Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Od nowego roku chciałbym spróbować powalczyć z sumami. Zastanawiam się nad wędziskiem i kołowrotkiem. Posiadam wędzisko karpiowe Mikado Inferno Carp 3,6m 3lbs. Nasuwa się pytanie czy to wędzisko nadaje się na sumy? Planuję polować na średniej rzece z wartkim nurtem i głębokością ok. 3,5m. Jeżeli nadaje się to wędzisko do połowu sumów to jaki proponujecie dobrać do niego kołowrotek? Czytałem troszkę i morskie sprzęty wchodzą do gry , prawda? Plecionka to raczej 0,50 albo 0,40.

PS.Co do tego wędziska nie mam żadnych zastrzeżeń. Pracuje ładnie , max. co na nie złowiłem to 8kg amur i ponad 12kg karp. To wystarczy na sumy na rzece?

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Zależy jakie sumy u ciebie pływają , miałem 3lbs z Jaxsona i niestety nie wytrzymała , zaopatrzyłem się w Mikado Cat Fish 300 do 300 gr. Co do kołowrotka to używałem Dragon Bout Master FD 760i , w tym roku przeszedłem na multiplikator Konger Multi hunter 4500, większa pojemność plecionki , tyle tylko że z multikiem trzeba wszystko wywozić 

Napisano

Witaj 

Obawiam się że karpiówki na suma to troszkę za mało jeśli chcesz stawiać z gruntu to powinieneś się zaopatrzyć w typowe sumówki z cw do np 300 gram lub ciężkie kije morskie  do do tego kołowrotek z pojemnością szpuli co najmniej 200 m plecionki 040. i tak wyposażony możesz ruszać na konkretne wąsacze :lol:

Napisano
23 godzin temu, juger napisał:

Od nowego roku chciałbym spróbować powalczyć z sumami. Zastanawiam się nad wędziskiem i kołowrotkiem. Posiadam wędzisko karpiowe Mikado Inferno Carp 3,6m 3lbs. Nasuwa się pytanie czy to wędzisko nadaje się na sumy? Planuję polować na średniej rzece z wartkim nurtem i głębokością ok. 3,5m. Jeżeli nadaje się to wędzisko do połowu sumów to jaki proponujecie dobrać do niego kołowrotek? Czytałem troszkę i morskie sprzęty wchodzą do gry , prawda? Plecionka to raczej 0,50 albo 0,40.

PS.Co do tego wędziska nie mam żadnych zastrzeżeń. Pracuje ładnie , max. co na nie złowiłem to 8kg amur i ponad 12kg karp. To wystarczy na sumy na rzece?

Wędki karpiowe raczej sobie odpuść.W tym roku byłem świadkiem jak teleskopowy kij karpiowy 3,9m 3,5lbs w momencie brania suma na zestaw gruntowy skończył swój żywot z wielkim ''pachhh".Suma nie można porównywać do innej ryby o tej samej wadze,to nie ten kaliber.Począwszy od chwili brania to prawdziwa rakieta która płynie tam gdzie ona chce a nie wędkarz.Oczywiście około 100cm sumka wyciągniesz na niego pewnie bez większych problemów,ale przecież nie przyczepisz kartki do przyponu z napisem "poproszę suma max. 10kg".Nigdy ale to nigdy nie wiesz jak duży sum pokusi się na twój zestaw.Nawet jeśli słyszałeś o największym sumie w swojej okolicy który miał 120cm to i tak nigdy nie ma pewności że u Ciebie nie zawita np. 170cm.Uwierz mi na słowo,poluję na te stworzenia kilka lat i widziałem nie jeden zniszczony zestaw i nerwy w strzępach wędkarzy.Osobiście przy połowie metodą gruntową lubię mieć dłuższy kij dlatego używam morskich typu ''surf'' 3,6 - 3,9m min 200g cw.Taki kij postawiony w podpórce plażowej na ok. 80 stopni do lustra wody fajnie trzyma zestaw w silniejszym nurcie.Należy pamiętać że im dłuższy kij tym trudniejszy hol dlatego wszystko ma swoje wady jak i zalety.Jeśli chodzi o plecionkę to tylko te "dobrych" renomowanych firm,najlepiej dedykowanych do połowu suma.Średnica tak jak napisałeś od 0,40 wzwyż z naciskiem na wzwyż.Na swoim przykładzie powiem, że na budżetową plecionkę 0,40 niegdyś sum chwilę po braniu szyderczo mnie wyśmiał i powiedział pa pa chłopie nie tym razem.Jeśli chodzi o kołowrotek to tutaj również nie ma żadnych kompromisów(moim zdaniem nawet większych niż w przypadku kija),jeśli zaczynasz przygodę z wąsami proponuję nie bawić się w wolne biegi itp.,zaproponuję np. Black Cat Passion od Rhino (sprawdzony u mnie na ok 20kg wąsie,daję rade).Pamiętaj o starej wędkarskiej zasadzie iż zestaw jest na tyle mocny co jego najsłabsze ogniwo.Żaden element od kija po haczyk nie może zawieść,a ty w oczekiwaniu na branie suma nie możesz mieć myśli w głowie typu ''czy mój zestaw na pewno wytrzyma?''....Przekonasz się o tym z pewnością przy odrobinie cierpliwości i samozaparcia kiedy twój zestaw odwiedzi wąsaty kolega:)PS: Prawdziwa przygoda zaczyna się od 1,5m wzwyż,choć dla starszych wyjadaczy to jeszcze maluchy;)

• Super 1
Napisano

Osobiście przy połowie metodą gruntową lubię mieć dłuższy kij dlatego używam morskich typu ''surf'' 3,6 - 3,9m min 200g cw.Taki kij postawiony w podpórce plażowej na ok. 80 stopni do lustra wody fajnie trzyma zestaw w silniejszym nurcie.Należy pamiętać że im dłuższy kij tym trudniejszy hol dlatego wszystko ma swoje wady jak i zalety.Jeśli chodzi o plecionkę to tylko te "dobrych" renomowanych firm,najlepiej dedykowanych do połowu suma.Średnica tak jak napisałeś od 0,40 wzwyż z naciskiem na wzwyż.

Posiadam drugi kij   4,20 m do 200 gr i tak jak piszesz , fajnie trzyma zestaw w nurcie ale hol to już całkiem inna bajka Obraz znaleziony dla: emotkiObraz znaleziony dla: emotki, na nowy sezon zakupuje sobie coś krótszego  ale bardziej wytrzymałego