Skocz do zawartości
przynęty na bolenie     Promocja dla użytkowników forum haczyk.pl w postaci rabatu 10% na pierwsze zakupy w sklepie  wędkarskim wielkaryba.pl

Nęcenie kukurydzą


cemazet

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chcialbym zapytac czy probowal ktos necic ryby kilka dni przed lowieniem kukurydza obrana z kolb z pola. Mam zamiar necic rybki do soboty i w niedziele isc na polow i sprawdzic czy zda to egzamin. Chcialbym jeszcze zapytac co dodac do tej kukurydzy moze jakies aromaty , dodatki , czytalem gdzies na forum ze ludzie dodaja czosnek , macie moze jakies inne pomysly co dodac zeby byl aromat tej kukurydzy ? pozdrawiam 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

przynęty na bolenie   Dragon

JA nęcę gotowaną kukurydzą, gotuje w szybkowarze - jest szybciej, do gorącej, ledwo odcedzonej, dodaje melase - dużo (ćwierć - pół litra na 3, 4 litry ugotowanej) i kolendrę mieloną - też dużo :) hmmm ze 100- 200 gram.

"surową" - też się nęci i na pewno karpie i amury ją jedzą, z tym, że są kontrowersje jak ona wpływa na ryby :), dużo osób twierdzi, że ma szkodliwy wpływ - pęcznieje w żołądkach, jest ciężkostrawna itd itp.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

14 godzin temu, mikwed1 napisał:

JA nęcę gotowaną kukurydzą, gotuje w szybkowarze - jest szybciej, do gorącej, ledwo odcedzonej, dodaje melase - dużo (ćwierć - pół litra na 3, 4 litry ugotowanej) i kolendrę mieloną - też dużo :) hmmm ze 100- 200 gram.

"surową" - też się nęci i na pewno karpie i amury ją jedzą, z tym, że są kontrowersje jak ona wpływa na ryby :), dużo osób twierdzi, że ma szkodliwy wpływ - pęcznieje w żołądkach, jest ciężkostrawna itd itp.

Surową śmiało można nęcić, ryby są do tego przyzwyczajone, przecież w gospodarstwach rybackich nikt nie gotuje codziennie tony kukurydzy. Osobiście nęcę kukurydzą kiszoną, doskonale zdaje egzamin, jedyny minus w tym wszystkim, to smród kiszonki, ale rybom to nie przeszkadza.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

 W tym roku zrobiłem w słoiki pasteryzowanej w różnych zalewach od śmierdziuchów po  mocno słodkie a część sfermentowałem   nie wiem dlaczego ale mam wrażenie żę mocno sfermentowana i lekko już śmierdząca szybciej się gotuje ta poszła do mrożenia

 

,

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.