Bartlom02 Napisano 9 Lipca 2017 Share Napisano 9 Lipca 2017 Witam, zaczynam przygodę z wędką (mucha i spinning) i chciałbym się dowiedzieć czym się kierować podczas szukania miejsc godnych uwagi na rzece Skawie w okolicy Wadowic. Czy mają to być miejsca zacienione? Z głęboką wodą? Nurt wartki? Zwężenia? Z góry dziękuje za pomoc. Oczywiście karta opłacona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
(K)Leniu Napisano 10 Lipca 2017 Share Napisano 10 Lipca 2017 A co chcesz łowić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartlom02 Napisano 13 Lipca 2017 Autor Share Napisano 13 Lipca 2017 O 10.07.2017 o 14:54, (K)Leniu napisał: A co chcesz łowić? Cokolwiek, dla frajdy Dopiero zaczynam łowić, do tej pory udało mi się złapać tylko jedną rybkę i to do wymiaru ochronnego jej sporo brakowało, więc każda ryba będzie dla mnie sukcesem. Chodź najbardziej byłbym zadowolony z ładnego pstrąga. Prawdę mówiąc nawet nie jestem do końca doinformowany jakie ryby można złowić na Skawie. Z góry dziękuje za informacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
(K)Leniu Napisano 15 Lipca 2017 Share Napisano 15 Lipca 2017 Co teraz można na Skawie spotkać to nie wiem bo ostatnio tam łowiłem z 15 lat temu. Pstrągów szukaj za wszystkimi przeszkodami w nurcie (korzenie, drzewa, głazy itp) wiosną gdy woda jeszcze zimna lepsze są wolne płanie ale i latem w takich miejscach można się na chwilę zatrzymać, dobre są też kamienne opaski, tam też można spotkać klenia. W górskich rzekach Klenia szukam też w miejscach ze spokojną woda ale blisko szybkiego nurtu, dobre są też różne kamienne rafy i przelewy. Myślę że te dwie ryby na Skawie na pewno są i na nich bym się na początek skupił. W okolicy ujścia do Wisły będzie też rybostan taki jak na Wiśle. To tak w wieeelkim skrócie, myślę że pomogłem, może jeszcze ktoś miejscowy kto tam łowi coś wypowie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartlom02 Napisano 17 Lipca 2017 Autor Share Napisano 17 Lipca 2017 (K)Leniu czym proponujesz polować na owe okazy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
(K)Leniu Napisano 18 Lipca 2017 Share Napisano 18 Lipca 2017 Na spinning wszystkim, woblery, gumy, blachy, jigi itp. co będzie u Ciebie skuteczne to musisz sam sprawdzić. Jeśli chodzi o muchę to na tym się raczej nie znam ale na te gatunki na pewno będzie skuteczna. Na Klenia polecam też owoce: porzeczki, czereśnie, wiśnie itp. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi