Skocz do zawartości
tokarex pontony

SSR

Turbo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam .

Szukałem szukałem i nie znalazłem. Mam pytanie , jak wstąpić do SSR .

Chcem do nich dołączyć ale nie bardzo wiem jak .... W moim okregu kłusoli i innych tego typu dziadów jest wielu bardzo wielu , wczoraj byłem z bratem na rybach złowił szczupaka około 1kg i chciał go do wora zapakowac :evil: Wyzwałem go i kazałem dać mu buzi i puścić dalej. Mój brat to ewenement bo wypuścił rybę ale takich ludzi w okolicach krosna odrzańskiego jest paru . Wiekszość to miesiarze łapią co sie da ile sie da i do wora a jak zwrócisz mu uwage to cie wyzwie. Chciałbym jakoś zaprzestać temu chociaż troche dać coś z siebie dla odry żeby były w niej ryby które znikaja w zastraszającym tępie. Panowie powiem wam że w życiu nie zabrałem żadnej ryby do domu a najwiekszą przyjemnosc sprawia mi widok jak odpływa .

Jak ktoś jest zorientowany to prosze tez o opis uprawnien ssr i wszystko co może sie przydać .

Pozdrawiam.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Jak chcesz wstąpić do SSR musisz pójść do najbliższego komendanta SSR przy Okręgu jak nie byłeś karany i tam się wszystkiego dowiesz.

SSR

"co może SSR-owiec", gdy trafi na niezdyscyplinowanego, wobec którego ma podejrzenie że ........ Chodzi mianowicie co może zrobić zgodnie z przepisami.

Zgodnie z przepisami może pouczyć i nakazać żeby delikwent się zdyscyplinował tzn; zwinął nadprogramowe wędki, wypuścił ryby będące w okresie czy niewymiarowe itp. Jeśli delikwent nie chce, a SSR jest sam to tel. i wezwanie Policji ew. PSR żeby nałożyli mandat karny czy też wniosek do sądu grodzkiego. SSR może skontrolować dokumenty uprawniające do połowu czyli kartę wędkarską + legitymację tudzież dowód opłaty za łowienie, może skontrolować siatki będące w wodzie i ich zawartość. Może skontrolować stanowisko wędkarza, nakazanie posprzątania jeśli syf. Nie może żądać dokumentów innych niż karta wędkarska nie może skontrolować pojazdów i ich zawartości, nawet gdy ma uzasadnione podejrzenie. U nas rozwiązujemy sprawę w ten sposób że jako strażnicy zawsze płyniemy z PSR lub z Policjantem i po problemie. Wtedy jest to robione tak że 1-2 łodzie na wodzie + samochód lądem. Razem w samym płynięciu jest 4-6 ludzi na łódkach + 2 do 4 w samochodzie, + zaplecze logistyczne w bazie 3-4 osoby.

Sam SSR może niewiele, znacznie mniej niż kiedyś mogło ORMO. SSR może legalnie ściągnąć siaty kłusownicze bez obawy o oskarżenie o kłusownictwo, co normalnemu obywatelowi grozi, gdy zostanie na tej czynności przyłapany.

. W SSR są zazwyczaj ludzie którzy chcą coś dla wody zrobić i robią to, lepiej lub gorzej. Chociaż to drugie nigdy nie powinno mieć miejsca, ale to właśnie SSR jest tą "pierwszą linią oporu" używając terminologii wojskowej w tym wszechobecnym bałaganie.

SSR nie może rekwirować sprzętu, natomiast może zabezpieczyć sprzęt porzucony. czyli np; jak ktoś się do wędki przyznaje to jej ruszyć nie można, ale jeśli jest "bezpańska" to jak najbardziej tak.

. Chociaż pojedyńczo też czasami kontrolę nad wodą zrobię, ale to doraźna akcja. Jeszcze jeden aspekt, w pojedynkę to raczej nie radzę ryzykować. Bywają ostre jazdy nieraz nawet gdy jesteśmy w kilku i z policjantami.

Generalnie uprawnienia SSR przedstawiają się tak, że SSR posiada tylko minimalną określoną w ustawie rybackiej część uprawnień PSR, a konkretnie następujące uprawnienia wskazane w art. 23 pkt 1-3 i 4 lit. B).

Czyli strażnik SSR jest uprawniony do:

1) kontroli dokumentów uprawniających do połowu ryb u osób dokonujących połowu oraz dokumentów stwierdzających pochodzenie ryb u osób przetwarzających lub wprowadzających ryby do obrotu,

2) kontroli ilości masy i gatunków odłowionych ryb, przetwarzanych lub wprowadzanych do obrotu oraz przedmiotów służących do ich połowu,

3) zabezpieczenia porzuconych ryb i przedmiotów służących do ich połowu w wypadku niemożności ustalenia ich posiadacza,

4) żądania wyjaśnień i wykonywania czynności niezbędnych do przeprowadzania kontroli, a w wypadku uzasadnionego podejrzenia popełnienia przestępstwa lub wykroczenia:

B) odebrania za pokwitowaniem ryb i przedmiotów służących do ich połowu, z tym że ryby należy przekazać za pokwitowaniem uprawnionemu do rybactwa, a przedmioty zabezpieczyć.

Innych uprawnień kontrolno-zabezpieczających SSR nie ma.

Konieczność patroli we dwóch nie jest wymogiem natury prawnej tylko wynika ze względów bezpieczeństwa . I słusznie!!!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.