WIOLA3009 Napisano 21 Lipca 2018 Share Napisano 21 Lipca 2018 Witam serdecznie użytkowników. Jestem totalnym laikiem dlatego proszę o pomoc. Chciałabym kupić tacie na 50 urodziny wędkę. Tato wspominał, że chciałby wędke na szczupaki- spinnig. Tato jest amatorem, lubi od czasu do czasu pójść na ryby, w naszej okolicy jest zbiornik rybny (sztuczny, stojący lecz bardzo rozległy- nie wiem czy to ma znaczenie, ma również łódkę, więc nie tylko z brzegu bedzie łowił). Kwotę jaką chcę przeznaczyć to do 500 zł. Jak zaczełam szukać to nie sądziłam, że jest tyle rodzajów więc totalnie to jest dla mnie czarna magia. Zatem jaka będzie najlepsza? Będę ogromnie wdzięczna za pomoc i odpowiedzi :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 22 Lipca 2018 Share Napisano 22 Lipca 2018 Witaj Przeważnie przyjęło się tak że do wędkowania z brzegu wybiera się dłuższe wędzisko np.270cm , a z łódki 210cm - kompromisem może być kij 240cm , ale wszystko zależy od preferencji wędkarza , z łódki im krótsza tym lepiej bo łatwiej podebrać rybę , ale przy zastosowaniu dłuższego podbieraka i z dłuższą wędką nie ma problemu , to samo z brzegu jak jest mocno zakrzaczony to czasem krótsza wędka będzie lepsza. Wędka pod szczupaka powinna mieć 30g wyrzutu ,chociaż przy wielkości Polskich szczupaków to i 20g da radę Poszukaj więc wędki 240cm do 30g niektóre kije przeznaczone pod szczupaka mają w nazwie ''pike'' : https://www.wedkarski.com/wedki/2849-wedka-thytan-pike-dragon.html tę posiadam tylko w długości 270cm i mogę polecić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WIOLA3009 Napisano 22 Lipca 2018 Autor Share Napisano 22 Lipca 2018 Super, dziękuję bardzo za odpowiedz i cenne informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ras al Ghul Napisano 31 Lipca 2018 Share Napisano 31 Lipca 2018 Co do parametrów kija buszmen ma rację. Mogę polecić Robinson Cortez Pike Spin 8-28g o długości 240cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WIOLA3009 Napisano 2 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2018 Super, dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi