Skalak Napisano 1 Lutego 2018 Share Napisano 1 Lutego 2018 Potrzebuje pomocy, mianowicie jako żyłkę główna mam np. trabucco t-Force pro carp 0,32mm albo 0,35mm i przypon chcę mieć z plecionki. Pytanie brzmi ile plecionka ma mieć lbs żeby przerwała się jako pierwsza, żeby nie stracić zestawu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skalak Napisano 2 Lutego 2018 Autor Share Napisano 2 Lutego 2018 Już nie trzeba mi pomocy. Rozwiązałem problem sam, może komuś się przyda więc odpowiem na swoje pytanie: przeciętna żyłka 0,30mm ma wytrzymałość 9 kg +/- czyli prawie 20 lbs, żyłka 0,35mm ma wytrzymałość 14 kg +/- czyli prawie 31 lbs. Podsumowując do żyłki 0,30mm przypon z plecionki 15lbs a dla żyłki 0,35mm przypon z plecionki 20 - 25 lbs? Jeśli się mylę proszę mnie poprawić dzięki z góry Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jony Napisano 2 Lutego 2018 Share Napisano 2 Lutego 2018 9 godzin temu, Skalak napisał: żyłka 0,35mm ma wytrzymałość 14 kg +/- czyli prawie 31 lbs. Mógłbyś mi wskazać żyłkę z takimi parametrami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skalak Napisano 3 Lutego 2018 Autor Share Napisano 3 Lutego 2018 trabucco t-force pro carp 0,35mm ma 34lb czyli 15,4 kg Shimano Żyłka Technium 0,355mm ma 11,5 kg ŻYŁKA DRAGON MB CARP MONO 0.35mm/12,70kg Żyłka DRAGON Maxima Carp & Feeder 0,35mm / 14kg Robinson pro Capr 0,335mm / 13kg Domyślam się że tyle nie mają wytrzymałości co producent podaje. Pewnie to samo się tyczy przyponów z plecionki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jony Napisano 3 Lutego 2018 Share Napisano 3 Lutego 2018 Parametry najbliższe prawdy ma żyłka shimano. Niektórzy producenci podają wytrzymałość liniową inni podają wytrzymałość na węzłach. Natomiast markowe plecionki trzymają podawane parametry. Pamiętaj jednak, że do plecionek jako linek głównych powinien być stosowany przypon strzałowy. W zestawie jaki chcesz używać żyłka będzie zawsze najsłabszym elementem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skalak Napisano 4 Lutego 2018 Autor Share Napisano 4 Lutego 2018 Aha czyli jak chciał bym łapać na żyłkę to przypon też musi być tylko z żyłki? Bo czytałem na forach że przypon z plecionki naturalniej układa się na dnie i jest mniej podejrzany dla ryby, stąd ten pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jony Napisano 5 Lutego 2018 Share Napisano 5 Lutego 2018 Niekoniecznie przypon musi być z żyłki. Praktycznie wszystkie zestawy karpiowe są zbudowane na zasadzie żyłka, leadcore, przypon z plecionki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skalak Napisano 5 Lutego 2018 Autor Share Napisano 5 Lutego 2018 A mógł byś jony pomóc mi w dobraniu plecionki na przypon? W sensie marka ile lb i dobrze by było żeby można było kupić tą plecionke w szpuli 15/20/25 metrów a nie 150,300 czy 1000 metrów? Do żyłki "trabucco t-Force pro carp 0,32mm " był bym bardzo wdzięczny, z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jony Napisano 5 Lutego 2018 Share Napisano 5 Lutego 2018 W sumie najbardziej chwalone są plecionki Krystona 25 lbs (sam takie stosuje) Na ciężkie warunki denne dobrze jest zastosować plecionkę z otuliną,tutaj proponowałbym Kordę. Są to jednak materiały z górnej półki cenowej. Z takich tańszych sprawdzona jest plecionka Jaxona 30 lbs. Możesz ewentualnie w sklepie zapytać o plecionki Power Pro nawijane z dużych szpul, wtedy będziesz mógł kupić po kilka metrów o różnych grubościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi