ADIn2001 Napisano 18 Sierpnia 2016 Share Napisano 18 Sierpnia 2016 Witam, zakupiłem wędkę na której, jest oznaczenie 10-25 gram i nic więcej. Jak obliczyć jej wytrzymałość, czyli ( o jakiej największej masie mogę łowić ryby aby nie złamać wędki ). Ponieważ chciałbym łowić na nią większe ryby 2,3 kg. Czy da się jakoś obliczyć jak wytrzymałość wędki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 18 Sierpnia 2016 Share Napisano 18 Sierpnia 2016 10-25 to jest gramatura wyrzutu kija czyli tyle maksymalnie powinna mieć wyrzucana przynęta , bo przeważnie wtedy wędki się łamią a nie pod rybą pooglądaj sobie filmy na YT jak łowią sumy czy rekiny na morzu i popatrz na wędki czy wyglądają na ''witki'' czy kije od szczotek? Po to w wędce jest kołowrotek a w nim hamulec , aby przy odpowiednio dużej rybie tak nim operować aby nie złamać kija , zmęczyć rybę itd. prędzej trzaśnie żyłka , czy w przypadku plecionki przypon wolframowy jak wędka , oczywiście jak ciągnie się na chama to i wędkę można złamać! Na foci linek większy od wędki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek_86 Napisano 18 Sierpnia 2016 Share Napisano 18 Sierpnia 2016 Dokladnie jak kolega wyzej pisze, CW to ciezar wyrzutu i radzilbym ci go nie przekraczac Niektore niestety potrafia sie zlamac nawet jezeli zarzucasz z ciezarem w okolicy gornej granicy CW wiec tez trzeba uwazac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemiux Napisano 21 Sierpnia 2016 Share Napisano 21 Sierpnia 2016 Ta "węndka" wypaliła mi oczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek_86 Napisano 29 Sierpnia 2016 Share Napisano 29 Sierpnia 2016 heh no już pominąłem to przy odpisywaniu, ale też od razu pierwsze co to mi się "węndka" rzuciła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi