Skrętek Napisano 30 Maja 2007 Napisano 30 Maja 2007 Mam małe pytanko w związku z ochotką. Przygotowuje się do zawodów i zaopatrzyłem się w dżokersa, trzymam go już kilka dni w lodówce, w dniu kupna był ciemnoczerwony, a zmienił teraz kolor na bardzo ciemny bordowy i troche mnie to martwi. Czy będzie się jeszcze nadawał do użycia go w zanęcie? Pozdrawiam-Skrętek
sieju1 Napisano 30 Maja 2007 Napisano 30 Maja 2007 Lepiej kupować ochotkę góra 2 dni przed zawodami. Zwłaszcza w takie upały jak teraz. Ja bym ci radził rozproszyć tą ochotkę gliną (suchy pył) i zmieszać z ziemią torfową wilgotną to będzie ok
leszcz077 Napisano 29 Czerwca 2007 Napisano 29 Czerwca 2007 witam.tak jak radzi kolega przesyp ją natychniast w ziemi albo gline wilgotną,to może coś uratujesz.zepsuta ochotka jest gorsz od jej braku
wojtek-1996 Napisano 13 Marca 2008 Napisano 13 Marca 2008 Dżokers to bardzo skuteczna przynęta na różne gatunki ryb niestety bardzo szybko się psuje. O przygotowaniu dżokersa tutaj >http://www.zpw.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=41.
Kotwica Napisano 30 Marca 2008 Napisano 30 Marca 2008 Witam !! jestem tutaj nowy !! :) 13 kwietnia mam zawody na jeziorze głębokość od 1,5 a 3 metry.Zakupiłem już 2 kilogramy glinki rozpraszającej ale nie wiem czy do tego dodać jeszcze jakiejś glinki wiążącej czy może ziemi 1 kilogram.I do tego ile dać jokersa 0,5 kg czy 250 gram ?? I jeszcze jedno czy zanętę podać z dodatkami osobno i na to ziemię z glinką i jokersem czy wszystko razem wymieszać ?? Powiem , że zamierzam o tej porze roku na zawodach nastawić się na płoć , a leszcza traktować jak przyłów.Wszelkie cenne udzielone mi tutaj wskazówki są dla mnie bardzo i to bardzo cenne
Lary Napisano 30 Marca 2008 Napisano 30 Marca 2008 Myślę, że powinieneś dać wiecej jokersa + ziemia. Nic nie napisałeś o łowisku więc trudno coś wywnioskować ale jeżeli nastawiasz się na płoć obowiązkowo dodaj konopie (kupisz na bazarze) Na hak (b. mały) również ochotka i nie powinno być źle.
Kotwica Napisano 30 Marca 2008 Napisano 30 Marca 2008 Dzięki a ile tej ziemi ?? ale do glinki bo jak już napisałem 2 kg rozpraszającej zakupiłem.Czy ziemia z glinką to dobre rozwiązanie ?? A tego jokersa to ile dać i w ile gliny i ziemi ??? A co do konopii to jutro babcia jedzie kupić ale nie wiem czy dostanie na rynku bo jeszcze z takim czymś się nie spotkała.
Lary Napisano 31 Marca 2008 Napisano 31 Marca 2008 A co do konopii to jutro babcia jedzie kupić ale nie wiem czy dostanie na rynku bo jeszcze z takim czymś się nie spotkała Ktoś kto sprzedaje nasiona ale nie w małych torebeczkach tylko w worach będzie miał napewno konopie. Ja bym dał 1kg gliny i kg ziemi ew. później możesz dorobić.
Kotwica Napisano 31 Marca 2008 Napisano 31 Marca 2008 Witam Lary. A co powiesz np. na 2 kg rozpraszającej i 2 kg wiążącej ?? Czy może lepiej dać 2 kg rozpraszającej i 1 kg ziemi , czy może jeszcze 2 kg rozpraszającej i do tego 1 kg wiążącej.Dokładnie chodzi o płotki na połowe kwietnia.Który z tych patentów byś wybrał ?? A co do konopi to dzisiaj babcia poszła na rynek po konopie i tam nie było,potem poszła do zielarskiego i facet na nią spojrzał i zapytał się jej czy coś bierze w sensie narkotyki.Bo konopie indyjskie to marichuana.Powiem tylko , że babcia ma 82 lata :D:D
stocha Napisano 31 Marca 2008 Napisano 31 Marca 2008 na 2 kg rozpraszającej i 2 kg wiążącej ?? Czy może lepiej dać 2 kg rozpraszającej i 1 kg ziemi , czy może jeszcze 2 kg rozpraszającej i do tego 1 kg wiążącej. dla mnie zdecydowanie ten pierwszy,ja równiez mieszam gliny pół na pół. Myślę że wiecej byś dowiedział po obejrzeniu filmu Sekrety tyczki tam gość bardzo obszernie tłumaczy co z czym
Kotwica Napisano 31 Marca 2008 Napisano 31 Marca 2008 Dzięki tylko nie zapomnij , że ja to potrzebuje na jezioro czy ta mieszanka pół na pół nie będzie zbyt wolno wydobywać cząstek na wierzch ??
stocha Napisano 31 Marca 2008 Napisano 31 Marca 2008 nie zapomnij , że ja to potrzebuje na jezioro nazwa glina wiążąca nie jest tylko po to aby kleic zanętę Stosuję się głównie po to aby dociążyć zanętę czy ta mieszanka pół na pół nie będzie zbyt wolno wydobywać cząstek na wierzch ?? glina nie wywinduje Ci jokersa na wierzch,a rozłoży się się ładnie na dnie Jeśli jezioro i mała głębokość to ogranicz wiążącą do 1kg.
Kotwica Napisano 1 Kwietnia 2008 Napisano 1 Kwietnia 2008 Jezioro do 3 metrów tak właśnie zrobię jak podpowiadas2 kg rozpraszającej i 1 kg wiążącej . Dzięki za rady
Lary Napisano 1 Kwietnia 2008 Napisano 1 Kwietnia 2008 A co do konopi to dzisiaj babcia poszła na rynek po konopie i tam nie było,potem poszła do zielarskiego i facet na nią spojrzał i zapytał się jej czy coś bierze w sensie narkotyki.Bo konopie indyjskie to marichuana.Powiem tylko , że babcia ma 82 lata To gdzie ty staruszke wysyłasz po wszystkich sklepach Tutaj masz http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=337981021
Kotwica Napisano 1 Kwietnia 2008 Napisano 1 Kwietnia 2008 Siemka dzisiaj kupiłem już sam konopie gotowe wyprażone i zmielone Traperka A te 20% co jest napisane na opakowaniu żeby stosować to odnosi się do 1 kg zanęty czy 20% z opakowania i na ile ?
hexman Napisano 1 Kwietnia 2008 Napisano 1 Kwietnia 2008 A te 20% co jest napisane na opakowaniu Odnosi się do objetości suchej zanęty.
Kotwica Napisano 2 Kwietnia 2008 Napisano 2 Kwietnia 2008 Czyli to nie ważne czy dam 1 kg zanety czy 5 i tak bedzie 20% jej objetosci tak ??
Daniel2330 Napisano 2 Kwietnia 2008 Napisano 2 Kwietnia 2008 Powiem tak jezeli masz 4 kg zanety to dodajesz ok 80 dkg konopi
Kotwica Napisano 10 Kwietnia 2008 Napisano 10 Kwietnia 2008 Siemka !!!!! Czytałem wiele postów ale nie wiem nadal bo niektórzy piszą tak a niektórzy inaczej. Najpierw do wody wrzuca się jokersa z glinką , i na to pare kulek zanety i potem znowu joka. Czy najpierw kule,potem joka i znowu kule. Czy moze najpierw joka potem kule lub odwrotnie ?? Bede wam bardzo wdzieczny za odpowiedź:)
Jarosław Napisano 10 Kwietnia 2008 Napisano 10 Kwietnia 2008 Niektórzy robią tak a inni inaczej a najlepiej przeczytać dokładnie a jeszcze lepiej poeksperymentować.
samael Napisano 26 Kwietnia 2008 Napisano 26 Kwietnia 2008 witam mam problem z kupnem ochotki czy można ją gdzieś samemu nałapac,?????
trini Napisano 26 Kwietnia 2008 Napisano 26 Kwietnia 2008 czy można ją gdzieś samemu nałapac,????? można tam gdzie się mnożą komary
Jarosław Napisano 26 Kwietnia 2008 Napisano 26 Kwietnia 2008 mam problem z kupnem ochotki czy można ją gdzieś samemu nałapac,? można tam gdzie się mnożą komary Świetne Trini jesteś wspaniała. Nie ma w tym złośliwości ale sam bym tego nie wymyślił przez następne 60 lat
Kotwica Napisano 4 Czerwca 2008 Napisano 4 Czerwca 2008 Witam czy teraz na ten okres bedzie lepsza pinka czy ochotka ?? lepiej na zawodac hzastosowac uniwersalną zanete z dodatkiem biscuitu miodowego i copromelasy czy lpeiej z tymi składnikami tylko ze pod leszcza ?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.