krzysiek156 Napisano 3 Lipca 2007 Napisano 3 Lipca 2007 Wędkarstwo muchowe uprawiam od niedawna i w większości łapie okazy nie przekraczające 15 cm, zastanawiam się czy to może być wina tego że łapie na mokrą muche . za odpowiedzi zgóry dziękuje.
kolat66 Napisano 6 Sierpnia 2007 Napisano 6 Sierpnia 2007 Muche jak kazda przynete treba dobrac odpowiednio. Musisz zaobserwowac nad woda czy ryby zbieraja pokarm z powierzchni wody czy nie. Na poczatek polecam lowienie na krutka nimfe. Jest to metoda w 95% skuteczna o ile sa ryby
pawl14_88 Napisano 17 Stycznia 2008 Napisano 17 Stycznia 2008 napisz gdzie lowisz czy jest to mala rzeczka czy duza rzeka lub jezioro?
adi1122spid Napisano 17 Lipca 2008 Napisano 17 Lipca 2008 Ja mam zamiar "muchowac" na małej rzece i nie duzym zbiorniku. Jakich much uzywac na tych łowiskach ??
solver Napisano 23 Lipca 2008 Napisano 23 Lipca 2008 Na poczatek polecam lowienie na krutka nimfe. a ja odradzam. Krótka nimfa to w zasadzie nie jest wędkarstwo muchowe. W środowiskach muchowych toczy się na ten temat zażarta dyskusja czy jest etyczna i czy jest to jeszcze muchowanie, ale ja zdecydowanie - przede wszystkim na początek- stanowczo ją odradzam. Skuteczności nie neguję, ale krótka nimfa ma moim zdaniem mniej więcej tyle wspólnego z muszkarstwem, co połów na żywca ze spinningiem.
mk1212 Napisano 17 Sierpnia 2008 Napisano 17 Sierpnia 2008 Sam dopiero zaczynam i uważam, że najlepiej rozpocząć od suchej muchy. Lepiej widać brania oraz masz większą kontrolę nad tym gdzie i jak rzucasz. Pozatym można probować łączyć suchą muchę z nimfą - pozdrawiam - napiętego sznura
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.