Skocz do zawartości
Dragon

Rzeka

Daiva04

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Wszystkim 

Ja z takim pytaniem do was. Co sądzicie o rzeczce (zdj dołączone)? Jaka jest szansa tam na rybę? Szerokość 1m-2m max i głębokość od 50cm- do 1m max. Warto też dodać ze co jakies 100m jest betonowa tama (powstały w latach 70. w razie powodzi czy coś) Latalem już tam ze spinningiem i małym wobkiem kleniowym ale zero efektów. Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

1508153216887.JPEG

1508153217394.JPEG

przynęty na klenia   Dragon

@Daiva04 jak jest woda to jest szansa na rybę :)

Takie niepozorne rzeczki bywają często pozbawione życia, ale też lubią nieraz zaskakiwać. Na podstawie zdjęć nikt Ci nie powie jak jest w tym przypadku. Radził bym Ci wybrać się nad tą rzeczkę kilka razy bez wędki - przejdź się wałem uzbrojony w okulary polaryzacyjne i obserwuj czy nie widać ryb. Jeśli spodziewasz się kleni to weź ze sobą kilka kromek chleba - co jakiś czas puść kilka kawałeczków z prądem rzeki i obserwuj czy będzie jakieś zainteresowanie ze strony ryb. Jeśli zaobserwujesz żerowanie - masz miejscówki na tacy :) Jeśli nie to zajrzyj innym razem ;) Musisz wziąć pod uwagę że ryby w takich małych ciurkach, a klenie w szczególności, są zwykle bardzo płochliwe.

Jeśli nie zauważysz ryb, ani oznak żerowania to kleniowanie bym sobie odpuścił.

Jaki jest nurt w tej rzeczce - na zdjęciach wygląda na leniwy. Mogą też występować inne gatunki - okonie, pstrągi...?

• Super 2

W takiej powolnej wodzie nie jest łatwo - ryby mają dużo czasu na przyjrzenie się przynęcie, a jeśli woda żyzna to i pokarmu mają w bród. Ale najważniejsze to namierzyć ryby :)

Oprócz łowienia kleniowymi woblerkami popróbuj też gumek na lekkich główkach (polecam Keitechy ES 2", główka 2, nawet 1gr) i innych jigów. Jak namierzysz ryby podchodź je od ogona (pod prąd).

Szukaj miejsc gdzie woda przyspiesza - jeśli takich nie ma możesz się o nie postarać :D

• Super 1

@Daiva04-Piotrek wszystko Ci powiedział co powinno się wiedzieć na temat takich małych rzeczek. Ja dopowiem, że  możesz jeszcze po ciemku przycupnąć. Może wtedy rybki będą odważniejsze i się dowiesz w których odcinkach je poszukiwać. Na drugim foto w oddali widać jakieś drzewa może tam w zacienionych miejscach poszukaj w sezonie czegoś pod wobki. 

• Super 1

41 minut temu, jacolan napisał:

Ja dopowiem, że  możesz jeszcze po ciemku przycupnąć. Może wtedy rybki będą odważniejsze i się dowiesz w których odcinkach je poszukiwać.

Haha, właściwie ja to powinienem napisać ;)

Tak, noc na małych rzeczkach bywa owocna, ale na tak małej może być ciężko... trafić w wodę ;)

Zapomniałem wspomnieć że warto też szukać śladów bytowania stacjonarnych wędkarzy oraz ucztowania zwierząt (wydry, norki, czaple, kormorany) - jak zauważysz takie tropy to będzie oznaczało że jest sens się tam kręcić :)