symbolic Napisano 10 Stycznia 2007 Share Napisano 10 Stycznia 2007 Witam mam zamiar kupić DRAGON Millenium Heavy Duty Pike [2.7m c.w10-35g] i zastanawiam sie jaki kołowrotek byłby najlepszy do tej wędki? [do kwoty 100zł] co sądzicie o kołowrotkach firmy Dragon? [mam na myśli szczególnie modele: Mirage, Reflex i Millenium] http://www.fishing-mart.com.pl/pl/products.php?groups=5&assortment=17&producer=39 prosze o pomoc, gdyż dopiero zaczynam swoją przygode z wędkowaniem i niebardzo wiem co kupić, a chciałbym skompletować sprzęt któr ydość długo by mi posłużył. z gólry dzięki za jakąkolwiek pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 10 Stycznia 2007 Share Napisano 10 Stycznia 2007 Całkiem niedawno do okoniówki zakupiłem najmniejszy model Millenium Pro FD. Co prawda dopiero raz miałem go na rybach, ale moge Ci już powiedzieć co nieco o nim. Ma płynny i bardzo precyzyjny hamulec, dobrze układa żyłke, płynnie się kręci i wogóle przyjemnie się nim łowi. Aha i w realu wygląda on dużo lepiej niż na zdjęciu w fishing-marcie.Poczekaj na opinie o innych modelach i wtedy zdecyduj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bartosz Napisano 10 Stycznia 2007 Share Napisano 10 Stycznia 2007 Poszukaj. Na forum jest sporo informacji. Ale w skrócie to wędka jest bomba (ja mam Millenium Super Fast), a kołowrotek w swojej kategorii cenowej jeden z najlepszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
symbolic Napisano 11 Stycznia 2007 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2007 Poszukaj. Na forum jest sporo informacji. szukałem na forum, ale niema zbyt wiele opini o tych kołowrotkach. chodzi mi o to, który z nich byłby najlepszy do tej wedki... a może znacie jakieś inne godne polecenia? ...kołowrotek w swojej kategorii cenowej jeden z najlepszych. chodzi Ci Millenium Pro ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo Napisano 11 Stycznia 2007 Share Napisano 11 Stycznia 2007 Heh mam Cormorana i nie narzekam . Troche juz sobie pokręcił i pracuje b. ładnie. Co do tego dragona to fajny kręcioł, ale nie siedział mi w ręce. No a taki zajefajny kręcioł to już droższy będzie. Zaczynając od OKUMA Epix 30 , potem Team Dragon, potem SPRO i dalej w góre tak z jakością jak i ceną Mi z tych co wymieniłem siedzi Team Dragon, ale jeszcze musi poczekac zanim trafi w moje ręce:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
symbolic Napisano 11 Stycznia 2007 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2007 Co do tego dragona to fajny kręcioł, ale nie siedział mi w ręce. co rozumiesz przez "nie siedział w ręce? Zaczynając od OKUMA Epix 30 , potem Team Dragon, potem SPRO i dalej w góre tak z jakością jak i ceną rzeczywiście kołowrotki fajnie, ale tak jak wspomniałem na kołowrotek moge przeznaczyć około 100zł oprócz w/w dragonów w gre wchodzą jeszcze: CORMORAN RODEO GT 5AiF 3000 DAM Quick Finessa OKUMA ZEON 20 oraz DAIWA Regal 2000 4i doradźcie mi prosze bo ja sie niezbyt znam na takim sprzęcie, a nie che kupić jakiegoś badziewia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo Napisano 11 Stycznia 2007 Share Napisano 11 Stycznia 2007 No ja posiadam to co mam w opisie czyli Cormoran rodeo 2000 Gti 11pif Na temat pozostałych, które wymieniałes nie wypowiem się, ponieważ ich nie uzywałem ani nie oglądałem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bartosz Napisano 11 Stycznia 2007 Share Napisano 11 Stycznia 2007 chodzi Ci Millenium Pro ? Tak. Poza tym jeszcze Mirage. Trochę gorzej wypada Reflex. szukałem na forum, ale niema zbyt wiele opini o tych kołowrotkach. chodzi mi o to, który z nich byłby najlepszy do tej wedki... a może znacie jakieś inne godne polecenia? Na forum często mówiło się raczej bezimiennie, że kołowrotki Dragon to dobra robota. Pewnie dlatego nie mogłeś znależć konkretnych info wpisując w wyszukiwarce konkretny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
symbolic Napisano 11 Stycznia 2007 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2007 Co do dragona mirage to znajomy wędkarz powiedział mi ze jak na początek to jest troche za duży [chodziło o model 920i FD] Mi najbardziej podoba sie DAIWA Regal 2000 4i z tegoi co sie dowiedziałem to ta firma robi dośc dobre kołowrotki, jak myślicie? OKUMA ZEON 20 jest teraz w promocji za 99zł i zastanawiam sie może by ją wziąść? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bartosz Napisano 11 Stycznia 2007 Share Napisano 11 Stycznia 2007 Po pierwsze do wędki typowo szczupakowej to model 920i może być nawet za mały. Tak naprawdę bardziej od zewnętrznych gabarytów liczy się pojemność szpuli. A jeśli idzie o gabaryty to oznacza to większe (bardziej wytrzymałe) części, co jest ważne w kołowrotkach spinningowych. A co do DAIWY to nie sugeruj się firmą. Za takie pieniądze nie kupisz modelu DAIWY tylko budel 5 kategorii ze znaczkiem DAIWA. To samo jest z Shimano. Poczytaj po Forum i zdecyduj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 11 Stycznia 2007 Share Napisano 11 Stycznia 2007 Trochę gorzej wypada Reflex. niestety potwierdzam, kolega był zadowolony z modelu 1030 (chyba, ale napewno 1000 cośtam) ale po połowie szczupaków w Szwecji takich do 90+ i po ostatnim trociowaniu nic z niego nie będzie. Ledwo się kręcił i wydawał dziwne odgłosy a ma dopiero jakieś 7 - 8 miesięcy. Ja kiedyś używałem Dragona Galaxy 830i do spina i był naprawdę ok, katowany najróżniejszymi przynętami, ma około pięciu lat i teraz jest na emeryturze przy feederku a spisuje się jeszcze całkiem nieźle jak na emeryta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 11 Stycznia 2007 Share Napisano 11 Stycznia 2007 Mi najbardziej podoba sie DAIWA Regal 2000 4i Też mi się podobała ta Daiwa ale kiedyś na innym forum proponowano mi że oddadzą mi to to za pół litra bo leży w szawce i zawadza. Podobno nie warte uwagi, ale to tylko zasłyszana informacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 11 Stycznia 2007 Share Napisano 11 Stycznia 2007 Też mi się podobała ta Daiwa ale kiedyś na innym forum proponowano mi że oddadzą mi to to za pół litra bo leży w szawce i zawadza. Podobno nie warte uwagi, ale to tylko zasłyszana informacja. To takie pitolenie jak z końcem świata w 2012 roku Wchodzą goście na forum Onetu i piszą "Koniec świata w 2012 roku" i różne bzdury z tym związane. I razu pewnego gość pisze do takiego proroka- Ok, więc załóżmy się notarialnie o 10 tyś zł, że końca świata nie będzie w 2012 roku. I nagle łepek pisze, że nie ma kasy, że się jeszcze uczy.....A ten mu mówi przecież nic nie ryzykujesz jesteś pewien tego co mówisz kasa ci niepotrzebna (to tak na marginesie i apropos pewnych sytuacji na naszym forum ) Tak więc trzeba było ładnie zapakować flaszkę, wysłać ją temu kozakowi i sprawdzić samemu co to za szajs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 11 Stycznia 2007 Share Napisano 11 Stycznia 2007 tomek1, Przytoczyłem tylko jedną opinię na ten temat, były i inne. W duuuuuuuuuuużej większości niestety negatywne, jedna pozytywna ale koleś się potem zreflektował że ta jego to nie 4i tylko Xi i to z przed 5 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
symbolic Napisano 11 Stycznia 2007 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2007 dzięki za info nie będe w takim razie ryzykował z tą daiwą, tymbardziej ze nie moge znaleść nigdzie żadnej informacji o tym modelu w takim razie wybrać Dragon Millenium Pro czy OKUMA ZEON 20 ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 11 Stycznia 2007 Share Napisano 11 Stycznia 2007 Przytoczyłem tylko jedną opinię Nie chodziło mi o klasę kołowrotka, bo może faktycznie jest do d....- nie wiem. Chodziło mi o gadki typu dam ci go za flaszkę I przedstawiłem sposób jak tępić tego typu zagrania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bartosz Napisano 11 Stycznia 2007 Share Napisano 11 Stycznia 2007 w takim razie wybrać Dragon Millenium Pro czy OKUMA ZEON 20 ?? Jak masz duszę ryzykanta to kup Okumę. Przynajmniej na forum poznamy opinię o kolejnym kołowrotku - kto wie, może całkiem pozytywną? Ja nie miałem styczności z tym sprzętem, ale jego cena trzyma się na jednym poziomie od samego początku produkcji więc może... Z drugiej strony to żaden dowód! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
symbolic Napisano 12 Stycznia 2007 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2007 to ja już mam mętlik w głowie:/ nie jestem ryzykantem, chciałbym kupić coś sprawdzonego jakich firm Wy używacie? i czy jesteście z nich zadowoleni? może taka informacja rozjaśni mi nieco sytuacje w głowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 12 Stycznia 2007 Share Napisano 12 Stycznia 2007 Dragon, Shimano, Tica, Daiwa, Spro to są jedne z dobrych firm kręciołków Nie najlepszych ale dobrych. Posprawdzaj te firmy popatrz na modele w interesującym Cię przedziale cenowym wybierz, które Ci odpowiadają i popytaj o nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keri Napisano 12 Stycznia 2007 Share Napisano 12 Stycznia 2007 wybrać Dragon Millenium Pro czy OKUMA ZEON 20 Opinie na temat OKUMY ZEON już wyrażałem na tym forum, wystarczy tylko poczytać Kołowrotek dobry ale nie do w/w kija, po prostu jest za mały i za słaby. Ja używam go do paprocha i czasami do wędziska klenio-jaziowego. Do wędziska 10-35g czyli do przynęt pow 10g na pewno długo nie pokręci. Przykro mi ale takie mam doświadczenie z tym kołowrotkiem. DAIWA Regal 2000 4i Sam polecałem nie dawno ten kołowrotek i teraz mam moralniaka, kumpel go kupił nie "macając" w pewnym sklepie internetowym za baardzo niska cenę i okazał się być godzien tej niskiej ceny dodam że zapłacił coś ok 75zł.Propozycję mam jedna, jak wszyscy wiemy sezon szczupakowo-boleniowy zaczyna się w maju przynajmniej w wiekszości naszego kraju, tak więc odłoż se jeszcze po 20 miesięcznie do tego okresu i na pewno kupisz coś bardziej godnego uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 12 Stycznia 2007 Share Napisano 12 Stycznia 2007 jakich firm Wy używacie? i czy jesteście z nich zadowoleni? może taka informacja rozjaśni mi nieco sytuacje w głowie A ja ci doradze inaczej. Idź do sklepu, zobacz ile masz w portfelu, poproś o kołowrotki w tej okolicy cenowej. Weź do ręki, pokręć korbką a następnie ją puść z ręki zobaczysz czy zatrzyma się prawie od razu czy chwilę się jeszcze pokręci- zobaczysz czy mechanizm i łożyska dają duże opory (od tego zależy komfort "kręcenia" podczas łowienia), Potem zobacz luzy na szpuli, korbie i ogólną solidność maszyny (czy wszystkie obudowy dobrze się "schodzą"). Potem pobaw się kabłąkiem jak się zamyka, otwiera, czy sprężyna dobrze go trzyma w położeniu zamknietym, obadaj rolkę i jej okolice czy nie ma tam jakiś niedoróbek materiału (nadlewy, niewykończone krawędzie itp.). Najtrudniej sprawdzić hamulec "na sucho" -bo kręcenie palcami nic ci nie powie- i układanie żyłki. Weź ze sobą szpulkę z żyką i w sklepie nawiń kilkanaście zwojów i potem pociągnij na średnio wyregulowanym hamulcu (nie za lekko bo nie stwierdzisz) i jak puszcza płynnie-bez skoków to dobrze. Jak już sobie wytypujesz jeden lub kilka kołowrotków, które ci pasują. Wtedy zobacz w necie jak jest z ich trwałością bo tego w sklepie nie zbadasz Niekoniecznie to co się podoba jednemu będzie pasować innemu, Najlepiej sprawdź sam i popytaj o sprzęt, który ci "siądzie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 12 Stycznia 2007 Share Napisano 12 Stycznia 2007 tomek1, Najlepsza rada jaką widziałem w tym temacie, popieram w 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 12 Stycznia 2007 Share Napisano 12 Stycznia 2007 tomek1, Najlepsza rada jaką widziałem w tym temacie, popieram w 100% Powstaje na forum wiele dyskusji "czytałem gdzieś tam", "słyszałem gdzieś tam", "brat wujka kolegi używa" Trzeba pomacać, popróbować i nie tworzyć legend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andi64 Napisano 12 Stycznia 2007 Share Napisano 12 Stycznia 2007 Trzeba pomacać, popróbować i nie tworzyć legend coś mi to przypomina jak się nie mylę to kiedyś przeżyłem już takie dejavu ze ślubną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
symbolic Napisano 12 Stycznia 2007 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2007 tomek1 masz ode mnie plusika chyba tak zrobie i pójde do wędkarskiego "pomacać" i popróbować sobie kołowrotki wedle Twojej metody:) dzieki za pomoc:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi