asapkuba Napisano 4 Kwietnia 2018 Share Napisano 4 Kwietnia 2018 Witam. Zapewne, znalazł się gdzieś już ten temat na forum. Ale nie chciało mi się go szukać. Posiadam staw ok 35 na 20 metrów głębokość do 1,70m, który z roku na rok zarasta coraz bardziej trzciną i innymi roślinami wodnymi (w załączniku pokazałem kilka zdjęć). Zazwyczaj w czerwcu staw jest tak mocno zarośnięty, że o połowie można tylko pomarzyć. Dlatego co roku wycianamy roślinność kosami przy samym dnie. Straszna i monotonna praca. Zwracam się do was ponieważ mam już dość corocznego koszenia. I tutaj pojawia się pytanie, czy znacie jakieś dobre środki, które nie zaszkodzą rybą a w jakimś większym procencie usuną roślinność ze stawu. Dodam też, że w stawie nie ma żadnego amura, ani ryby która posilałaby się tą roślinnością. Liczę na waszą pomoc! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jony Napisano 4 Kwietnia 2018 Share Napisano 4 Kwietnia 2018 Twój problem rozwiąże wapnowanie zbiornika, oraz zarybienie amurem. Środki typowe do zwalczania roślinności wodnej nie są w Polsce dostępne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 4 Kwietnia 2018 Share Napisano 4 Kwietnia 2018 Jony coś mi się zdaje że wapno pomoże ale robactwo . Asabkuba jeżeli nie usuniesz korzeni to będziesz miał ten problem cały czas . Kolega miał podobnie z tym że z tatarakiem , wodę wypompował ile było można i wyrywanko korzeni , jak się dało i czym dało , nawet poszły w ruch stare brony z obciążeniem ciągnięte przez ciągnik . Teraz inny problem , więcej sąsiadów nad stawen i jakoś nie może wyplenić tego chwastu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asapkuba Napisano 4 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2018 Wapno? Chodzi o najzwyklejsze wapno czy jakis specjany specyfik? @zajac222 przy wypompowaniu wody przenosiliście ryby do innego zbiornika? Od nowa trzeba zarybić staw. A nie mam takiego funduszu, aby wpuścić większe sztuki. A zanim narybek dorośnie trzeba poczekac :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 4 Kwietnia 2018 Share Napisano 4 Kwietnia 2018 Zwykłe wapno , wody nie wypompował wszystkiej a ryby co większe odłowił i została sama drobnica . Teraz ma zajebiaszcze złote karasie , liny (nie mylić z linami stalowymi) amur , jesiotr i trochę karpi . U szwagra zaszczepiliśmy w bagnie grążele ale te malusie , trochę się rozrosły ale trzymają się brzegu + jest taki że ryba ma gdzie się schować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jony Napisano 5 Kwietnia 2018 Share Napisano 5 Kwietnia 2018 11 godzin temu, zajac222 napisał: Jony coś mi się zdaje że wapno pomoże ale robactwo . Asabkuba jeżeli nie usuniesz korzeni to będziesz miał ten problem cały czas . Kolega miał podobnie z tym że z tatarakiem , wodę wypompował ile było można i wyrywanko korzeni , jak się dało i czym dało , nawet poszły w ruch stare brony z obciążeniem ciągnięte przez ciągnik . Teraz inny problem , więcej sąsiadów nad stawen i jakoś nie może wyplenić tego chwastu Pomoże, jest to na obecną chwilę jedyny sposób na walkę z roślinnością na dużych zbiornikach. Oczywiście amur też zrobi dobrą robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr Kaczor Napisano 5 Kwietnia 2018 Share Napisano 5 Kwietnia 2018 Ja zakładałem taki temat jakiś czas temu. Ludzie między innymi radzili mi że można np. zarzucać końcówkę od grabi na linie i oczyścić sobie kawałek do łowienia. Link do mojego tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jony Napisano 5 Kwietnia 2018 Share Napisano 5 Kwietnia 2018 1 godzinę temu, Mr Kaczor napisał: Ja zakładałem taki temat jakiś czas temu. Ludzie między innymi radzili mi że można np. zarzucać końcówkę od grabi na linie i oczyścić sobie kawałek do łowienia. Link do mojego tematu Takie oczyszczanie prowadzi do tego, że ostrożne ryby nie podejdą do takiego placu. Jeżeli w zbiorniku są karpie, amury, liny, itp. można sypać w 2-3 miejscach regularnie zanętę o różnych frakcjach, wtedy ryby dokładnie wyczyszczą place, na których będzie można łowić. Jednak takie sypanie musi potrwać, nawet do 2-3 tygodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asapkuba Napisano 5 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2018 Dziękuje wszystkim za chęci i pomoc! Zdecydowałem się na amurki i wapno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi