Silver Napisano 3 Lutego 2017 Napisano 3 Lutego 2017 Czy stosowanie czebaczka jest dozwolone na wodach PZW ? Jeśli pamiętam to w RAPR było,że nie można go wypuszczać spowrotem do łowiska,ale chyba jako Żywiec się to nie zalicza.. Korzystał ktoś z usług tego szkodnika ? Były jakieś efekty ? Cytuj
mikwed1 Napisano 3 Lutego 2017 Napisano 3 Lutego 2017 1 godzinę temu, Silver napisał: Czy stosowanie czebaczka jest dozwolone na wodach PZW ? Jeśli pamiętam to w RAPR było,że nie można go wypuszczać spowrotem do łowiska,ale chyba jako Żywiec się to nie zalicza.. Korzystał ktoś z usług tego szkodnika ? Były jakieś efekty ? Nie wolno i nie ma efektów - nie wolno bo jest szkodnikiem - rozmnaża się szybko, nie rośnie i zżera ikrę - a inne ryby go nie chcą ruszać, wiec jego wkład w ekosystem jest -500 jak już chcesz stosować żywca to ukleja, karaś, płoć, jazgarz, kiełb. Cytuj
Silver Napisano 3 Lutego 2017 Autor Napisano 3 Lutego 2017 A co polecasz na szczupłego na początek ? Cytuj
mikwed1 Napisano 3 Lutego 2017 Napisano 3 Lutego 2017 Szczupak - płoć, karaś, z braku laku leszczyk, okoń kiełb jazgarz to sandacz kiełb bo bije do dna a jazgarz bo ma "zapach" a naj... wg mnie na sandacza jest Olszówka (na brzane też) Cytuj
aldebaran Napisano 3 Lutego 2017 Napisano 3 Lutego 2017 Cytuj Olszówka (na brzane też) W sensie strzebla? Cytuj
mikwed1 Napisano 3 Lutego 2017 Napisano 3 Lutego 2017 tak - nie ma nic lepszego niż manekin udający strzeble - tzn wobler Cytuj
Piotr 53 Napisano 4 Lutego 2017 Napisano 4 Lutego 2017 Czebaczek amurski jest świetną przynętą i drapieżnik ochoczo do niego bije,jednak na jego szybkie rozmnażanie nie stosował bym go jako żywca, ale jako martwą rybkę już tak, chodzi mi o to by nie zaśmiecać wód gatunkami inwazyjnymi, sam nie łowię w ogóle na żywca , wolę spinning, ale widywałem wędkarzy łowiących właśnie na czebaczka , wyniki mieli bardzo zadawalające, każdy sposób by się pozbywać gatunków inwazyjnych jest dobry , dlatego uważam że powinni wprowadzić regulaminowo używanie takich gatunków jako martwej rybki. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi