wiktor123hks Napisano 2 Września 2016 Share Napisano 2 Września 2016 Witam, mam pytanie dotyczące wjazdu do lasu w celu rozpakowania całego majdanu wędkarza i później wyjechać autem z lasu. Jezeli ktos się orientuje to chodzi o zalew sulejowski (ale pytanie jest ogólne), a dokładniej wjazd do lasu od strony Karolinowa. Znajduje sie tam zakaz wjazdu oraz szlaban, który prawie zawsze jest otwarty. Czy za taki czyn grozi mandat czy moze wędkarz ma prawo WJECHAĆ, ROZPAKOWAĆ sprzęt, po czym WYJECHAĆ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 2 Września 2016 Share Napisano 2 Września 2016 W jakimś celu został postawiony ten szlaban , pora sucha , zakaz wjazdu do lasu ze względów przeciw pożarowych , najlepszym wyjściem w tym przypadku poszukać numeru telefonu do leśniczego , nadleśnictwa tego rejonu i spytać jak to wszystko wygląda w realu . Lepiej kupić jakieś przynęty , niż płacić mandat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikwed1 Napisano 2 Września 2016 Share Napisano 2 Września 2016 Jakieś 10 lat temu dostałem mandat za wjazd do lasu od Leśniczej - 50 zł - nie było szlabanu, ani zakazu ale mandat był Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiktor123hks Napisano 3 Września 2016 Autor Share Napisano 3 Września 2016 Wróćmy moze do najważniejszego pytania, czy wędkarz ma prawo wjechać do tego lasu, rozpakować się i następnie wyjechać autem. Dość ciężko będzie mi przenieść całe auto majdanu + do tego przyczepka z łódką i kolejnym bagażem... A z 2km km musze co najmniej kicać przez las. Wiec trzeba liczyć okolo 10 kursów z czego w jednym mam robić za zaprzęg? A matematyka niestety prawdę mi powie ile muszę razy lecieć... 10*2km*2(droga powrotna)=80km Jezeli ktos się zapyta czemu tyle sprzętu to od razu uprzedzę, że moje wypady są przynajmniej 2 tygodniowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 3 Września 2016 Share Napisano 3 Września 2016 Trochę Cię matematyka oszukuje, bo wg moich obliczeń to 40km. Druga sprawa, jeśli jedziesz na 2 tygodnie to trochę słabo zostawiać auto w takiej odległości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 3 Września 2016 Share Napisano 3 Września 2016 http://www.lasy.gov.pl/informacje/faq/samochod tu tak do poczytania :) ogólnie to do lasu nie wolno wjeżdżać , a nawet tak jak w tym artykule jeśli jest droga publiczna biegnąca przez las to oczywiście można jechać , ale nie można sobie na tej drodze parkować . Oczywiście wszystko zależy od nastawienia strażnika którego się spotka :) Moja wioska akurat leży na obrzeżach lasu , ja mieszkam na koloni w lesie kilometr od wsi i na ''mojej drodze'' stoi znak B1 ale mnie nie obowiązuje , bo innej drogi nie ma :) no i grzybiarze przeważnie zostawiają samochody pod moim domem :) W tamtym roku moja wieś w końcu doczekała się asfaltu , przez parę miesięcy były utrudnienia , i aby nie nadrabiać kilometrów mieliśmy załatwioną zgodę w nadleśnictwie korzystania z innej drogi przez las , to było w formie pisemnej , gdzie były moje dane nr,rejestracyjny samochodu z pieczątką nadleśnictwa i okresem ważności . Moim zdaniem musisz się udać do nadleśnictwa , przedstawić sytuację że jesteś wędkarzem itd. i zapytać o takie zaświadczenie :) U mnie nawet leśniczy ma naklejoną kartkę na szybie że jest pracownikiem , innej rady nie ma , nie wolno wjeżdżać do lasu i tyle! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiktor123hks Napisano 3 Września 2016 Autor Share Napisano 3 Września 2016 10 godzin temu, bumtarara napisał: Trochę Cię matematyka oszukuje, bo wg moich obliczeń to 40km. Druga sprawa, jeśli jedziesz na 2 tygodnie to trochę słabo zostawiać auto w takiej odległości... Nie kłamie, tylko zmieniałem odległość a zapomniałem zmienić wyniku Co do zostawiania auta, to niedaleko mieszka znajomy i auto zostaje u niego, więc jest bezpieczne Wątpię, że nadleśnictwo wyda takie pozwolenie, odpowiedź którą pewnie uzyskałbym brzmiałaby "jeżeli tobie damy, to później każdy będzie chciał", a to akurat jest prawda bo ta droga jest bardzo chętnie uczęszczana przez wędkarzy (i nie tylko bo jest to także całkiem niezły skrót miedzy Karolinowem, a Zarzęcinem) nawet mimo zakazu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 4 Września 2016 Share Napisano 4 Września 2016 Zapytać nie szkodzi dlatego ja mieszkaniec Mazur gdzie jest 1000 jezior(pustych) i sporo leżących w lesie z kiepskim dojazdem mam kajak , a do niego wózek - graty+wędki mieszczą mi się w schowku , waga pustego kajaka to 25kg. nie ma problemu więc z ciągnięciem nawet za rowerem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiktor123hks Napisano 4 Września 2016 Autor Share Napisano 4 Września 2016 Ja mam przyczepkę z łódką (do tego 2 silniki i akumulator) gdzie mieści sie polowa gratów, lecz nie będzie to latwe ciągnąć ją przez ponad 2km za hak na własnych nogach. Tak ogólnie to zeszliśmy troche z toru, pytanie moje brzmi czy wędkarz legitymujący sie opłaconą kartą wędkarska ma prawo wjechać do lasu, rozładować sie i wyjechać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 4 Września 2016 Share Napisano 4 Września 2016 12 minut temu, wiktor123hks napisał: pytanie moje brzmi czy wędkarz legitymujący sie opłaconą kartą wędkarska ma prawo wjechać do lasu, rozładować sie i wyjechać. Nie u nas w Polsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikwed1 Napisano 4 Września 2016 Share Napisano 4 Września 2016 Albo wodujesz łódkę w miejscu "dozwolonym" i płyniesz nią, albo ryzykujesz mandat i jedziesz przez las - jeśli to tylko 2 km i tylko zwalenie gratów to ryzyko nakrycie niewielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiktor123hks Napisano 4 Września 2016 Autor Share Napisano 4 Września 2016 1 godzinę temu, buszmen napisał: Nie u nas w Polsce Odpowiedz uzyskałem:) dzieki wielkie do zamknięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi