Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam pytanko czy wędka i kołowrotek  podane poniżej są dobre na początek zabawy łowienia z gruntu? Mówimy tu o lekkim łowieniu na grunt. Nastawiam się na ryby max 2 kg :)

Wędka :   http://allegro.pl/wedka-jaxon-arcadia-tele-trip-3-60m-10-30gr-gratis-i6153558280.html

Kołowrotek :   http://allegro.pl/kolowrotek-6-lozysk-na-spinning-splawik-szpula-i5278021360.html

Jeśli nie to poproszę o propozycje na inne wędki i kołowrotki w tym przedziale cenowy (ok 100 zł za te dwa produkty)

Z góry dziękuje za wszystkie propozycje i odpowiedzi. Pozdrawiam :)

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Do łowienia z gruntu nada się każde wędzisko , także ''kij spiningowy'' jeśli masz zamiar łowić na stawie czy jeziorze , wtedy jako sygnalizator brań dajesz ''małpkę'' (styropianowa bojka'' ) jeśli łowił byś na rzece to wtedy musisz obserwować szczytówkę , która musi być delikatna jak w wędce typu picker , chociaż jak walnie kleń , to i wędkę może wciągnąć ;)

Napisano

poszukaj czegoś z większym CW ciężarek np 20g a jak na rzekę to więcej plus to co w koszyczku i może się zrobić i z 90g (ja będzie w środku ciężkie ciasto). Taka z CW 30g pewnie wytrzyma więcej niż te 30g ale szkoda ryzykować i szybko połamać kij.

Napisano

Są też wędki składane typu travel ;) np. Mikado DaVinci spin travel z dwoma wymiennymi szczytówkami - no ale kosztują więcej :) ja sobie nią chwalę jak również teleskop Mikado Purple Rain :wub:

Napisano

Moim skromnym zdaniem kołowrotek za mniej niż okolice 100zl to zakup jednorazowy, idź do sklepu metalowego i zobacz ile kosztują np jakieś koła zębate czy pojedyncze łożyska. Coś co kosztuje 50zl lub mniej musi być z szajsemtalu co nie wytrzyma za długo, niestety ale pewnych rzeczy nie da się zrobić dobrze i tanio. To tak jak byś wsadził do auta amortyzatory za 30zl i po 10000km byś się dziwił że amory nie trzymają.

Napisano

Zamierzasz łowić w morzu ;) Mam feeder Mikado Golden Bay do 150cw. wyrzutu a nie mam koszyczka cięższego jak 40g :)  nie wiem może się nie znam ,ale nie widziałem aby ktoś łowiąc rzucał koszykiem na 100m ;) po to się nęci aby przyciągnąć rybę do siebie , a nie rzucać na drugi brzeg :) nastawiając się na płotkę , łapiesz delikatnie a nie kijem od szczotki , jeśli nastawiasz się na wielgachne karpie , to nie stosujesz delikatnego wędziska :) 

Napisano

Wedke do reki jak ma zamiar lowic na jedna lub do pokrowca.

Wysłane z mojego GT-I8190N przy użyciu Tapatalka