Eksist Napisano 5 Czerwca 2007 Napisano 5 Czerwca 2007 W jakim celu montuje sie kretlik? Tylko po to aby zastepowal stoper czy ma on jakies inne wazne znaczenie... chodzi mi tylko o metode gruntowa z "udzialem" koszyczka zanetowego.
Tomaszek Napisano 5 Czerwca 2007 Napisano 5 Czerwca 2007 Krętlik przede wszystkim zapobiega skręcaniu się żyłki. Jeśli zciągasz zestaw a na haczyku masz robaka (szczególnie) lub inną przynętę - działa ona w wodzie jak śmigło, co powoduje skręcanie się żyłki. Połączenie przyponu z żyłką za pomocą krętlika zapobiega takiemu skręcaniu się. Moim zdaniem rózniez znacznie lepiej sprawdza się jako stoper. Gdy na początku swojej przygody wędkowałem bez krętlika - wiążąc przypon i żyłkę do siebie a rurkę z kosztczkiem blokowałem stoperem bardzo często podczas rzutu (szczególnie nieudanego - jak to u początkującego) stoper pchany przez rurkę uderzał w węzeł co owocowało zerwaniem zestawu i jego efektownym oddaleniem się, a ja zostawałem jak nie pyszny z sflaczałą żyłką Krętlik jest OK - krętlik jest bez mała konieczny. Bez krętlika się nie liczy
tomek1 Napisano 5 Czerwca 2007 Napisano 5 Czerwca 2007 Bez krętlika się nie liczy Świat mi się zawalił 95% moich wypraw wędkarskich się nie liczy
Lary Napisano 5 Czerwca 2007 Napisano 5 Czerwca 2007 Dodatkowo łączenie krętlika przyponem zwiększa jego wytrzymałość na węźle w porównaniu z tradycyjnym sposobem łączenia żyłki z przyponem.
Tomaszek Napisano 5 Czerwca 2007 Napisano 5 Czerwca 2007 Świat mi się zawalił 95% moich wypraw wędkarskich się nie liczy Nie martw się, jakoś to będzie....
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.