Silver Napisano 10 Września 2016 Share Napisano 10 Września 2016 Witam W kwietniu wyrobiłem kartę składki opłaciłem i od tamtego czasu łowię z tata lub wujkiem na 2 wędki. Mam 16 lat mój tata karty nie ma dopiero w przyszłym roku wyrobi i tu pytanie czy mój tata lub wujek mogą łowić na moja kartę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonhel Napisano 10 Września 2016 Share Napisano 10 Września 2016 W tym kraju każdy obywatel Polski powyżej 14 lat chcący łowić ryby powinien mieć kartę wędkarską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuz1u Napisano 10 Września 2016 Share Napisano 10 Września 2016 ^wyrobioną i opłaconą Co raczej jest oczywiste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver Napisano 10 Września 2016 Autor Share Napisano 10 Września 2016 Chodzi o to czy osoba dorosła może łowić na moją kartę (jestem niepełnoletni) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bacyk Napisano 11 Września 2016 Share Napisano 11 Września 2016 15 godzin temu, Silver napisał: Chodzi o to czy osoba dorosła może łowić na moją kartę (jestem niepełnoletni) Witaj, niestety odpowiedź brzmi nie. Twój Tato musi wyrobić i opłacić swoją kartę wędkarską aby móc wędkować na wodach pzw. Tymczasem pozostaje Twojemu Ojcu uczyć się sztuki łowienia podglądając Ciebie przy wędkowaniu. Pozdrawiam, "łam kija" ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver Napisano 11 Września 2016 Autor Share Napisano 11 Września 2016 Czyli jak będzie kontrola to niedobrze będzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonhel Napisano 11 Września 2016 Share Napisano 11 Września 2016 8 godzin temu, bacyk napisał: Witaj, niestety odpowiedź brzmi nie. Twój Tato musi wyrobić i opłacić swoją kartę wędkarską aby móc wędkować na wodach pzw. Tymczasem pozostaje Twojemu Ojcu uczyć się sztuki łowienia podglądając Ciebie przy wędkowaniu. Pozdrawiam, "łam kija" ! Zgodnie z ustawą, na wszystkich wodach śródlądowych w tym kraju trzeba mieć kartę wędkarską. Czy wody sa PZW czy nie nie ma to nic do tego. Oczywiście prócz karty trzeba opłacić zezwolenie na daną wodę. Jeśli to woda PZW to albo składka członkowska i opłata roczna czy opłata okresowa lub bez legitymacji - opłata dla niezrzeszonych (roczna lub okresowa). Na innych wodach zgodnie z cennikiem dzierżawcy czy właściciela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bacyk Napisano 11 Września 2016 Share Napisano 11 Września 2016 44 minut temu, okonhel napisał: Zgodnie z ustawą, na wszystkich wodach śródlądowych w tym kraju trzeba mieć kartę wędkarską. Czy wody sa PZW czy nie nie ma to nic do tego. Oczywiście prócz karty trzeba opłacić zezwolenie na daną wodę. Jeśli to woda PZW to albo składka członkowska i opłata roczna czy opłata okresowa lub bez legitymacji - opłata dla niezrzeszonych (roczna lub okresowa). Na innych wodach zgodnie z cennikiem dzierżawcy czy właściciela. Bardzo proszę o wskazanie przepisu zawierającego normy prawne, które dotyczą obowiązku posiadania karty wędkarskiej na wszystkich wodach śródlądowych niezależnie od jego właściciela. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonhel Napisano 12 Września 2016 Share Napisano 12 Września 2016 Ustawa o rybactwie śródlądowym dotyczy wszystkich wód śródlądowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bacyk Napisano 13 Września 2016 Share Napisano 13 Września 2016 Proponuje doczytac w/w ustawe a zwłaszcza Art.7.4. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonhel Napisano 14 Września 2016 Share Napisano 14 Września 2016 Masz rację kolego - nie dopisałem że za wyjątkiem hodowli, dzięki za pomoc: "4.Z obowiązku posiadania karty wędkarskiej lub karty łowiectwa podwodnego są zwolnieni cudzoziemcy czasowo przebywający na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, posiadający zezwolenie, o którym mowa w ust. 2. Z obowiązku tego są także zwolnione osoby uprawiające amatorski połów ryb w wodach znajdujących się w obiektach przeznaczonych do chowu lub hodowli ryb, jeżeli uzyskały od uprawnionego do rybactwa zezwolenie na połów w tych wodach. " Ale jeśli wody nie są w skrócie hodowlami to kartę trzeba mieć - temat był już roztrząsany przez prawników w prasie wędkarskiej. Oczywiście jak jest w rzeczywistości to wiadomo, szczególnie na tzw. "łowiskach specjalnych". Z resztą PSR nie jest w stanie skutecznie kontrolować państwowych wód. Inna sprawa że trochę to dziwna ustawa i nie do końca się zgadzam z zapisami w niej zawartymi (pewnie nie jestem w tym odosobniony).. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi