Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, jestem zupełnie zielony w temacie wędkarstwa. Lowilem jedynie z dziadkiem ponieważ posiada kartę wędkarska. Teraz po tym jak trochę podpatrzyłem techniki chciałbym wyrobić własna kartę wędkarska. Teraz nasuwa mi się pytanie na co zezwala karta wędkarska, a na co przynależność do koła PZW i czy wymagane w ogóle jest przynależenie do jakiegokolwiek koła. Mogą się wydawać dla Was te pytania banalne ale ja na prawdę jestem w tym zielony. Z góry dziękuje za odpowiedz

#EDIT1

przepraszam jezeli temat nie do tego działu,ale skojarzyłem nazwe "junior" z wlasnie takimi pytaniami :P

• Super 2
przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Witaj! karta wędkarska daje możliwość wędkowania ale nie upoważnia do tego. Upoważnia zezwolenie właściciela wody, na której chcesz wędkować, co się wiąże z reguły z opłatą za wędkowanie. Nie musisz być członkiem PZW żeby wędkować. Ponieważ jestem członkiem PZW już prawie pół wieku i mam fatalne zdanie o tym związku w obecnej formie, to nie będę Ci "bełtał błękitu w głowie". Dobrze by było gdybyś w swoim miejscu zamieszkania zapytał kogoś z wieloletnim stażem o to co dla Ciebie najkorzystniejsze. 

• Super 2
Napisano

Ogólnie to wygląda tak - sama karta wędkarska raczej nie upoważnia do łowienia nigdzie (są rzadkie wyjątki).

Bez karty wędkarskiej możesz połowić sobie na tzw. komercji, czyli prywatnych stawach, na których opłaty są z reguły od wędki.

Zdecydowana większość wód w Polsce jest jednak dzierżawiona przez PZW. Żeby łowić w takich miejscach trzeba mieć kartę wędkarską i być członkiem jakiegoś koła PZW, a co za tym idzie mieć zrobione opłaty - składka członkowska, na zagospodarowanie wód, fundusz koła itp.

Najlepiej będzie, jak określisz gdzie chcesz łowić i zorientujesz się, do kogo należy ta woda.

• Super 2