Skocz do zawartości
Dragon

ochotka zanętowa

Skrętek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam małe pytanko w związku z ochotką. Przygotowuje się do zawodów i zaopatrzyłem się w dżokersa, trzymam go już kilka dni w lodówce, w dniu kupna był ciemnoczerwony, a zmienił teraz kolor na bardzo ciemny bordowy i troche mnie to martwi. Czy będzie się jeszcze nadawał do użycia go w zanęcie?

Pozdrawiam-Skrętek

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Lepiej kupować ochotkę góra 2 dni przed zawodami. Zwłaszcza w takie upały jak teraz. Ja bym ci radził rozproszyć tą ochotkę gliną (suchy pył) i zmieszać z ziemią torfową wilgotną to będzie ok

• 5 weeks later...
Napisano

witam.tak jak radzi kolega przesyp ją natychniast w ziemi albo gline wilgotną,to może coś uratujesz.zepsuta ochotka jest gorsz od jej braku

• 2 months later...
  • 6 months later...
  • 3 weeks later...
Napisano

Witam !! jestem tutaj nowy !! :):)

13 kwietnia mam zawody na jeziorze głębokość od 1,5 a 3 metry.Zakupiłem już 2 kilogramy glinki rozpraszającej ale nie wiem czy do tego dodać jeszcze jakiejś glinki wiążącej czy może ziemi 1 kilogram.I do tego ile dać jokersa 0,5 kg czy 250 gram ?? I jeszcze jedno czy zanętę podać z dodatkami osobno i na to ziemię z glinką i jokersem czy wszystko razem wymieszać ?? Powiem , że zamierzam o tej porze roku na zawodach nastawić się na płoć , a leszcza traktować jak przyłów.Wszelkie cenne udzielone mi tutaj wskazówki są dla mnie bardzo i to bardzo cenne :!::lol::lol::lol:

Napisano

Myślę, że powinieneś dać wiecej jokersa + ziemia. Nic nie napisałeś o łowisku więc trudno coś wywnioskować ale jeżeli nastawiasz się na płoć obowiązkowo dodaj konopie (kupisz na bazarze) Na hak (b. mały) również ochotka i nie powinno być źle.

Napisano

Dzięki a ile tej ziemi ?? ale do glinki bo jak już napisałem 2 kg rozpraszającej zakupiłem.Czy ziemia z glinką to dobre rozwiązanie ?? A tego jokersa to ile dać i w ile gliny i ziemi ??? A co do konopii to jutro babcia jedzie kupić ale nie wiem czy dostanie na rynku bo jeszcze z takim czymś się nie spotkała. :razz::razz::razz:

Napisano
A co do konopii to jutro babcia jedzie kupić ale nie wiem czy dostanie na rynku bo jeszcze z takim czymś się nie spotkała
Ktoś kto sprzedaje nasiona ale nie w małych torebeczkach tylko w worach będzie miał napewno konopie. Ja bym dał 1kg gliny i kg ziemi ew. później możesz dorobić.
Napisano

Witam Lary.

A co powiesz np. na 2 kg rozpraszającej i 2 kg wiążącej ?? Czy może lepiej dać 2 kg rozpraszającej i 1 kg ziemi , czy może jeszcze 2 kg rozpraszającej i do tego 1 kg wiążącej.Dokładnie chodzi o płotki na połowe kwietnia.Który z tych patentów byś wybrał ??

A co do konopi to dzisiaj babcia poszła na rynek po konopie i tam nie było,potem poszła do zielarskiego i facet na nią spojrzał i zapytał się jej czy coś bierze w sensie narkotyki.Bo konopie indyjskie to marichuana.Powiem tylko , że babcia ma 82 lata :D:D:D :grin::grin::grin::grin:

Napisano
na 2 kg rozpraszającej i 2 kg wiążącej ?? Czy może lepiej dać 2 kg rozpraszającej i 1 kg ziemi , czy może jeszcze 2 kg rozpraszającej i do tego 1 kg wiążącej.

dla mnie zdecydowanie ten pierwszy,ja równiez mieszam gliny pół na pół.

Myślę że wiecej byś dowiedział po obejrzeniu filmu Sekrety tyczki tam gość bardzo obszernie tłumaczy co z czym :wink:

Napisano

Dzięki tylko nie zapomnij , że ja to potrzebuje na jezioro :) czy ta mieszanka pół na pół nie będzie zbyt wolno wydobywać cząstek na wierzch ??

Napisano
nie zapomnij , że ja to potrzebuje na jezioro

nazwa glina wiążąca nie jest tylko po to aby kleic zanętę :cool: Stosuję się głównie po to aby dociążyć zanętę :wink:

czy ta mieszanka pół na pół nie będzie zbyt wolno wydobywać cząstek na wierzch ??

glina nie wywinduje Ci jokersa na wierzch,a rozłoży się się ładnie na dnie :wink: Jeśli jezioro i mała głębokość to ogranicz wiążącą do 1kg.

Napisano
A co do konopi to dzisiaj babcia poszła na rynek po konopie i tam nie było,potem poszła do zielarskiego i facet na nią spojrzał i zapytał się jej czy coś bierze w sensie narkotyki.Bo konopie indyjskie to marichuana.Powiem tylko , że babcia ma 82 lata
To gdzie ty staruszke wysyłasz po wszystkich sklepach :lol:

Tutaj masz http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=337981021

Napisano

Siemka dzisiaj kupiłem już sam konopie gotowe wyprażone i zmielone Traperka :)

A te 20% co jest napisane na opakowaniu żeby stosować to odnosi się do 1 kg zanęty czy 20% z opakowania i na ile ?

Napisano

Siemka !!!!!

Czytałem wiele postów ale nie wiem nadal bo niektórzy piszą tak a niektórzy inaczej.

Najpierw do wody wrzuca się jokersa z glinką , i na to pare kulek zanety i potem znowu joka.

Czy najpierw kule,potem joka i znowu kule.

Czy moze najpierw joka potem kule lub odwrotnie ??

Bede wam bardzo wdzieczny za odpowiedź:):):)

• 3 weeks later...
Napisano
mam problem z kupnem ochotki czy można ją gdzieś samemu nałapac,?
można tam gdzie się mnożą komary

Świetne :lol::lol::lol: Trini jesteś wspaniała. Nie ma w tym złośliwości ale sam bym tego nie wymyślił przez następne 60 lat :roll::idea:

• 1 month later...
Napisano

Witam czy teraz na ten okres bedzie lepsza pinka czy ochotka ?? lepiej na zawodac hzastosowac uniwersalną zanete z dodatkiem biscuitu miodowego i copromelasy czy lpeiej z tymi składnikami tylko ze pod leszcza ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.