stevefrancis Napisano 9 Lipca 2017 Share Napisano 9 Lipca 2017 Witajcie. Mam pytanie do osób bardziej doświadczonych w temacie pontonów, silników elektrycznych, akumulatorów i echosond. Ponieważ w niedługim czasie będę chciał sobie skompletować sprzęt pływający. Czego oczekuje od sprzętu: Ponton Pływać będę w większości przypadków sam. Przeznaczenie: łowienie stacjonarne spławikowe oraz spinning. Jeśli chodzi o stacjonarne łowienie mam sie w miarę komfortowo zmieścić sam z klamotami. Spinning w max dwie osoby z racji mniejszej ilości sprzętu. Myślę o takim pontonie, który dam radę zwodować samodzielnie. Z tego co czytałem pontony Kolibri ze sztywną podłogą wiodą prym w wyborze większości. Silnik+aku powinien pozwolić mi popływać przynajmniej pół dnia w trolingu. To podstawowy wymóg na co jeszcze zwrócić uwagę - nie wiem, liczę na Waszą pomoc. Echosonda: podstawowy wymóg jaki stawiam przed urządzeniem tego typu to dokładność. Wychodzę z założenia że echo jest po to aby ukazać mi głębokość i ukształtowanie dna a nie ryby. Choć wiem, że niektóre modele pokazują możliwość wystąpienia ryb na danym obszarze lecz nie wiem czy w to wierzyć czy po prostu zdać się na wiedzę przy danym uksztaltowaniu dna gdzie ryby mogą przebywać. To w zasadzie wszystko. Liczę na Waszą pomoc. Chciałbym z okazji ograniczonego budżetu wybrać coś co w relacji cena-jakość wypada najkorzystniej. Z góry serdecznie dziękuję za pomoc Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 10 Lipca 2017 Share Napisano 10 Lipca 2017 Pływać będę w większości przypadków sam. Przeznaczenie: łowienie stacjonarne spławikowe oraz spinning. Jeśli chodzi o stacjonarne łowienie mam sie w miarę komfortowo zmieścić sam z klamotami. Spinning w max dwie osoby z racji mniejszej ilości sprzętu. Co do wielkości to minimum 3 metry , z chodź i tu dupy nie urywa , celowałbym w 3,60 m , z kilem , po zakupie swojego i trochę popływaniu stwierdziłem że to jest za mało a mam 3 metrowy . Do tego jeszcze dolicz rolki kotwicy , uchwyty transportowe , na temat rolek kotwicy obejrzyj sobie kilka filmików na YT będziesz wiedział jak , co i z czym Silnik+aku powinien pozwolić mi popływać przynajmniej pół dnia w trolingu. To podstawowy wymóg na co jeszcze zwrócić uwagę - nie wiem, liczę na Waszą pomoc. Silnik 50 - 55 lbs + aku 100-120tka najlepiej głębokiego rozładowania . Ja pływam na 40 lbs i aku 80tka , pływam na nim nie często ale już kilka lat i nie narzekam ale przydałby się większy Co do echa to wystarczyła mi PIRANHA MAX 160 , głębokość , ukształtowanie dna , trzy wielkości rybek , temperatura wody . Apetyt rośnie w miarę jedzenia i przyznam że po kilku latach użytkowania myślałem nad zmianą na coś lepszego , jeżeli fundusz Ci pozwala to pomyśl o echu jakimś lepszym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Budek Napisano 10 Lipca 2017 Share Napisano 10 Lipca 2017 Ja posiadam kolibri 3,30 z pełną sztywną podłogą bez kila. Do tego silnik yomoto 55 z maxymizerem + aku 120 ( trochę za ciężki 😁)na tym zestawie jestem wstanie pływać po odrze we wrocku dwa dni bez ładowania. Echo Lowrance Elit 3x wzypelnosci wystarcza. Jestem bardzo zadowolony z całego zestawu a jeśli miał bym coś zmienić to aku na lżejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stevefrancis Napisano 10 Lipca 2017 Autor Share Napisano 10 Lipca 2017 Dziękuję za odzew w temacie. Jeśli chodzi o ponton to myślałem właśnie nad modelami Kolibri KM280PP lub KM300PP - z pełną podłogą składaną jak harmonijka. Kwestia tylko, że te pontony ważą ~40kg - myślę, że dałbym je rade wodować to znaczy przenieść w miejsce wodowania spakowane i nad wodą samemu wodować bo akweny na których będę łowić (głównie jeziora) mają raczej łagodną linię brzegową. Jeśli chodzi o silnik moją uwagę przykuł: Haswing Osapian 40 - jest w miarę rozsądnej cenie i ma pozytywne opinie. Akumilator KOYOSONIC NPG 90 12V ( GEL) Ładowarka impulsowa Schumacher SCI 10 Echosonda Lowrance Elite X3 Z racji dość mocno ograniczonego budżetu liczę, że w pierwszej kolejności zakupię ponton + echo i będę pływał wiosłując. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
salto Napisano 10 Lipca 2017 Share Napisano 10 Lipca 2017 Mam dokładnie tego Osapiana 40, do tego Toyama 100ah i ładowarke Schumacher. Podpinany jest do łodzi 3,9m i daje radę, spokojnie cały dzień pływam ( jezioro). Ponton jest lżejszy więc spokojnie taki zestaw jak podałeś wystarczy. Jeśli chodzi ponton to na twoim miejscu zastanowił bym się nad Kolibri KM-300D, będzie na pewno cięższy ale też i gramatura materiału jest większa czyli 110g/m2 a nie 950g/m2, po za tym do transportu kup kółka i bez problemu zwodujesz się sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stevefrancis Napisano 10 Lipca 2017 Autor Share Napisano 10 Lipca 2017 Godzinę temu, salto napisał: Mam dokładnie tego Osapiana 40, do tego Toyama 100ah i ładowarke Schumacher. Podpinany jest do łodzi 3,9m i daje radę, spokojnie cały dzień pływam ( jezioro). Ponton jest lżejszy więc spokojnie taki zestaw jak podałeś wystarczy. Jeśli chodzi ponton to na twoim miejscu zastanowił bym się nad Kolibri KM-300D, będzie na pewno cięższy ale też i gramatura materiału jest większa czyli 110g/m2 a nie 950g/m2, po za tym do transportu kup kółka i bez problemu zwodujesz się sam. To już jest znaczna różnica w cenie + 1000zł. Ja chciałbym się zmieścić w cenie 3000 zł Ponton+echosonda Na silnik przyjdzie czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 10 Lipca 2017 Share Napisano 10 Lipca 2017 Jeśli chodzi ponton to na twoim miejscu zastanowił bym się nad Kolibri KM-300D, będzie na pewno cięższy ale też i gramatura materiału jest większa czyli 110g/m2 a nie 950g/m2, po za tym do transportu kup kółka i bez problemu zwodujesz się sam. Po co kupować , samemu można zrobić i tak się stało w moim przypadku , zrobię zdjęcia to wstawie . Koszt będzie o wiele niższy jak sobie żądają za gotowce . Kupujesz dwa aluminiowe kątowniki , jeden kwadrat , kilka śrub , trochę roboty i kłopot z głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 10 Lipca 2017 Share Napisano 10 Lipca 2017 Fotki jak to miej więcej wygląda weszły tylko trzy zdjęcia , jutro spróbuje jeszcze raz wstawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi