himramir Napisano 26 Czerwca 2017 Share Napisano 26 Czerwca 2017 Z wędkarstwem gruntowym dopiero zaczynam. Chciałbym rozpocząć przygodę właśnie z karpiami. Może dziwne pytanie ale troszkę poczytałem i rzadko natrafiałem na zestawy karpiowe z koszyczkiem zanętowym. Najczęściej przewija się metoda feeder lub zestaw tylko z ciężarkiem + zestaw rozszerzony o możliwość samozacięcia się karpia. Ja zmontowałem sobie zestaw z rurką antyspątaniową, koszyczkiem zanętowym i przyponem z włosem do kulek proteinowych a całość jest "przelotowa" na rurce. Pytanie - czy to zestaw do bani, skoro na karpie ciężko znaleźć go jako przykład ? Dodam, że nie jestem przekonany do zestawu feeder czy z możliwością samozacięcia - osobiście wolę dać rybie szansę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
himramir Napisano 26 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2017 Z wędkarstwem gruntowym dopiero zaczynam. Chciałbym rozpocząć przygodę właśnie z karpiami. Może dziwne pytanie ale troszkę poczytałem i rzadko natrafiałem na zestawy karpiowe z koszyczkiem zanętowym. Najczęściej przewija się metoda feeder lub zestaw tylko z ciężarkiem + zestaw rozszerzony o możliwość samozacięcia się karpia. Ja zmontowałem sobie zestaw z rurką antyspątaniową, koszyczkiem zanętowym i przyponem z włosem do kulek proteinowych a całość jest "przelotowa" na rurce. Pytanie - czy to zestaw do bani, skoro na karpie ciężko znaleźć go jako przykład ? Dodam, że nie jestem przekonany do zestawu feeder czy z możliwością samozacięcia - osobiście wolę dać rybie szansę. Na koniec pytanie. Czy zestaw przelotowy jest mniej skuteczny id samozacinającego ? [emoji4] Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jony Napisano 27 Czerwca 2017 Share Napisano 27 Czerwca 2017 19 godzin temu, himramir napisał: Ja zmontowałem sobie zestaw z rurką antyspątaniową, koszyczkiem zanętowym i przyponem z włosem do kulek proteinowych a całość jest "przelotowa" na rurce. Pytanie - czy to zestaw do bani, skoro na karpie ciężko znaleźć go jako przykład ? Dodam, że nie jestem przekonany do zestawu feeder czy z możliwością samozacięcia - osobiście wolę dać rybie szansę Jeżeli chcesz łowić karpie to tylko na koszyki do metody - wtedy krótki przypon,lub zestaw samozacinający. Koszyczek jest dobry przy połowie drobniejszej ryby. Poza tym zanętą do koszyczka zwabisz drobnicę, zanim karp podpłynie to :stołówka" będzie świecić pustką. Chcąc łowić karpie musisz stosować grubą zanętę - kukurydzę kulki itp. Przy zestawie samozacinjącym ciężarek minimum 80 g chyba,że warunki na dnie wymuszają stosowania lżejszych zestawów. Zestaw przelotowy raczej stosuje się przy łowieniu amurów, po prostu te gatunki ryb mają inny sposób pobierania pokarmu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
himramir Napisano 27 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2017 Rozumiem. Serdeczne dzięki za wyjaśnienia. Doedukuję się jeszcze. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi