Mirekwaw Napisano 26 Września 2016 Share Napisano 26 Września 2016 Hej hej wszystkim! Mam kilka pytań do osób doświadczonych w połowach węgorza. Osobiście sam mam o tym małe pojęcie, ale co by nie stać w miejscu- postanowiłem rozwinąć moje możliwości o ten właśnie gatunek. Zainwestowałem w baitholdery- i tutaj moje pierwsze pytanie, ktoś sprawdzał? Jak się sprawują? Oraz na co i kiedy najlepiej łowić? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi, będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybiastycznie Napisano 27 Września 2016 Share Napisano 27 Września 2016 No kolego, powiem ci, że z węgorzem to możesz się trochę pomęczyć. Proponowałbym łowy nocne, choć podobno w dzień też można coś dorwać. Chcesz łowić na spławik czy grunt? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonhel Napisano 27 Września 2016 Share Napisano 27 Września 2016 Haczyki typu baitholder mają dodatkowe zadziory - to typowe haki do łowienia na rosówki i czerwone robaki. Jak dla mnie to trochę za may numer haków kupiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirekwaw Napisano 28 Września 2016 Autor Share Napisano 28 Września 2016 O 27.09.2016 o 10:57, rybiastycznie napisał: No kolego, powiem ci, że z węgorzem to możesz się trochę pomęczyć. Proponowałbym łowy nocne, choć podobno w dzień też można coś dorwać. Chcesz łowić na spławik czy grunt? Grunt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirekwaw Napisano 28 Września 2016 Autor Share Napisano 28 Września 2016 17 godzin temu, okonhel napisał: Haczyki typu baitholder mają dodatkowe zadziory - to typowe haki do łowienia na rosówki i czerwone robaki. Jak dla mnie to trochę za may numer haków kupiłeś. Za mały? Z jakiego powodu? I jakie byłyby lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonhel Napisano 28 Września 2016 Share Napisano 28 Września 2016 Jeśli już się wybieram na węgorze to używam haków nr 1 lub nr 1/0 (i pewnie większość wędkarzy też wybiera podobne). Tak mały hak jaki pokazałeś na zdjęciu (hak nr 4) "wciągnie nosem" byle "sznurówka" i nie wyjmiesz go bo nie będziesz mu grzebać szczypcami w brzuchu. Przy większym haku "sznurówki" tak szybko go nie połkną, co najwyżej ogryzą przynętę a normalnych rozmiarów węgorz spokojnie się na niego zapnie. Większe haki są też dłuższe, więc zazwyczaj coś tam z pyska wystaje - jest za co chwycić szczypcami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid7123 Napisano 28 Września 2016 Share Napisano 28 Września 2016 Polecam spróbować na ogon uklejki, przynęta efektywna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirekwaw Napisano 30 Września 2016 Autor Share Napisano 30 Września 2016 O 28.09.2016 o 17:18, okonhel napisał: Jeśli już się wybieram na węgorze to używam haków nr 1 lub nr 1/0 (i pewnie większość wędkarzy też wybiera podobne). Tak mały hak jaki pokazałeś na zdjęciu (hak nr 4) "wciągnie nosem" byle "sznurówka" i nie wyjmiesz go bo nie będziesz mu grzebać szczypcami w brzuchu. Przy większym haku "sznurówki" tak szybko go nie połkną, co najwyżej ogryzą przynętę a normalnych rozmiarów węgorz spokojnie się na niego zapnie. Większe haki są też dłuższe, więc zazwyczaj coś tam z pyska wystaje - jest za co chwycić szczypcami. W takim razie nie pozostaje mi nic innego jak tylko zainwestować w większy rozmiar Natomiast małe również chętnie bym wypróbował. Może jakaś mała rybka się na skusi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybiastycznie Napisano 30 Września 2016 Share Napisano 30 Września 2016 O 28.09.2016 o 12:49, Mirekwaw napisał: Grunt Myślę, że grunt to dobry wybór. Proponuję wybrać jakieś mocne wędzisko, około 2,5-4,5 m do tego stały kołowrotek i haczyki z długim trzonkiem, jak już pisał któryś kolega wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wafik Napisano 6 Listopada 2016 Share Napisano 6 Listopada 2016 I jak wypróbowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi