Ranger Napisano 2 Stycznia 2017 Share Napisano 2 Stycznia 2017 Witam. Mam zamiar zacząć przygodę z lekkim spiningiem i interesują mnie dwie wędki jest to Konger Troker ML 5-20 g https://www.bolw.pl/pl/p/Wedka-spinningowa-Konger-TROKER-SPIN-c.w.-5-20g/5859 oraz Robinson Kinetik Trout Jig 240 cm 5-20 g http://allegro.pl/robinson-kinetik-trout-jig-240-cm-5-20g-i6665134910.html Znalazłem te kijki ponieważ, mam ograniczony budżet do ok.100 zł bo jest to mój początek. Może macie jakieś doświadczenie w tym temacie, mieliście te wędki w ręku a może znacie jakieś lepsze kijki do tej metody w podobnych cenach. Mam jeszcze pytanie czy wędka to lekkiego spiningu powinna być z wklejanką czy bez? Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kepes53 Napisano 2 Stycznia 2017 Share Napisano 2 Stycznia 2017 Nie miałem ani jednego ani drugiego jednak z kongera miałem model stallion do 18gr i u mnie się nie sprawdził także ja kongera nie polecam... dla mnie był za sztywny i nie komfortowo mi się nim łowiło. Z tego co wiem ten temat się już pojawiał na tym forum i w tym przedziale cenowym bardzo dobre opinie zbierał robinson. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 2 Stycznia 2017 Share Napisano 2 Stycznia 2017 Co rozumiesz pod pojęciem ''lekki spining '' moim zdaniem wędka o wyrzucie do 20g to jest średnia a nie lekka Tego Trokera miałem , to nie jest wklejanka(270cm) , jest to dość sztywne wędzisko , fajnie mi się nim łowiło na rzece szczupaki czy okonie , zamieniłem się z bratem na '' kij od szczotki'' na którym on nie czół sandacza , trochę sandaczy na tę wędkę wyjął , potem połamał w niej szczytówkę , oczywiście nie na rybie tylko podczas wożenia wędki w bagażniku Reasumując wędka jest fajna , za te pieniądze na początek może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aldebaran Napisano 2 Stycznia 2017 Share Napisano 2 Stycznia 2017 Tak jak buszmen pisał - co rozumiesz pod pojęciem "lekki spinning"? Albo raczej - jakie ryby / gdzie masz zamiar łowić? Wędka o min. cw. od 5g to dla mnie mało ma wspólnego z lekkim spinem, większości przynęt w postaci małych gumek, jigów, woblerków itp. nie obsłuży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ranger Napisano 2 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2017 Mam zamiar łowić w większości na wodach stojących. A łowić zamierzam okonie i średniej wielkości szczupaki i sandacze. Chciałbym poćwiczyć metodą opadu ale również w klasycznym spiningu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pulaas Napisano 3 Stycznia 2017 Share Napisano 3 Stycznia 2017 W tej cenie obie wędki są nienajgorsze. Solidniej wygląda Konger Troker ale za to Robinson Kinetik ma bardzo lekkie blanki a to się docenia przy dłuższym wędkowaniu. Jak na poczatek to obie dadzą radę. Tylko, jak już ktoś wspominał, c.w. do 20 g to bardziej średni spinning niż lekki. Ale każdy ma swoje klasyfikacje. Taki do 20 g może być w miarę uniwersalnym kijem. Dasz radę łowić nim i pstrągi i szczupaki (przynajmniej te nienajwiększe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arrow Napisano 4 Stycznia 2017 Share Napisano 4 Stycznia 2017 Pulaas dobrze Ci podpowiada, wędki Robinson Kinetik mają lekkie blanki. Zwróć uwagę na model Trout Spin 5-20g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ras al Ghul Napisano 1 Lutego 2017 Share Napisano 1 Lutego 2017 Chłopaki Arrow i Pulaas dobrze prawią. Jeśli więcej będziesz łowił z opadu to lepiej Trout Jig. Jeśli więcej wobkami czy żelastwem to bierz Kinetik Trout Spin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi