia takiego problemu nie było co miało się gorzej do nocy , w dzień widziałem stopery i w momencie gdy się zbliżał do pierwszej przelotki raptownie opuszczałem wędkę i szybko przewinąłem stoper przez pierwszą przelotkę . Druga sprawa to może być to że przy wyzucie trzymasz przy wysoko wędkę i stoper się blokuje , popróbuj wędkę trzymać bardziej skierowaną do lustra wody , być może trochę to pomoże 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoczątkującyHobbysta Napisano 29 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2016 Problem rozwiązany. Zrobiłem stoperki z plecionki 0,10. Tylko nie znalazłem tak małego koralika żeby zablokował mi spławik. Wystarczyło jednak zamontować mechanizm z agrafką małego rozmiaru, który służy do szybciej wymiany spławika bez konieczności rozwalania zestawu. Tam dziurka na żyłkę jest na prawdę malutka przez co bez problemu blokuje się spławik. Nawet nie słyszę tryknięcia stoperów! : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi