Ejdiem Napisano 9 Lipca 2017 Share Napisano 9 Lipca 2017 Witam, jestem nowym użytkownikiem forum, więc jezeli taki post juz był to z góry przepraszam. Wybieram sie na rzekę Bóbr, wolny uciąg, w miare płytko(max 2m), jaką metodę łowienia na spławik polecacie, oraz jak dobrany zestaw (gramatura splawika, ksztalt, rozmieszczenie olowiu/oliwki) splawiki jakimi dysponuje to: 1,5/2g staly, 1,5/2/3,5 przelotowy(przeplywanka), 2+1,3+2 waglerek. Czekam na porady, pomoc, zaznaczę że jeszcze nie łowiłem na rzece, a wędka jaką niestety tylko dysponuje to teleskopowa 3,9m zylka glowna 16, przypon 12 haczyk 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 9 Lipca 2017 Share Napisano 9 Lipca 2017 Jeśli jak piszesz rzeka do głębokości 2m a wędka 3,9m to tylko spławik stały - metoda przepływanka , lub znaleźć jakieś zakole spowolnienie nurtu i wtedy gruntówka ze spławikiem ,gdzie ołów leży na dnie utrzymując zestaw w miejscu .Spławik na rzekę w kształcie kropli ,tzw. bombka , chociaż i nada się klasyczny ''ołówek'' rozmieszczenie ołowiu stosuję zależnie od miejsca itd. ale przeważnie skupiam go punktowo w jednym miejscu zaraz za krętlikiem ,są to 4 śruciny , łowię tylko na spławiki 5g. u mnie jest dużo uklei i po prostu , używam cięższych zestawów , a skupiony ołów ma szybko ściągnąć przynętę do dna łowię przeważnie na ciasto ,a nęcę parzoną pszenicą z konopią , rzeka ma jakieś 25m.szer. spławik umieszczam w luce między zielskiem w rynnie na środku rzeki gdzie jest ok 2 m głębokości , łowię z centrepinem na wędkę odległościową 3,9m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi