Silver Napisano 7 Grudnia 2016 Share Napisano 7 Grudnia 2016 Czy robi ktoś kulki proteinowe bez żadnych gotowych mixów i dosyć proste i tanie w wykonaniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jony Napisano 8 Grudnia 2016 Share Napisano 8 Grudnia 2016 Czasami udaje mi się coś ukręcić. Jeżeli masz na myśli kulki niskobudżetowe, to najtaniej wychodzi z psią karmą, która stanowi 50% miksu. Reszta to mąki sojowe, kukurydziane, semolina, mączki rybne, itp. dodatki. Napisz konkretnie o jakie kulki - aromaty Ci chodzi, to coś wymyślimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirek z Napisano 8 Grudnia 2016 Share Napisano 8 Grudnia 2016 Własne mixy? Tak tylko na takich robiė kulki przynajmniej mam pewność co jest w środku to proste i tanie kulanie polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver Napisano 8 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2016 10 godzin temu, jony napisał: Czasami udaje mi się coś ukręcić. Jeżeli masz na myśli kulki niskobudżetowe, to najtaniej wychodzi z psią karmą, która stanowi 50% miksu. Reszta to mąki sojowe, kukurydziane, semolina, mączki rybne, itp. dodatki. Napisz konkretnie o jakie kulki - aromaty Ci chodzi, to coś wymyślimy. Nie chodzi mi o konkretny aromat. Na razie chcę po prostu zobaczyć jak to się robi itd.. Dopiero potem będę się bawił w aromaty. A masz jakiś przepis dałbyś rady go wysłać tu albo PW ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver Napisano 8 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2016 Godzinę temu, mirek z napisał: Własne mixy? Tak tylko na takich robiė kulki przynajmniej mam pewność co jest w środku to proste i tanie kulanie polecam Jakiś sprawdzony przepis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jony Napisano 9 Grudnia 2016 Share Napisano 9 Grudnia 2016 500g zmielony pokarm dla psów 300g mleko w proszku 200g mąka tortowa 100g mąka kukurydziana ............................................................................... 50% mąka sojowa, kukurydziana, zmielona psia karma 20% mączki rybnej 10% mleka w proszku 10% ziaren 5% drożdży 5% robin red Do tego można dodać 1-2 łyżeczki soli na kg. miksu, aromat jaki Ci będzie odpowiadał, z tym że na wiosnę raczej minimalne dawki. Do ciasta można dodać też np. olej łososiowy i tutaj również wiosną odrobinka, lato – jesień maksymalna dawka. Dodanie do ciasta oleju ułatwi Ci rolowanie. Powyższe miksy można urozmaicać według własnego uznania. Oczywiście 8-10 jajek na kilogram w zależności od ich wielkości. Jeżeli ciasto jest za rzadkie zagęszczamy je mąką np. tortową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver Napisano 9 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2016 Czy sól coś poprawia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jony Napisano 12 Grudnia 2016 Share Napisano 12 Grudnia 2016 O 9.12.2016 o 15:08, Silver napisał: Czy sól coś poprawia ? Sól ma przede wszystkim właściwości konserwujące, ponadto zawartość soli w kulkach, zanęcie, czy też dostarczona w siatce pva stwarza w miejscu nęcenia, położenia przynęty odczyn zasadowy, co rybom kojarzy się z procesami gnilnymi na dnie przez co odbierają takie miejsca jako naturalne miejsce z pokarmem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi