aiding Napisano 4 Czerwca 2007 Napisano 4 Czerwca 2007 Witam, Mam o to spławiczek: I jest na nim napisane: I mam założony jeden ciężarek 1,1g. Jednak spławik nie zanurza się odpowiednio. Ktoś mi może wytłumaczyć ile to powinienem jeszcze dociążyć i jak to się liczy ? Z gory dzieki.
MagnuM Napisano 4 Czerwca 2007 Napisano 4 Czerwca 2007 3 oznacza gramaturę spławika a te "+1" ozn. to, ze jest on już 1 g doważony, więc doważ go 2 gramami albo 1,5.
aiding Napisano 4 Czerwca 2007 Autor Napisano 4 Czerwca 2007 A te wagi muszą się równać ?? tzn. ze jak mam splawik 3g to muszę dociążyć 3 g ołowiem czy jak ?
MagnuM Napisano 5 Czerwca 2007 Napisano 5 Czerwca 2007 Niezupełnie, ja zawsze daje o 0,5 grama mniej, bo, nie wiem czy tylko ja tak mam, dowaze rowno to, jak to napisałeś, nie zanurza się odpowiednio.
jmk81 Napisano 5 Czerwca 2007 Napisano 5 Czerwca 2007 ja spławiki wyważam doświadczalnie, napis na nim traktuję jako orientacje ile mniej więcej muszę założyć ołowiu. Dociążam go tak by z wody wystawała tylko część z jaskrawym kolorem a jeśli rzucasz daleko i jest to mniej widoczne to załóż tyle abyś go po prostu widział ale pamiętaj: im mniej spławika wystaje z wody tym jest bardziej czuły i ryba czuje mniejsze obciążenie a to dość istotna kwestia.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.