Przemek8600 Napisano 10 Stycznia 2017 Share Napisano 10 Stycznia 2017 Witam mam taki problem czy kukurydze po ugotowaniu i włożenia do słoika to zalewamy tą samą wodą czy czy zimną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jony Napisano 11 Stycznia 2017 Share Napisano 11 Stycznia 2017 Chcesz ją pasteryzować, czy coś innego masz zamiar zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niki Napisano 11 Stycznia 2017 Share Napisano 11 Stycznia 2017 Witaj Kukurydze zalewasz wodą w której sie gotowała inaczej nie miałoby to sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek8600 Napisano 11 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2017 Aha Dziękuje bardzo Niki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jony Napisano 11 Stycznia 2017 Share Napisano 11 Stycznia 2017 2 godziny temu, niki napisał: Witaj Kukurydze zalewasz wodą w której sie gotowała inaczej nie miałoby to sensu Nie bardzo rozumiem, dlaczego nie miałoby sensu zalewanie ugotowanej kukurydzy wodą np. z łowiska. Najważniejsze jest, aby kukurydza była zawsze pod wodą. Nie bez przyczyny pytałem też, czy kukurydza ma być pasteryzowana, czy tylko dowieziona na łowisko i spożytkowana na bieżąco. Istnieje wiele sposobów przechowywania kukurydzy, którą można trzymać w domu nawet kilka miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niki Napisano 11 Stycznia 2017 Share Napisano 11 Stycznia 2017 Witaj Koledze Przemkowi chodziło o pasteryzacje jeśli zalejesz kukurydze inną wodą niż ta w której się gotowała to nie jest już pasteryzacja wiem co mówię pasteryzuje różne ziarna nie od dziś Oczywiście zgadzam się że są różne sposoby na przechowanie kukurydzy a chyba najbardziej znany i używany to mrożenie. Pasteryzacja wymaga już więcej czasu i przygotowania nie sztuką jest zrobienie 10 słoików z czego 8 jest do do wywalenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jony Napisano 11 Stycznia 2017 Share Napisano 11 Stycznia 2017 4 godziny temu, niki napisał: Witaj Koledze Przemkowi chodziło o pasteryzacje jeśli zalejesz kukurydze inną wodą niż ta w której się gotowała to nie jest już pasteryzacja wiem co mówię pasteryzuje różne ziarna nie od dziś Oczywiście zgadzam się że są różne sposoby na przechowanie kukurydzy a chyba najbardziej znany i używany to mrożenie. Pasteryzacja wymaga już więcej czasu i przygotowania nie sztuką jest zrobienie 10 słoików z czego 8 jest do do wywalenia. Najbardziej znanym mi sposobem przechowywania kukurydzy,(który stosuję) to trzymanie jej w wiadrach pod warunkiem, że cały czas kukurydza będzie "pod wodą", a z upływem czasu robi się doskonały materiał do nęcenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niki Napisano 11 Stycznia 2017 Share Napisano 11 Stycznia 2017 A co z fermentacją bo przy takim sposobie przechowywania kukurydza musi zfermentować oczywiście taka kukurydza jest też dobra sam nieraz taką nęciłem z dobrym skutkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jony Napisano 12 Stycznia 2017 Share Napisano 12 Stycznia 2017 14 godzin temu, niki napisał: A co z fermentacją bo przy takim sposobie przechowywania kukurydza musi zfermentować oczywiście taka kukurydza jest też dobra sam nieraz taką nęciłem z dobrym skutkiem Dobre pytanie. Właśnie mi w tym wszystkim o to chodzi, żeby przebiegł proces fermentacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niki Napisano 12 Stycznia 2017 Share Napisano 12 Stycznia 2017 Witaj Ciekawy sposób na przechowanie kukurydzy( którego nigdy nie stosowałem) zazwyczaj moczyłem ja 24 godziny w wodzie i od razu gotowałem lub pasteryzowałem . Czy jest jakiś limit czasowy na takie moczenie bo chyba nie da się procesu fermentacji przeciągać w nieskończoność ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jony Napisano 12 Stycznia 2017 Share Napisano 12 Stycznia 2017 37 minut temu, niki napisał: Witaj Ciekawy sposób na przechowanie kukurydzy( którego nigdy nie stosowałem) zazwyczaj moczyłem ja 24 godziny w wodzie i od razu gotowałem lub pasteryzowałem . Czy jest jakiś limit czasowy na takie moczenie bo chyba nie da się procesu fermentacji przeciągać w nieskończoność ? Nigdy nie starałem się przetrzymywać zbyt długo kukurydzy, ale jak przygotuję sobie towar to tak do 2 tygodni staram się wszystko wsypać w łowisko. Znam jednak wiele osób, które odpowiednio przygotowaną kukurydzę przetrzymują znacznie dłużej, są też wędkarze, którzy np. puszkę z kukurydzą otwierają na kilka dni przed planowanym łowieniem. Najważniejsze, aby zawsze kukurydza była pod wodą tzn. musi być brak kontaktu z powietrzem. Podobnie jest np. z ogórkami, jak są dobrze zrobione, to i dwa lata postoją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niki Napisano 12 Stycznia 2017 Share Napisano 12 Stycznia 2017 Stosujesz tylko kuku do nęcenia? Ja używam też mixu np groch ,cieciorka ,konopie, bobik itp mocze to wszystko razem póżniej gotuje i zamrażam w woreczkach można tego zrobić przed sezonem naprawdę dużo ograniczeniem jest tylko pojemność zamrażalnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jony Napisano 16 Stycznia 2017 Share Napisano 16 Stycznia 2017 Kukurydzą nie tylko nęcę, ale też na nią czasami łowię. Często też stosuję mieszankę ziaren, jednak w moim przypadku mrożenie nie wchodzi w rachubę, często na jedno nęcenie miejscówki sypię ok. 10-15 litrów ziaren + kulki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi