Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam łowie na niedużym ok 6 h zbiorniuk po-żwirowym głebokość do 4 m i mam problem nie mogę wyhaczyć dużych karpi myślę że może ich nie być  ale to raczej nie możliwe zbiornik zarybiany co roku od jakiś 25 lat . Potrzebuję porady łowie na górce żwirowej jakieś 75 m od brzegu mam stałe stanowisko ,nęce łubinem i łowie na łubin - efekty karpie dobre brania ale maluchy największy to 66 cm za to amury ładne tak ok 100 cm ale co z dużym karpiem 

przynęty na klenia   Dragon
Napisano
48 minut temu, Piotrek 77 napisał:

Potrzebuję porady łowie na górce żwirowej jakieś 75 m od brzegu mam stałe stanowisko ,nęce łubinem i łowie na łubin - efekty karpie dobre brania ale maluchy największy to 66 cm za to amury ładne tak ok 100 cm ale co z dużym karpiem 

Spróbuj na kulki i pellet.

Napisano

Tak próbowałem pierwsze na słotko 2 tygodnie nęcenia i nic nawet brania potem 2 tygodnie na oczyszczenie wody i 2 tygodnie nęcenia npelet + kulki rak zawsze miałem na nie dobre efekty a tu nic siedze nad woda od soboty i nic właśnie się zwijam 

Napisano
27 minut temu, Piotrek 77 napisał:

Tak próbowałem pierwsze na słotko 2 tygodnie nęcenia i nic nawet brania potem 2 tygodnie na oczyszczenie wody i 2 tygodnie nęcenia npelet + kulki rak zawsze miałem na nie dobre efekty a tu nic siedze nad woda od soboty i nic właśnie się zwijam 

Lipiec to nie jest najlepszy miesiąc na karpie...

Próbowałeś w innych miejscach (na różnych głębokościach, bliżej, dalej od brzegu, przy trzcinach itp.)? Próbowałeś o różnych porach- zwłaszcza w nocy? Próbowałeś na pop-up lub inne przynęty podniesione nad dno? Spróbuj jedną wędkę postawić poza strefą nęcenia- tylko z punktowym podaniem zanęty. Czasem duże tryby unikają wejścia w miejsca intensywnie nęcone, tylko kręcą się kilka metrów obok.

Napisano

łowie jednym zestawem na dnie drugi podniesiony nad dno jakieś 5 cm  efekty takie same miejsce nęcenia to górka żwirowa  jakieś 1.2 m wody

może masz racje sprubuję rzucić jeden zestaw obok łowiska a co do pory to przewarznie zasiadka 2 lub 3 dni dzień i noc  

Napisano

Łowienie na słodko to jest bardzo szerokie pojęcie. Na jednej wodzie sprawdzi się truskawka, na drugiej np. wanilia albo brzoskwinia itp. Tutaj nie ma 100% recepty, musisz eksperymentować. Najlepiej usiąść nad wodą i zlokalizować miejsca żerowania i spławów karpi i tam nęcić i stawiać zestawy. Chyba najprościej byłoby sypać kukurydzę, bo na pewno karpie ją znają i dodawać sukcesywnie porcje kulek zmniejszając ilość kukurydzy. Jak masz w łowisku amury to może być sytuacja, że karpie nie zdążą podpłynąć do stołówki. Poza tym, na dużego karpia trzeba poczekać, jeżeli w Twojej wodzie są takowe, zapewne były już nie raz kłute i są ostrożne. Powiedz jeszcze jakiej firmy kulki stosujesz i o jakim smaku.

Napisano
5 godzin temu, Piotrek 77 napisał:

Potrzebuję porady łowie na górce żwirowej jakieś 75 m od brzegu mam stałe stanowisko

Dodam jeszcze, że nie ma miejscówek całorocznych, każda się po jakimś czasie wypala i trzeba  szukać innej. Przykładowo ostatnio siedzieliśmy z kolegą, dwa zestawy położone były na "książkowej" górce na środku wody, a dwa były pod trzcinami. Na górce nic się nie działo, a spod trzcin były brania.

Napisano

kulki tandem-baits słotkie truskawka miesne rak efekt na kukurydze i łubin to karpie maluchy ok50-max 60 cm no i amury

Presji na zbiorniku nie ma bo 95% to jakby to powiedzieć mięsiaże dlanich sezon kończy sie gdy wpuszczone ryby przestają brać na kukrydze z puszki bez nęcenia bo to przecieżkosztuję tak że na moją górkę nikt nie dożuci . Myslę że może nie ma duzych okazów ale przecierz te maluchy ciagne cały sezon więc o co chodzi już nie rozumiem