Master1 Napisano 22 Stycznia 2018 Share Napisano 22 Stycznia 2018 Witam mam troszkę głupie pytanie, chodzi mi o zakaz połowu metodą spinningową, z tego co pamiętam okres ten wynosił od 1 stycznia do 30 kwietnia, a teraz nie mogę znaleźć nigdzie tego zapisu, chodzi mi tu o Szczecin a konkretnie o obwód rybacki odra nr.5. Czytając wszelkiego rodzaju RAPR-y i regulaminy nie natknąłem się na żadne obostrzenia oprócz okresów ochronnych ryb typu Szczupak,Sandacz,Boleń itp. Jedyne co znazałem to na stronie pzwszczecin.com artykuł pod tytułem "Odstępstwa od zasad zawartych w RAPR na wodach Okręgu PZW w Szczecinie" I tam jest napisane: Cytat "Na wszystkich jeziorach, kanałach (nie dotyczy kanałów obwodu rybackiego rzeki Odry Nr 5), stawach i zbiornikach zaporowych będących w użytkowaniu Okręgu PZW w Szczecinie obowiązują następujące zakazy w okresie od 1 stycznia do 30 kwietnia każdego roku: – Zakaz połowu ryb metodą SPINNINGOWĄ." jest to konktetnie punkt 15. Lecz już w punkcie 18 ów regulamin głosi : Cytat Wyłącznie w obwodzie rybackim rzeki Odra Nr 5 (pełna informacja o wodach obwodu rybackiego Nr 5: pzwszczecin.com(UWAGA – do obwodu rybackiego rzeki Odry Nr 5 nie wlicza się: jezioro Portowe, Kanał Rybny, Kanał Regaliczka) – OBOWIĄZUJE: a) SANDACZ – wymiar ochronny do 45 cm (dotyczy wyłącznie obwodu rybackiego Rzeki Odry Nr 5). – okres ochronny sandacza od 1 marca do 31 maja (dotyczy wyłącznie obwodu rybackiego Rzeki Odry Nr 5). c) SZCZUPAK – wymiar ochronny do 45 cm (dotyczy wyłącznie obwodu rybackiego Rzeki Odry Nr 5). d) Zakaz dociążania zestawu spinningowego dodatkowym obciążeniem powyżej 20g /cały rok/. Zakaz nie dotyczy tzw. metody DROP SHOT. Metoda spinningowa DROP SHOT polega na trwałym i bezpośrednim zamocowaniu haczyka z jednym ostrzem i przynętą do żyłki lub plecionki głównej oraz zamocowanym trwale obciążeniem na końcu zestawu. (Przy tej metodzie nie ma tzw. „bocznego troku”). e) w okresie od 1 marca do 30 kwietnia /każdego roku/ w całym obwodzie rybackim Odry Nr 5 obowiązuje całkowity zakaz połowu ryb metodami: SPINNINGOWĄ oraz TROLLINGOWĄ (pełna informacja o wodach obwodu rybackiego Nr 5: pzwszczecin.com (UWAGA – do obwodu rybackiego rzeki Odry Nr 5 nie wlicza się: jezioro Portowe, Kanał Rybny, Kanał Regaliczka) I tu na tym się zacinam jak traktować te "kanały" z punktu15 oraz obwód rybacki rzeki odra nr.5 punktu 18. Czy punkt 15 obowiązuje na całym obszarze odry nr 5? Gdyż nie ukrywam,że chciałbym iść porzucać za okoniem i nie wiem czy tym sposobem nie złamię prawa i w razie ewentualnej kontroli nie poniosę konsekwencji. Według mnie ten punkt 15 można interpretować różnie przez te słowo "Kanały" a nie chce popełnić jakieś wpadki Liczę na waszą wyrozumiałość i to,że mnie nie powiesicie na suchej gałęzi za to pytanie Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sq1gym Napisano 23 Stycznia 2018 Share Napisano 23 Stycznia 2018 Na obwodzie nr 5 teraz spinningować można. Nie wolno na innych wodach (kanały, jeziora) PZW. Obowiązuje też zakaz spinningowania od 15 września do końca lutego w obrębie portów morskich. Czyli dla nas wszystkie wody Urzędu Morskiego od Trasy zamkowej aż do Skolwina, wyłączając jezioro Dąbie. Mapa z obszarem portu jest dostępna na stronie portu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sq1gym Napisano 23 Stycznia 2018 Share Napisano 23 Stycznia 2018 Uzupełniając (poprzedni post nie dał się edytować): Punkt 15 dotyczy wód poza obwodem 5. Punkt 18 dotyczy obwodu 5. na obwodzie 5 spinningować można do końca lutego. Od 1 marca do 30 kwietnia jest zakaz połowu metodą spinningową i trollingu. Granice portu morskiego: http://www.port.szczecin.pl/granice-portu-morskiego-szczecin/ Zakaz spinningu w portach na podstawie Rozporządzenia MRiRW z dnia 6 lipca 2015 r. + zmiana z dnia 4 listopada 2016 r. (strona 4 dokumentu, paragraf 5, punkt 4): http://szczecin.oirm.gov.pl/main_libs/files/assets/1/Przepisy/UAKTUALNIONE WeDKARSKIE po zmianach.pdf 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi