waldek42 Napisano 23 Kwietnia 2011 Share Napisano 23 Kwietnia 2011 Powinien to być olej do paliwa klasy 2t, Orlen jak najbardziej. Ja nie żałuję i leję Quicksilver 2T do dwusuwowych silników zaburtowych. 1:100 to prawidłowy stosunek, chociaż ja daję trochę więcej oleju na 1:75. W sklepie dobrze Ci radzi chociaż olej za 30 zł powinieneś już dostać bez problemu. Quicksilver 2T jest za około 45-50 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R20 Napisano 24 Kwietnia 2011 Share Napisano 24 Kwietnia 2011 Tak zajac222 jestem z Torunia i troche pływałem na spalinówkach, teraz przestawiłem sie na elektryki bo tam gdzie zazwyczaj smigam nie mozna uzywac spalinowek. W naszych okolicach w zasadzie jedynie rzeka Wisła i jezioro Chełmzynskie pozwala na pływanie na spalinowych. Co do proporcji to faktycznie 1:100, czym wiecej oleju to na bank wiecej dymu ja za starych dobrych czasów z motorynek i komarków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 24 Kwietnia 2011 Share Napisano 24 Kwietnia 2011 R20 powiedz mi czy silniczek yamaha 5 wystarczy na spokojne pływanie po wiśle ,dwie osoby na łodzi o wymiarach 3,10na 145 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R20 Napisano 24 Kwietnia 2011 Share Napisano 24 Kwietnia 2011 Spokojnie. 5 KM wystarczy i zupełnie powinno dac rade. 3,3 KM miałem w Johnsonie ktorym spływałem całe Mazury w drewnianej krypie która wazyła chyba ze 200 kg. Łódz wedkarska to nie bolid Waldemara Marszałka i nie musi chodzic ślizgem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 25 Kwietnia 2011 Share Napisano 25 Kwietnia 2011 Dzieki za odpowiedz.niepotrzebny mi ślizg tylko spokojne przemieszczanie .mam nadzieje ze inwestycja da mi satysfakcje i zadowolenie połamania kija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek26 Napisano 20 Maja 2011 Share Napisano 20 Maja 2011 Witajcie,niestety wcześniejsze planowane zakupy silniczka ok.5km poszły w łeb,wyskoczyło parę nie przewidzianych wydatków itd,ale nie poddając się dam rade cosik kupić ,mam wielką prośbę do Was jaki silnik jest dobry i polecany przez Was z tych możliwie najmniejszych coś kole 2km~3km??? do pontonu na rzekę Warta ???nie mówię tu o żadnych szaleństwach tylko spokojne i bezawaryjne pływanie z echosondą i szukanie miejscówek od czasu do czasu spinn na Jeziorsku,z góry dzięki za podpowiedzi ,miłej i spokojnej nocki dla Wszystkich pozytywnie zakręconych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ememiks Napisano 21 Maja 2011 Share Napisano 21 Maja 2011 wojtek26, Jeśli ma być 2/3km a do tego nie zawodny i lekki to tylko honda. Jedyna wada to ze głośny jest i może zmęczyć nie jednego ale jest chłodzony powietrzem a nie jak konkurencja wodą myślę że tu nie ma sobie równych bezawaryjny bez problemowy i pali co kot napłakał a trolingując to pyrkać i pyrkać . Najlepiej żeby był to model z sprzęgłem odśrodkowym. Znajomy ma i zero problemów już 4 rok. Ja mam podobną łódkę co on i moim 4km starociem merkury cisnę gorzej niż on tą hondą 2.3km. W sumie jeśli kupisz czy suzuki, yamaha, mercury będziesz zadowolony na pewno. Po za hondą wybierał bym z najdłuższą gwarancją i ceną. Każdy z tych silników będzie lepszy niż kilku letnie okazje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek26 Napisano 23 Maja 2011 Share Napisano 23 Maja 2011 Dziękuję Ememiks za odpowiedź,podsumowując jeśli mam wybierać z nowych silniczków: Suzuki 2,5km-Honda 2,3km-Mercury-2,5~3,5km ewentualnie coś z tańszego Parsuna lub SeaKing(2~4km) to najbardziej mam patrzeć na tą Hondę??? jeszcze raz przypomnę silniczek będzie mało użytkowany do 20-30 godzin w roku na rzece Warta i okolicznym jeziorku(żaden trolling nie wchodzi w grę,bardziej mi chodzi o popływanie z echosondą i szukanie miejscówek, takie bezproblemowe szukanie(oraz wycieczki dla duszy i ciała po rzece ) żebym nie musiał się martwić,czy podpłynie bez problemu pod prąd rzeki) -jeszcze raz proszę o rozwianie moich dylematów ,dzięki za wszelkie info pozdrowionka dla Was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ememiks Napisano 24 Maja 2011 Share Napisano 24 Maja 2011 Z drugiej strony jeśli będzie używany sporadycznie to czy jest sens kupować coś drogiego? Wszystkie markowe wyzej wymienione przez ciebie silniczki maja zbliżony próg cenowy poza Parsun i Seaking. Może warto zakupić Parsuna bo jest dość znacznie tańszy a na pewno nie będzie odbiegał zbytnio od markowych. Seaking nic nie mogę powiedzieć ale o parsunie coraz więcej się tego widzi na wodzie i jest chwalony przez właścicieli. Moim zdaniem taka dobra alternatywa jak ktoś za wiele nie będzie użytkował silnika w ciągu roku. Honda ma do siebie to ze jest chłodzona powietrzem i dodatkowym plusem jest to ze wyklucza awarie chłodzenia wirnika wody itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 23 Czerwca 2011 Share Napisano 23 Czerwca 2011 Panowie z silnikami spalinowymi mam pytanko.mam silniczek YAMAHE 5,odpala ,płyne 500 ,700 m,kilometr no i wtedy powoli gaśnie .uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuucoraz słabiej i stop.niemoge go odpalić na lekkim saniu go pociagne kilka razy i załapi zapłon na chwile i znowu stop.wyglada to tak jakby niedostawał paliwa ale niewiem to tylko ja tak sobie myśle.pompka była sprawdzana,gażnik czyszczony,niewiem co jest może ktoś miał coś podobnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldek42 Napisano 23 Czerwca 2011 Share Napisano 23 Czerwca 2011 Jak odpowietrzenie zbiornika jest zapchane to jest taki objaw. Wykręć korek ze zbiornika paliwa i zobacz czy jest tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 23 Czerwca 2011 Share Napisano 23 Czerwca 2011 jest tak .niemam orginalnego zbiornika do paliwa i weżyk od paliwa jest wpuszczony do banki z paliwem i jest odkrecony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldek42 Napisano 23 Czerwca 2011 Share Napisano 23 Czerwca 2011 Jeżeli to dwusuw to może dałeś za mało oleju do paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 23 Czerwca 2011 Share Napisano 23 Czerwca 2011 chyba nie.3 litry paliwa ,strzykawka ,odpowiednia ilość oleju zmieszana no i odpalanko ,pływanko i jak pisałem wyżej:sad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldek42 Napisano 24 Czerwca 2011 Share Napisano 24 Czerwca 2011 No to kicha, chyba że masz miękką gruszkę jak silnik zgaśnie, bo jak jest twarda to nie jest brak paliwa. Wykręć świecę, zobacz czy jest iskra no i czy świeca jest mokra- zalana. Nie pokombinujesz to w serwisie skasują cię na maxa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 24 Czerwca 2011 Share Napisano 24 Czerwca 2011 no to kaszana.no to ja pokombinuje.dzwoniłem do gościa w zeglarskim to sam przeglad kosztuje u niego 80 zł + to co trzeba naprawić, dzieki za poświecony czas i połam kije tylko na XXL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldek42 Napisano 25 Czerwca 2011 Share Napisano 25 Czerwca 2011 Daj znać co było bo ja też mam Yamahę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 26 Czerwca 2011 Share Napisano 26 Czerwca 2011 OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martens Napisano 27 Czerwca 2011 Share Napisano 27 Czerwca 2011 Witam Mam takie pytanie. W tym silniku jest taka mala tulejka ktora wklada sie w walek napedowy a ona blokuje srube. Sluzy rowniez jako zabezpieczenie przed rozwaleniem silnika na plytkiej wodzie. Wykonana jest (chyba) z mosiadzu dl 20mm fi 4-5mm. Gdzie mozna cos takiego kupic ?? A jak nie mozna to czym mozna to zastapic. Dziekuje i Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 1 Sierpnia 2011 Share Napisano 1 Sierpnia 2011 Panowie od silnikow spalinowych !mam zamiar pogrzebać w silnikuYAMAHA ,gażnik ,pomka i inne przewody poznałem teraz pora na spodzine itd.coś mi sie zdaje że z chłodzeniem jest coś nietak jak powinno i tu pytanie ,jak najlepiej udroznić te kanały i co z tym zrobić.czy lepiej dać komuś co sie zna na takich rzeczach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldek42 Napisano 1 Sierpnia 2011 Share Napisano 1 Sierpnia 2011 Kup wirnik pompy wodnej i zrób sam. Coś koło 50 zeta. To najczęstsza usterka w chłodzeniu silnika. To wszechobecny piasek wiśłany robi swoje. Tak na odwagę masz link do filmu jak się to robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 2 Sierpnia 2011 Share Napisano 2 Sierpnia 2011 Witam Waldku.Wysłałem do ciebie wiadomośc naPW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldek42 Napisano 3 Sierpnia 2011 Share Napisano 3 Sierpnia 2011 Nic nie przyszło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 3 Sierpnia 2011 Share Napisano 3 Sierpnia 2011 waldek 42 czy masz jakieś sklepy z takimi czesciami?dzwoniłem do warszawy do firmy ,mają ale jeszcze raz droższe jak ty napisałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldek42 Napisano 3 Sierpnia 2011 Share Napisano 3 Sierpnia 2011 Prządna firma, pełne zaufanie http://allegro.pl/wirnik-pompy-wody-4314-mercury-3-5hp-impeller-i1706892481.html Pytaj się o wszystko co potrzebujesz. Ja nawet olej u nich kupuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi