Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
Napisano
2 godziny temu, niki napisał:

Witaj

Kukurydze zalewasz wodą w której sie gotowała inaczej nie miałoby to sensu

Nie bardzo rozumiem, dlaczego nie miałoby sensu zalewanie ugotowanej kukurydzy wodą np. z łowiska. Najważniejsze jest, aby kukurydza była zawsze pod wodą. Nie bez przyczyny pytałem też, czy kukurydza ma być pasteryzowana, czy tylko dowieziona na łowisko i spożytkowana na bieżąco. Istnieje wiele sposobów przechowywania kukurydzy, którą można trzymać w domu nawet kilka miesięcy. 

Napisano

Witaj 

Koledze  Przemkowi chodziło o pasteryzacje jeśli zalejesz kukurydze inną wodą niż ta w której się gotowała to nie jest już pasteryzacja  wiem co mówię pasteryzuje różne ziarna nie od dziś Oczywiście zgadzam się że są różne  sposoby na przechowanie kukurydzy a chyba najbardziej znany  i używany to mrożenie. Pasteryzacja wymaga już więcej czasu i przygotowania nie sztuką jest zrobienie 10 słoików z czego 8 jest do do wywalenia.

Napisano
4 godziny temu, niki napisał:

Witaj 

Koledze  Przemkowi chodziło o pasteryzacje jeśli zalejesz kukurydze inną wodą niż ta w której się gotowała to nie jest już pasteryzacja  wiem co mówię pasteryzuje różne ziarna nie od dziś Oczywiście zgadzam się że są różne  sposoby na przechowanie kukurydzy a chyba najbardziej znany  i używany to mrożenie. Pasteryzacja wymaga już więcej czasu i przygotowania nie sztuką jest zrobienie 10 słoików z czego 8 jest do do wywalenia.

Najbardziej znanym mi sposobem przechowywania kukurydzy,(który stosuję) to trzymanie jej w wiadrach pod warunkiem, że cały czas kukurydza będzie "pod wodą", a z upływem czasu robi się doskonały materiał do nęcenia.

Napisano

A co z fermentacją bo przy takim sposobie przechowywania kukurydza musi zfermentować  oczywiście taka kukurydza jest też dobra sam nieraz taką nęciłem z dobrym skutkiem

Napisano
14 godzin temu, niki napisał:

A co z fermentacją bo przy takim sposobie przechowywania kukurydza musi zfermentować  oczywiście taka kukurydza jest też dobra sam nieraz taką nęciłem z dobrym skutkiem

Dobre pytanie. Właśnie mi w tym wszystkim o to chodzi, żeby przebiegł proces fermentacji.

Napisano

Witaj  

Ciekawy sposób na przechowanie kukurydzy( którego nigdy nie stosowałem) zazwyczaj moczyłem ja  24 godziny w wodzie i od razu  gotowałem lub pasteryzowałem . Czy jest jakiś limit czasowy na takie moczenie bo chyba nie da się procesu fermentacji przeciągać w nieskończoność   ?

Napisano
37 minut temu, niki napisał:

Witaj  

Ciekawy sposób na przechowanie kukurydzy( którego nigdy nie stosowałem) zazwyczaj moczyłem ja  24 godziny w wodzie i od razu  gotowałem lub pasteryzowałem . Czy jest jakiś limit czasowy na takie moczenie bo chyba nie da się procesu fermentacji przeciągać w nieskończoność   ?

Nigdy nie starałem się przetrzymywać zbyt długo kukurydzy, ale jak przygotuję sobie towar to tak do 2 tygodni staram się wszystko wsypać w łowisko. Znam jednak wiele osób, które odpowiednio przygotowaną kukurydzę przetrzymują znacznie dłużej, są też wędkarze, którzy np. puszkę z kukurydzą otwierają na kilka dni przed planowanym łowieniem. Najważniejsze, aby zawsze kukurydza była pod wodą tzn. musi być brak kontaktu z powietrzem. Podobnie jest np. z ogórkami, jak są dobrze zrobione, to i dwa lata postoją:).

Napisano

Stosujesz tylko kuku do nęcenia? Ja używam też  mixu np groch ,cieciorka ,konopie, bobik itp mocze to wszystko razem póżniej gotuje i zamrażam w woreczkach można tego zrobić przed sezonem naprawdę dużo ograniczeniem jest tylko pojemność zamrażalnika

Napisano

Kukurydzą nie tylko nęcę, ale też na nią czasami łowię. Często też stosuję mieszankę ziaren, jednak w moim przypadku mrożenie nie wchodzi w rachubę, często na jedno nęcenie miejscówki sypię ok. 10-15 litrów ziaren + kulki.