Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć! 

Wyjechałem na dwa tygodnie na Teneryfe ( wyspy kanaryjskie) i oczywiście wziąłem ze sobą jakiś wędkarski sprzęt. Łowiłem kilka dni  Ze spławikiem, raz z gruntu, dwa razy spinningowo. Używałem mojego kolowrotka Jaxon red Carp, wiem że gówniany na Atlantyk :D Ale wziąłem go bez dłuższego zastanowienia bo niewiedziałem do końca jak będzie wyglądać to moje wędkowanie. Obowiązkowo po każdym łowieniu dokładnie przemywałem go pod strumieniem wody z kranu, później kładłem go na ręczniki żeby sobie spokojnie wysechł. Z zewnątrz nie było żadnych oznak działania słonej wody, więc sobie myśle że przemywanie dało radę. Dzisiaj naszła mnie chęć na sprawdzenie co się dzieje pod szpulą. Rozkręcam, a tam prawie wszystko pokryte rdzawym nalotem. Poprzecierałem suchą szmatką, większość rdzy zeszła, Ale boje się że głębiej w kolowrotku może być gorzej. Niewiem co zrobiłem źle, może powinienem go wytrzeć po myciu, a nie postawić do wyschnięcia? Myślicie że gwarancja to obejmie? Że dam radę zwrócić kołowrotek? Potrzebuję pomocy, Rdza nie daje mi spokoju, kołowrotek mam dopiero miesiąc :( 

ps. Niektóre gorszej jakości haki i obrotówka, też częściowo zardzewiały, nawet moja przenośna miarka breloczek jaxona się nie ukryła! 

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Ten model nie jest przeznaczony do morskiego łowienia !

Fakt że kołowrotek jest wyposażony w łożyska nierdzewne jednak reszta podzespołów już jest zrobiona ze zwykłej stali .

Co do gwarancji to możesz próbować jednak szanse są 50/50 - jak serwisant znajdzie słony nalot to pozamiatane .

Pozostaje tylko smarować i łowić - pamiętaj o wymyciu rolki i łożysku pod rolką prowadzącą żyłkę - ten element pada jako pierwszy .

Generalnie to nie są złe kołowrotki jak na ten przedział cenowy .