Daiva04 Napisano 17 Grudnia 2017 Share Napisano 17 Grudnia 2017 Cześć Wszystkim Ja z takim pytaniem do was. Co sądzicie o rzeczce (zdj dołączone)? Jaka jest szansa tam na rybę? Szerokość 1m-2m max i głębokość od 50cm- do 1m max. Warto też dodać ze co jakies 100m jest betonowa tama (powstały w latach 70. w razie powodzi czy coś) Latalem już tam ze spinningiem i małym wobkiem kleniowym ale zero efektów. Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peekol Napisano 18 Grudnia 2017 Share Napisano 18 Grudnia 2017 @Daiva04 jak jest woda to jest szansa na rybę Takie niepozorne rzeczki bywają często pozbawione życia, ale też lubią nieraz zaskakiwać. Na podstawie zdjęć nikt Ci nie powie jak jest w tym przypadku. Radził bym Ci wybrać się nad tą rzeczkę kilka razy bez wędki - przejdź się wałem uzbrojony w okulary polaryzacyjne i obserwuj czy nie widać ryb. Jeśli spodziewasz się kleni to weź ze sobą kilka kromek chleba - co jakiś czas puść kilka kawałeczków z prądem rzeki i obserwuj czy będzie jakieś zainteresowanie ze strony ryb. Jeśli zaobserwujesz żerowanie - masz miejscówki na tacy Jeśli nie to zajrzyj innym razem Musisz wziąć pod uwagę że ryby w takich małych ciurkach, a klenie w szczególności, są zwykle bardzo płochliwe. Jeśli nie zauważysz ryb, ani oznak żerowania to kleniowanie bym sobie odpuścił. Jaki jest nurt w tej rzeczce - na zdjęciach wygląda na leniwy. Mogą też występować inne gatunki - okonie, pstrągi...? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daiva04 Napisano 19 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2017 @peekol Wow, dzięki za odpowiedź i cenne rady. Nurt rzeczki jest bardzo powolny a chwilami woda jest stojąca. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peekol Napisano 19 Grudnia 2017 Share Napisano 19 Grudnia 2017 W takiej powolnej wodzie nie jest łatwo - ryby mają dużo czasu na przyjrzenie się przynęcie, a jeśli woda żyzna to i pokarmu mają w bród. Ale najważniejsze to namierzyć ryby Oprócz łowienia kleniowymi woblerkami popróbuj też gumek na lekkich główkach (polecam Keitechy ES 2", główka 2, nawet 1gr) i innych jigów. Jak namierzysz ryby podchodź je od ogona (pod prąd). Szukaj miejsc gdzie woda przyspiesza - jeśli takich nie ma możesz się o nie postarać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacolan Napisano 19 Grudnia 2017 Share Napisano 19 Grudnia 2017 @Daiva04-Piotrek wszystko Ci powiedział co powinno się wiedzieć na temat takich małych rzeczek. Ja dopowiem, że możesz jeszcze po ciemku przycupnąć. Może wtedy rybki będą odważniejsze i się dowiesz w których odcinkach je poszukiwać. Na drugim foto w oddali widać jakieś drzewa może tam w zacienionych miejscach poszukaj w sezonie czegoś pod wobki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peekol Napisano 19 Grudnia 2017 Share Napisano 19 Grudnia 2017 41 minut temu, jacolan napisał: Ja dopowiem, że możesz jeszcze po ciemku przycupnąć. Może wtedy rybki będą odważniejsze i się dowiesz w których odcinkach je poszukiwać. Haha, właściwie ja to powinienem napisać Tak, noc na małych rzeczkach bywa owocna, ale na tak małej może być ciężko... trafić w wodę Zapomniałem wspomnieć że warto też szukać śladów bytowania stacjonarnych wędkarzy oraz ucztowania zwierząt (wydry, norki, czaple, kormorany) - jak zauważysz takie tropy to będzie oznaczało że jest sens się tam kręcić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi