Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, jaka przynete na leszcza i dodatek do zanety polecacie? Kukurydza a moze makaron? Kuzyn mi mowil, zeby uzyc makaron posypany kolendra. Czy to dobry pomysl?

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Nie da się na Twoje pytanie jednoznacznie odpowiedzieć. Zależy od łowiska, pory roku i kilku innych czynników. Najlepiej robić rozeznać się na danym łowisku. Kukurydza i makaron to dobre leszczowe przynęty, ale na niektórych łowiskach mogą być zupełnie nieskuteczne. Mnie do makaronu zawsze sprawdzał się czosnek. 

Napisano

Leszcze biora nawiele przynęt stosowanych przez wędkarzy: kukurydza. makaron, pęczak, pszenica, biały robak i jego poczwarki, dendrobena, ochotka (pęczek). W sumie to niewiele jest wędkarskich przynęt (naturalnych) których by nie lubił.

Jeśli możesz to nęć kilka dni i raczej głębiej niż łowisz płotki. Ważne jest żebyś grunt ustawiał przy dnie - branie spławik pokarze wykładając się na bok.

Napisano

W moich rejonach leszcz nie bierze na nic innego jak biale robaki/pinki. Zestawy moga stac w jednym miejscu a ryba wybierze i tak bialego.

Napisano

Leszcz gustuje w smakach ziołowych a więc tak kolendra jak i czosnek są jak najbardziej na miejscu, pokrótce może powiem jak ja to robię , do zanęty  dodaje płatki owsiane , dodaje kolendry i czosnku granulowanego ( w moim łowisku występuje duży karaś) czosnek jest świetny pod karasia, ale wróćmy do zanęty, po wymieszaniu składników i nawilżeniu zanęty wodą z łowiska, wsypuję część pinki do wiaderka z zanętą i zaczynam, na haczyk zakładam pinki z zanęty, do koszyczka zanęta z pinami i do wody, to taki mój sposób , ale jest jak się to mówi wiele szkół jazdy, z moich spostrzeżeń wynika że zanęta w kolorze jasnym jest nie skuteczna zwłaszcza żółta odstrasza ryby, przynajmniej na łowisku na którym łowię, ja stosuję Jaxon na karpiowate ale Traper też jest ok, co do wyników ( nie narzekam) , co do innych przynęt takich jak kukurydza czy makaron na które też zęsto łowię również osiągam wyniki, chyba jednak moim zdaniem ważniejsza jest zanęta, pozdrawiam.

Napisano

Przynęta Leszczowa uniwersalna - robaki białe, czerwone, pinki, mulaki (ochotka) . Zapachy - uniwersalny - kolendra, inne klasyczne, ale nie wszędzie się sprawdzają piernikowy, wanilia, czosnek (te stosowałem).

Leszcz o tej porze lubi zanętę słodką, więc w zanęcie np melasa, karmel, słodzik. Leszcze pływają w stadach, w ławicach, w tym okresie sporo jedzą,  więc jeśli są w łowisku to trzeba dużo zanęty, żeby je utrzymać.

Napisano

mikwed1 właśnie 3 tygodnie temu miałem taki falstard, przesiedziałem od piątku do soboty bez brań , kiedy obok mnie wszyscy wyciągali leszcze , dlaczego , co się stało? , no właśnie , odszedłem od swoich od lat ustalonych zasad i zacząłem  na słodko, to był mój błąd, kupiłem w sklepie ( dodatek do zanęty leszczowej) były tam orzechy , mielona kukurydza i inne bakalia , zapach że sam byś to zjadł, i tak odjechałem na tarczy z naszego łowiska, tego błędu nie popełnię, kolejne wypady już były po staremu OK, pozdro.

Napisano

Co łowisko i pora roku to trochę inaczej - ja jeśli używam zanęt "proszkowych" z nastawieniem na Leszcza zawsze daje słodkiego - Karmel lub Melasa i to w dość dużych ilościach.

Napisano

mikwed1 z twoich połowów jakie widzę , nieźle łowisz ale należy wziąć pod uwagę że ty nęcisz miejsca (długotrwale) i na rzece, na jeziorze gdzie przewija się masa wędkarzy i każdy ma tą swoją najlepszą zanętę, musisz dać rybie to co ją bardziej zainteresuje , musisz przebić poprzedników, a to o czym pisałem jest naprawdę skuteczne.

Napisano

Ja pisze o nęceniu i łowieniu tak z doskoku,zanętami proszkowymi - gdy jeszcze takich używałem nęciłem na słodko z kolendrą (piernikiem wanilią, czosnkiem), a łowiłem na robactwo, ciasto, bułkę, pęczak, kuku z puszki.

Jakieś 4ry lata temu przerzuciłem się na nęcenie długotrwałe - ryby większe, wyniki prawie pewne. Długotrwale nęcę i łowie na ziarna, bez używania proszkowych, w które często wchodzi drobnica, dodatkowo ziarna są najekonomiczniejsze. Nastawiam się na duże Leszcze, nie zawsze takie łowie ale staram się, więc łowie głównie na Groch, Łubin i kuku gotowaną - twarde przynęty, bez nęcenia wcześniejszego szanse złowienia na nie czegokolwiek są minimalne.

Do ziaren w zeszłym roku dodawałem sporo kolendry i melasy - wyniki były dobre ale późno zacząłem stosować dodatki (w październiku). W tym roku jakoś nie chce mi się kombinować z dodatkami chociaż sporo mam nakupione, może dlatego, że wyniki mam dość dobre.