węgorz Napisano 22 Lutego 2007 Napisano 22 Lutego 2007 jakie są wasze najlepsze przynęty na węgorza??
kisux Napisano 23 Lutego 2007 Napisano 23 Lutego 2007 U nie najlepiej sprawdza się pęczek rasówek (choć z regułu biorą mniejsze sztuki) ale są przypadki że weźmie i większa - oraz żywczyk z gruntu lub martwa rybka - w szczególności ukleja ? Zdażało się też zaczepić węgorza na szyjkę z raka. Łowiąc na żywca lub trupka przeważnie zaczepia się za grzbiet, lub w okolicach płetwy ogonowej (trupka z reguły przeszywam) - choć raz spotkałem wędkarzy, którzy specjalizowali się w połowie węgorza i zaczepiali ukleje pod przednimi płetwami brzusznymi - w ten sposób żeby nie przebić komory brzusznej rybki - ponoć jest to bardzo skuteczny sposób połowu węgorzy na małego żywca - jadnak ma jedną wadę przy każdym ściąganiu zestawu z tak zaczepioną przynętą za każdym razem rybka zostaje w wodzie - metody nie próbowałem ale zapewniali że to ich zdaniem najskuteczniejszy sposób mocowania żywczyka Zresztą mieli kilka sztuk w siatce
Lesio Napisano 23 Lutego 2007 Napisano 23 Lutego 2007 Przynęty na węgorza w zasadzie są dwie: rosówka i niewielka rybka, jesienią także mała żabka. Dużo zależy od pory wędkowania - w dzień bardziej sprawdza się rosówka, w nocy - martwa ryba - najlepiej z rozciętym brzuchem, wyjątkiem jest okres tarła ukleji, wtedy w ciągu całej doby łowię na martwą rybę i raczej blisko- 10-20 m od brzegu. Znajomemu trafił się węgorz na obrotówkę, czytałem kiedyś art. o łowieniu węgorzy na skrzepniętą krew, wątrobę, jelita z drobiu (!), ale ja tego nie stosuję.
garowy Napisano 28 Kwietnia 2008 Napisano 28 Kwietnia 2008 Rosówka łapana prądem. Po kilku godzinach wydziela specyficzny zapach (nie mówie o fetorze rozkładanych aminokwasów) podobny do zapachu tzw. gnojaków. Drugi pewniak świerza stynka. Ciężko dostać ale jest patent; uklejki przekładasz świerzymi ogórkami, zawijasz w folie i do lodówki lub zamrażarki w zależności od tego kiedy chcesz łowić. Uwierz mi...ten zestawik zawiódł mnie może kilka razy...a często nocuje nad wodą
CHOMIK1980 Napisano 29 Kwietnia 2008 Napisano 29 Kwietnia 2008 1.Duża ploć 2.krąp 3.ukleja 4.rosówka (ale to na małe wegorki do ok 1kg)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.