Camper121 Napisano 20 Lipca 2016 Napisano 20 Lipca 2016 Witam jakie przypony na jakie ryby zbyt duzo sie naczytałem o tym wiec juz sie całkowicie pogubiłem Cytuj
jony Napisano 20 Lipca 2016 Napisano 20 Lipca 2016 3 godziny temu, Camper121 napisał: Witam jakie przypony na jakie ryby zbyt duzo sie naczytałem o tym wiec juz sie całkowicie pogubiłem Jakbyś tak doprecyzował swoje pytanie byłoby łatwiej CI odpowiedzieć. Inne przypony stosuje się do łowienia ryb drapieżnych, zaś inne do łowienia ryb spokojnego żeru i tutaj też będą podziały w zależności na jakie ryby będziesz się nastawiał. Napisz więc jakie ryby chcesz łowić i na pewno podpowiemy Ci jakie powinieneś wiązać przypony. Przy wiązaniu należy także uwzględnić model haczyka, materiał przyponowy i techniki prezentacji przynęty. Cytuj
Camper121 Napisano 20 Lipca 2016 Autor Napisano 20 Lipca 2016 Chodzi mi o ryby drapiezne poniewaz bede łowił na spinna. Np. Szczupak, okoń,boleń itp Cytuj
okonhel Napisano 20 Lipca 2016 Napisano 20 Lipca 2016 Na szczupaka stalowe. tytanowe i gruby fluorocarbon. Wolframowe szczupaki często przecinają i łatwo się odkształcają. Zwracaj uwagę przy zakupie przyponów na agrafki - odrzucaj wszystkie które mają agrafki z blaszką i ze zbyt cienkiego drutu. Agrafka powinna być mocna i wygięta z jednego kawałka drutu . Na szczupaka stosuj przypony długości od 30 cm w górę. Cytuj
okonhel Napisano 21 Lipca 2016 Napisano 21 Lipca 2016 Jakie inne ? Chciałeś przypony na drapieżnika to masz powyżej jakie się stosuje a jakich unikać. Te przypony stosuje się łowiąc szczupaki lub łowiąc inne ryby w miejscach gdzie szczupaki występują. Na sandacze czy okonie przyponów nie stosuje się bo nie przecinają żyłki czy plecionki ale jak jest zagrożenie braniem szczupaka to lepiej założyć niż stracić rybę z przynętą. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi