stocha Napisano 27 Marca 2018 Share Napisano 27 Marca 2018 Witam, Jak w tytule tematu,czyli dylemat nad wyborem odpowiedniego kija To pokrótce i po kolei,rewir zmagań to rzeka o umiarkowanym/silnym uciągu,długość kija 3,9m i c.w. 150g w budżecie ok 300zł który zawsze można trochę nagiąć lub uszczuplićFeedery o c.w. 120g już posiadam ,potrzebny jest teraz nieco "cięższy kij " z nastawieniem na atomowe brania kleni ,z oględzinami w sklepie na tą chwilę jest problem,z resztą jak w większości przypadków ponieważ to ja chcę wybrać sprzęt a nie kupować na siłę jeden kij który akurat ma sprzedający do upchnięcia.Jak większość szukających nowego sprzętu,zadając pytanie na forum mam cichą nadzieję iż może noż widelec znajdzie się ktoś kto będzie wstanie podzielić się swoim doświadczeniem,radąNa początek rzucę kilka propozycji znalezionych w sklepach internetowych, wezmę pod uwagę oczywiście każdą propozycję użytkowników którzy powiedzą co nie co o akcji,zachowaniu pod obciążeniem. DAIWA POWERMESH FEEDER 3,9m/150g - jeśli wierzyć producentowi to inny niż dotychczasowe daiwy,czyli nie klucha a szczytowa szybka akcja co by mi odpowiadało ROBINSON VDE-R Team Feeder MX 3,9m/150g - producent również zamieszcza wzmiankę o szybkiej akcji ale i o tym że jest to nie bywale uniwersalny feeder Trabucco Precision River Feeder 3,9m/150g - kij który jest rekomendowany do połowów silnych ryb rzecznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 28 Marca 2018 Share Napisano 28 Marca 2018 Miałem (ma teraz brat) Mikado GoldenBay do 140g sztywny kij o akcji wybitnie szczytowej ,polecam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stocha Napisano 28 Marca 2018 Autor Share Napisano 28 Marca 2018 Twoja rada będzie wzięta pod uwagęPodziękował! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ras al Ghul Napisano 28 Marca 2018 Share Napisano 28 Marca 2018 Polecam ROBINSON VDE-R Team Feeder MX 3,9m/150g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stocha Napisano 29 Marca 2018 Autor Share Napisano 29 Marca 2018 21 godzin temu, Ras al Ghul napisał: Polecam ROBINSON VDE-R Team Feeder MX 3,9m/150g Fajnie by było,gdybyś choć jedno-dwu zdaniowy zarys tego kija przedstawił skoro polecasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ras al Ghul Napisano 30 Marca 2018 Share Napisano 30 Marca 2018 12 godzin temu, stocha napisał: Fajnie by było,gdybyś choć jedno-dwu zdaniowy zarys tego kija przedstawił skoro polecasz Mam z tej serii 3,9 i do 120g. Łowię głównie na Wiśle i Bugu. Tak jak Tobie czasami brakuje mi paru gram żeby zakotwiczyć zestaw. Kij jest lekki sztywny i szybki, pod rybą ładnie pracuje. Myślę że ten o cw do 150g spełni Twoje oczekiwania. Jedynym minusem są dwie szczytówki a zazwyczaj dawane są trzy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stocha Napisano 30 Marca 2018 Autor Share Napisano 30 Marca 2018 Dzięki,o takie odpowiedzi chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ds-fan Napisano 5 Kwietnia 2018 Share Napisano 5 Kwietnia 2018 A może Wędka Mikado Fishfinder Feeder opinie raczej dobre, wędka godna polecenia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczecinianin Napisano 5 Kwietnia 2018 Share Napisano 5 Kwietnia 2018 Ja również polecę ze swojej strony Mikado Golden Bay do 140g. Osobiście łowie na Odrze i tutaj naprawdę czasem ciągnie i trzeba trochę machnąć. Zdaje rezultat bardzo dobrze. A kasy Ci jeszcze zostanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 5 Kwietnia 2018 Share Napisano 5 Kwietnia 2018 W Mikado GoldenBay są 4 szczytówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stocha Napisano 5 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2018 Panowie dziękuję wam wszystkim za poradyDodam od siebie kilka słów,to że polecacie kije Mikado wcale mnie nie dziwi gdyż są to bardzo dobre kije za relatywnie nie wygórowany budżet.Macałem kij Golden Bay i wszystko się zgadza,jest sztywny o szczytowej akcji.Kij fishfinder to jakby rozwinięcie o mocniejszy ciężar wyrzutu(oglądałem z c.w. 160g),bynajmniej na sucho sprawiają dobre wrażenie jeśli chodzi o kije na rzeczne łowy.Mam już feeder Mikado Almaz o c.w. 120g i to jest również bardzo sztywny kij,bardzo sobie go chwale,komfortowo daje radę z koszykiem 60g+towar.Jeśli kiedyś będę szukał kija już naprawdę ciężkiego o c.w. 200g z pewnością spojrzę na Mikado.Obecny już został zakupiony i to ten który w teorii miał na starcie najmniejsze szanse u mnie.Mianowicie wybrałem Daiwe Powermesh,dotychczasowe Daiwy które oglądałem były raczej bardziej miękkie zaś Powermesh podczas oględzin okazał się sztywny ze szczytową akcją.Dlaczego ten a nie tańsze Mikado?Hmm...chciałem spróbować coś do odmianyTrzymając go w ręku ma się wrażenie że jest o klasę wyżej od Mikado,przede wszystkim bardzo smukła rękojeść z EVA - łatwa do czyszczenia.Na całym kiju nie dopatrzyłem się żadnego uchybienia,mocowanie przelotek,lakier,widoczny oplot itp. jak pod linijkę,u Mikado(oczywiście tych które widziałem i mam)różnie bywało.Rękojeść korkowa w Mikado jak sugeruję producent to tylko cieniutka taśma korkowa,pod nią jest pianka po dwóch intensywnych sezonach widać ubytki.Tak czy inaczej,chwalę nadal Mikado a z Daiwą zobaczymy po konkretnych testach w boju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niki Napisano 5 Kwietnia 2018 Share Napisano 5 Kwietnia 2018 Witam, Jedynym kijem daiwy który mam a mógłbym polecić w takim cw jest hv daiwy ( hf 2 już nie produkowany) niestety następca tego kija to już nie to samo akcja kija lekko witkowata zupełnie odbiegająca od legendarnego poprzednika ale myśle że Powermesh będzie dobrym wyborem miałem okazję obejrzeć na żywo fajny kijek Daiwa robi dobrej klasy kije nawet te niskobudżetowe są wyposażone w dobre przelotki i wysokiej klasy grafit co daje jej przewagę nad kijami innych producentów. Powiem prosto z mostu Mikado a daiwa to lata świetlne w technologii moje hf mam już koło 10 lat i nie widać na nich żadnych uszkodzeń poza paroma rysami na złączach co jest normalną sprawą przy tego typu kijach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi