Skocz do zawartości
Dragon

Tiger cross maxx

muddi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

WItam Poszukuje kija nie dluzszego jak 2,4 bede lowil na niego z lodki , przynety to glownie duze gumy(sporadycznie wieksza wahadłówka) kopyto od 4 do 6 z glowkami od 20g . Konger posiada dwa modele kija z CW 20-50 i 40-80 prosze o pomoc

pozdrawiam

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 69
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

No własnie. Ja zrezygnowałem z tego modelu na kożyść dragona milenium pike 10-35g.

• 5 weeks later...
Napisano

Witam Planuję zakup tego spina o dł 2,7m i mam taki dylemat czy wybrać cw3-18 czy 7-25 łowię głównie twisterem o gr od 7 do 12gr głównie Wisła nieraz jeziorko. Ryby jakie łowie to głównie szczupaki takie od 1,5 do 4 kg , sporadycznie okonie Na stronach producenta pisze że i ten 3-18 ma spory zapas mocy ale czy do tych rybek wystarczy czy lepiej ten drugi. A dodam jeszcze że jesienią sporo rzucam wahadłem ale to głównie Mors lub Alga 1. Proszę o radę

Napisano

to widocznie jeszcze nie miał w ręku sztywnej wędki :)

3-18 to wklejanka, nada sie pod średnie gumy, woblerki i nieduże obrotówki. nieźle radzi sobie na szczupakach 60cm

Napisano

7-25 to ma być sztywny kijek :shock: łowiłem takimi kijami i żaden nie był sztywny :wink: Od 35 gr. zaczynają sie poważne kijki na poważniejsze ryby :mrgreen: Ja używam od 10 -40 gr. i jest akurat :grin:

• 2 weeks later...
Napisano

Mam 3-18 2,7m i jest to raczej miękka wklejka, dość szybki w zacięciu, przechodzący w parabolę przy holu-w sam raz do troka. Wady to źle dobrany uchwyt[stopka nie zakleszcza się prawidłowo i jest lekki luz na boki] oraz za długi dolnik,co dość mocno przeszkadza[wcześniej łowiłem z krótkim]. Ma też troszkę za mały i zbyt nisko osadzony pierwszy pierścień przelotki[to raczej wada większości kijów do 300pln].

Rekompensuje po części te wady niesamowicie mocny i czuły blank-b.rzadko gubi rybę.

• 1 month later...
Napisano

Witam,

Rozglądałem się za kijem do nauki spinningu i wstępnie wybrałem sobie Kongera, a dokładnie 3 wędziska:

Konger Aviator spin 8-30

Konger Tiger Cross Maxx L (7-25g)

oraz Konger Tiger Cross Maxx M (10-30g)

Chciałbym prosić bardziej doświadczonych kolegów o jakąś poradę- czym różni się Aviator od Tiger Crossa, jak zachowują się te kijki przy holu i przy zarzucaniu przynęty.

Planuję łowić głównie z brzegu, myślałem o pstrągach ale również ciągnie mnie do połowów szczupaków i sandaczy. Nie planuję używać bardzo dużych przynęt- raczej średniej wielkości obrotówki, wahadłówki, gumki a okazjonalnie woblerki.

Z góry dziękuję.

P.S. Wszelkie sugestie dotyczące innych wędzisk a także złote myśli do doboru kołowrotka do kijaszków bardzo mile widziane :)

Napisano

Aviator jest troszke biedniejszy niz reszta podanych popatrz na nia jej wykonanie i parametry...

Polecam ten kijek 7-25. Mialem go kiedys (wersja limitowana dla Kongera) i powiem ze to uniwersalny kijek pomiedzy szczupakiem a pstragiem o ile wogole mozna tak powiedziec o jakims kiju.

Moim zdaniem warto

Napisano
ozglądałem się za kijem do nauki spinningu i wstępnie wybrałem sobie Kongera

Konger Tiger Cross Maxx L powinien spokojnie wystarczyć na początek, sam kiedyś zastanawiałem się nad jej kupnem. Na pewno nie będzie to produkt jakiejś super jakości ale dla początkującego jest nawet ok :wink:

Napisano

Tiger Cross maxx L przy rzucie jest sprężysty(akcje oceniał bym na medium/tak średnio fast - jeśli można tak powiedzieć :D ) a pod rybą przechodzi w parabole - dobry na szczupaki i jak wspomniał Grześ bezie nie najgorszy pod pstrąga

Napisano

Dzięki za opinie. Polazłem do sklepu, kijek fajnie leży w ręce, nie jest za miękki. Mam nadzieję, że będę miał kiedy wypróbować nad wodą przed weekendem :D

Napisano

Widzisz. Super ze po odpowiedziach poszedles do sklepu i pomacales. Tak zawsze lepiej wybierac. Ciesze sie ze nasze uwagi sie przydaly.... Polamania ;-)

Napisano

Miałem obydwa kijaszki w ręku i zdecydowanie wybrał bym Aviatora, ale kazdemy pasuje co innego.

• 1 year later...
Napisano

Mam oba kijki Kongera.Ten do 18 dla mnie rewelacja,super praca i duża moc.Wady..wspomniany uchwyt i trochę za długi dolnik.Tę 25g kupiłem z myślą o szczupakowaniu,ale jak dla mnie kij za sztywny i męczyła mi się przy nim ręka.Trzeba było stosować odpowiednio cięższe przynęty aby wędzisku nadać optymalną pracę.Może ktoś podrzuci pomysł jakiegoś fajnego kijka do blaszek rozmiar 3-4,woblerków 6-8 i większych gumek?Preferowana akcja szczytowa przechodząca w parabolę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.