Bidon Napisano 26 Lipca 2018 Napisano 26 Lipca 2018 Witam chciałem zapytaćz czystej ciekawości dlaczego większość karpiarzy wybiera kołowrotki duże Czym sie różni duży od małego i dlaczego jest lepszy? Cytuj
zajac222 Napisano 26 Lipca 2018 Napisano 26 Lipca 2018 Podczep przyczepę od ciągnika do malucha i popróbuj pojeździć , czy to takie trudne do myślenia 1 Cytuj
jony Napisano 27 Lipca 2018 Napisano 27 Lipca 2018 Dużo zależy też od wody na której łowisz. Mam taką wodę na której trzeba wywozić zestaw 300 m albo i więcej, do tego dochodzi odjazd karpia na kilkadziesiąt metrów i na małych kołowrotkach zabrakłoby już plecionki. Poza tym do karpiowania musi być sprzęt solidny z dużą siłą hamowania. Przykładowo angole łowią na małych zbiornikach, i na ich rynek produkowany jest już sprzęt subtelniejszy. 1 Cytuj
Bidon Napisano 27 Lipca 2018 Autor Napisano 27 Lipca 2018 Katualnie w karpiówce mam założony kołowrotek Quantum Radical RCF 650 Cytuj
ds-fan Napisano 27 Lipca 2018 Napisano 27 Lipca 2018 Powodów jest kilka. 1 Na big pita zmieści się dużo grubej żyłki ,a w karpiowaniu stosuje się najczęściej żyłki 0,30-0,35mm 2. Dzięki dużej średnicy szpuli lepiej /dalej się zarzuca 3 żyłka na szpuli układa się w podobnych wielkościowo zwojach co na szpuli fabrycznej , przez co jest mniej skręcona/ zgnieciona niż na szpuli o małej średnicy co wpływa też na żywotność żyłki Zwróć uwagę jaka spirala robi się na luźnej żyłce gdy ta jest nawinięta na szpulę o małej średnicy 4 Dzięki dużej średnicy szpuli i sporemu nawojowi na 1 obrót rotora ,kołowrotek karpiowy z dużą szpulą mają mniejsze przełożenie niż te "karpiowe" z małymi szpulami. Popatrz na "betoniarki" Daiwy np emcast przełożenie 4,1;1-4,6;1 czyli na 1 obrót korbki masz 4,1 -4,6 obrotu wodzika natomiast w "zwykłych" kołowrotkach masz przełożenie 5,2;1 . po prostu w konstrukcjach z dużym przełożeniem mechanizm jest poddawany większym siłom i szybciej następuje zużycie konstrukcyjne niż w kołowrotkach z małym przełożeniem. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi