ptaku Napisano 2 Sierpnia 2016 Share Napisano 2 Sierpnia 2016 Czołem ostatnio naszło mnie aby spróbować z pelletem. Wymyśliłem sobie taki zestaw z klasycznym telewizorkiem od góry obciążony ciezarkiem np 20g do telewizorka wsypał bym drobnego pellletu a na haczyk dał pellet z dziurką a na koniec robaka, ewentualnie pellet na gumce. Pytanie czy taki pellet w telewizorku spełni zadanie czy lepiej go namoczyć tak aby ulepić z niego ciasto i zastosować klasyczny koszyczek bez wieczka i denka przyczepiony do rurki antysplątaniowej? I jeszcze jedno czy pellet zanętowy to co innego niż pellet na haczyk czy to ten sam produkt, wydaje mi się że ten na haczyk musi być chyba inny aby nam za szybko się nie rozpuścił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kafarszczak Napisano 3 Sierpnia 2016 Share Napisano 3 Sierpnia 2016 20 godzin temu, ptaku napisał: Czołem ostatnio naszło mnie aby spróbować z pelletem. Wymyśliłem sobie taki zestaw z klasycznym telewizorkiem od góry obciążony ciezarkiem np 20g do telewizorka wsypał bym drobnego pellletu a na haczyk dał pellet z dziurką a na koniec robaka, ewentualnie pellet na gumce. Pytanie czy taki pellet w telewizorku spełni zadanie czy lepiej go namoczyć tak aby ulepić z niego ciasto i zastosować klasyczny koszyczek bez wieczka i denka przyczepiony do rurki antysplątaniowej? I jeszcze jedno czy pellet zanętowy to co innego niż pellet na haczyk czy to ten sam produkt, wydaje mi się że ten na haczyk musi być chyba inny aby nam za szybko się nie rozpuścił. Witaj. Nie wiem o jakim "telewizorku " mowa w twoim poście, ale chyba najlepiej nie kombinować tylko założyć koszyk do metody lub tez zwykly koszyk na troku, nie koniecznie z rurką antysplątaniową i mixem pelletow z zanętą, na to hak z włosem i dobry pellet lub kulka na hak i wio. Poczytaj na gogle wpisz różnica miedzy pelletem zanetowym a haczykowym i odnajdziesz to co Cie interesuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptaku Napisano 3 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2016 Czytałem ostatnio o tym i w ten weekend mam zamiar przetestować angielska metode tj gruszka z zanętą a w niej 6mm pellet na włosku przy haczyku, obok postawie klasyczny zestaw z telewizorkiem a w środku sam drobny pellet 2mm do nęcenia. Chodziło mi o taki klasyczny telewizorek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kafarszczak Napisano 3 Sierpnia 2016 Share Napisano 3 Sierpnia 2016 ja to nazywam koszykiem zanętowym. Jesli nie łowisz daleko od brzegu, to możesz posłać pellet ręcznie robiąc kulki z niego po wcześniejszym namoczeniu w wodzie. Możesz też posłać towar rzucając kilka koszyków z towarem w miejsce łowienia, a później w te zanęcone zarzucić tam koszyk z metodą i peletem. Polecam pellet o nazwie pikantna kiełbasa z firmy Sonubaits oraz dumbellsy z Drennana , to tak na początek twojej przygody z Method feeder Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptaku Napisano 3 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2016 Kupiłem już co innego mam nadzieje że sie sprawdzi 6mm halibut na hak, a do foremki mam zamiar zmiksować zanęte na leszcza od trapera z 2mm pelletem waniliowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadek Napisano 3 Sierpnia 2016 Share Napisano 3 Sierpnia 2016 Czy mi się wydaję, ale posiadany przez Ciebie ptaku koszyk służy do zwykłych, standardowych zanęt, np. leszcz-płoć, lin-karaś. Konsystencja (na sucho) proszku z grudkami, nasionami, itp. Na przykład: Do pelletu zanętowego, czyli drobnego (1, 2, 4 mm), a tym samym do method feeder służą koszyki/podajniki innej budowy, oraz krótkie przypony (8-10 cm) Może mi się wydaje, ale pellet włożony do standardowego koszyka nie da spodziewanego efektu: nie rozsypie się z koszyka nie będzie tak dobrze smużyć, jak zwykła zanęta. Pellet zanętowy IMO różni się od przynętowego (tego na hak/włos) m. in. wielkością "ziarna". Trudno mi sobie wyobrazić nabijanie podajnika pelletem 12 mm, albo zakładanie na hak/włos pelletu 2 mm. Niech koledzy się wypowiedzą, bo i ja jestem początkujący w metodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptaku Napisano 3 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2016 Mam obydwa koszyczki i właśnie będę testował jak ten 2mm zanętowy sprawdzi sie w zwykłym koszyczku. Na drugiej wędce zrobię klasyczny zestaw z foremki. Na haczyku będę miał pallet haczykowy 6mm. W zestawie z koszyczkiem będę miał hak nr 6, a w zestawie z gruszką z foremki dam hak nr 8. Ot tak sobie to wymyśliłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kafarszczak Napisano 3 Sierpnia 2016 Share Napisano 3 Sierpnia 2016 kolego Ptaku- wystarczą Ci haki w rozmiarze10-12 w zupełności . Na komercji łowiłem 12stkami karpie od 2-5 kg. Przynete dobierasz do wielkości haka , przy nr 8 minimum przynęta 12-14 mm. Masz haki z włosem specjalne do metody 8cm dlugosci przypon ? . Polecam z firmy Drennan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptaku Napisano 3 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2016 Na razie kupiłem gotowe przypony z stoperami właśnie nr 10, ten nr 8 to pomyłka myślowa (zawsze łowiłem na nr 8 lub 6), szukałem Gramakatsu z kółeczkiem u siebie na wsi aby samemu powiązać przypony ale nie znalazłem. Do tych haków mam palet haczykowy 6mm. To będzie moje pierwsze łapanie na ta metode, mam nadzieje że mydło nie będzie potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kafarszczak Napisano 4 Sierpnia 2016 Share Napisano 4 Sierpnia 2016 do haków nr 10 lepiej pasują większe przynęty 8-10-12 mm. Uniwersalne są 12stki haki i takich używam. Ten pellet 6mm troche za mały względem twojego haczyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptaku Napisano 4 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2016 trudno muszę z nim się pomęczyć przy okazji następnych zakupów, zamówię inne. W sobotę jadę przetestować wędkowanie na tą metodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kafarszczak Napisano 4 Sierpnia 2016 Share Napisano 4 Sierpnia 2016 Godzinę temu, ptaku napisał: trudno muszę z nim się pomęczyć przy okazji następnych zakupów, zamówię inne. W sobotę jadę przetestować wędkowanie na tą metodę wytypuj miejsce łowienia zaznacz odległość na klipie kołowrotka i to zapewni ci rzuty w to samo miejsce i to jest jeden z kluczy do sukcesu. Polecam forum splawikigrunt.pl/forum tam masz wiele informacji o metodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptaku Napisano 6 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2016 Halibut na haczyku nie jest zły dziś w ciągu 3,5h poleciało 10x karp, 1x karaś, 1x leszcz. W podajniku był traper-leszcz + drobny pellet też halibut taki najtańszy z allegro na wagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kafarszczak Napisano 17 Sierpnia 2016 Share Napisano 17 Sierpnia 2016 O 2016-08-06 o 22:43, ptaku napisał: Halibut na haczyku nie jest zły dziś w ciągu 3,5h poleciało 10x karp, 1x karaś, 1x leszcz. W podajniku był traper-leszcz + drobny pellet też halibut taki najtańszy z allegro na wagę Pamiętać trzeba , że z upływem letniej pory trzeba będzie zmienić podajniki na te, które mieszczą mniej towaru. Np dura Method feeder z Prestona. Ale to na Jesień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptaku Napisano 17 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2016 W tej chwili używam tanich koszyków Browninga z wyciętym środkowym żeberkiem one nie są jakoś wielkie. Od jutra będę przez 4 dni moczył kij na zwykłym jeziorku (PZW) zobaczymy jakie tam będą wyniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi