Piotrek 77 Napisano 23 Lipca 2018 Share Napisano 23 Lipca 2018 Witam łowie na niedużym ok 6 h zbiorniuk po-żwirowym głebokość do 4 m i mam problem nie mogę wyhaczyć dużych karpi myślę że może ich nie być ale to raczej nie możliwe zbiornik zarybiany co roku od jakiś 25 lat . Potrzebuję porady łowie na górce żwirowej jakieś 75 m od brzegu mam stałe stanowisko ,nęce łubinem i łowie na łubin - efekty karpie dobre brania ale maluchy największy to 66 cm za to amury ładne tak ok 100 cm ale co z dużym karpiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 23 Lipca 2018 Share Napisano 23 Lipca 2018 48 minut temu, Piotrek 77 napisał: Potrzebuję porady łowie na górce żwirowej jakieś 75 m od brzegu mam stałe stanowisko ,nęce łubinem i łowie na łubin - efekty karpie dobre brania ale maluchy największy to 66 cm za to amury ładne tak ok 100 cm ale co z dużym karpiem Spróbuj na kulki i pellet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek 77 Napisano 23 Lipca 2018 Autor Share Napisano 23 Lipca 2018 Tak próbowałem pierwsze na słotko 2 tygodnie nęcenia i nic nawet brania potem 2 tygodnie na oczyszczenie wody i 2 tygodnie nęcenia npelet + kulki rak zawsze miałem na nie dobre efekty a tu nic siedze nad woda od soboty i nic właśnie się zwijam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 23 Lipca 2018 Share Napisano 23 Lipca 2018 27 minut temu, Piotrek 77 napisał: Tak próbowałem pierwsze na słotko 2 tygodnie nęcenia i nic nawet brania potem 2 tygodnie na oczyszczenie wody i 2 tygodnie nęcenia npelet + kulki rak zawsze miałem na nie dobre efekty a tu nic siedze nad woda od soboty i nic właśnie się zwijam Lipiec to nie jest najlepszy miesiąc na karpie... Próbowałeś w innych miejscach (na różnych głębokościach, bliżej, dalej od brzegu, przy trzcinach itp.)? Próbowałeś o różnych porach- zwłaszcza w nocy? Próbowałeś na pop-up lub inne przynęty podniesione nad dno? Spróbuj jedną wędkę postawić poza strefą nęcenia- tylko z punktowym podaniem zanęty. Czasem duże tryby unikają wejścia w miejsca intensywnie nęcone, tylko kręcą się kilka metrów obok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek 77 Napisano 23 Lipca 2018 Autor Share Napisano 23 Lipca 2018 Tak próbowałem pierwsze na słotko 2 tygodnie nęcenia i nic nawet brania potem 2 tygodnie na oczyszczenie wody i 2 tygodnie nęcenia npelet + kulki rak zawsze miałem na nie dobre efekty a tu nic siedze nad woda od soboty i nic właśnie się zwijam łowie jednym zestawem na dnie drugi podniesiony nad dno jakieś 5 cm efekty takie same miejsce nęcenia to górka żwirowa jakieś 1.2 m wody może masz racje sprubuję rzucić jeden zestaw obok łowiska a co do pory to przewarznie zasiadka 2 lub 3 dni dzień i noc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jony Napisano 23 Lipca 2018 Share Napisano 23 Lipca 2018 Łowienie na słodko to jest bardzo szerokie pojęcie. Na jednej wodzie sprawdzi się truskawka, na drugiej np. wanilia albo brzoskwinia itp. Tutaj nie ma 100% recepty, musisz eksperymentować. Najlepiej usiąść nad wodą i zlokalizować miejsca żerowania i spławów karpi i tam nęcić i stawiać zestawy. Chyba najprościej byłoby sypać kukurydzę, bo na pewno karpie ją znają i dodawać sukcesywnie porcje kulek zmniejszając ilość kukurydzy. Jak masz w łowisku amury to może być sytuacja, że karpie nie zdążą podpłynąć do stołówki. Poza tym, na dużego karpia trzeba poczekać, jeżeli w Twojej wodzie są takowe, zapewne były już nie raz kłute i są ostrożne. Powiedz jeszcze jakiej firmy kulki stosujesz i o jakim smaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jony Napisano 23 Lipca 2018 Share Napisano 23 Lipca 2018 5 godzin temu, Piotrek 77 napisał: Potrzebuję porady łowie na górce żwirowej jakieś 75 m od brzegu mam stałe stanowisko Dodam jeszcze, że nie ma miejscówek całorocznych, każda się po jakimś czasie wypala i trzeba szukać innej. Przykładowo ostatnio siedzieliśmy z kolegą, dwa zestawy położone były na "książkowej" górce na środku wody, a dwa były pod trzcinami. Na górce nic się nie działo, a spod trzcin były brania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek 77 Napisano 23 Lipca 2018 Autor Share Napisano 23 Lipca 2018 kulki tandem-baits słotkie truskawka miesne rak efekt na kukurydze i łubin to karpie maluchy ok50-max 60 cm no i amury Presji na zbiorniku nie ma bo 95% to jakby to powiedzieć mięsiaże dlanich sezon kończy sie gdy wpuszczone ryby przestają brać na kukrydze z puszki bez nęcenia bo to przecieżkosztuję tak że na moją górkę nikt nie dożuci . Myslę że może nie ma duzych okazów ale przecierz te maluchy ciagne cały sezon więc o co chodzi już nie rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi