Skocz do zawartości
Dragon

Jak rozponać branie?

kaazer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Planuje jutro pojechać nad rzeke (Gwda) i połowić na spławik pare płotek.

Już raz łowiłem nad rzeką i mam mały problem nie umiem rozpoznać brania.

Spławik mi płynie wraz z nurtem rzeki i niewiem czy to ryba czy nurt bierze. Poczym poznać branie ryby moze zły spławik używam? Co na chczyk ciasto będzie ok?

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Jeżeli już chcesz łapać przepływanką :) to spławik ok 3 gram ja stosuje 2 i 3 zależy...

Moja rzeka jest dosc podobna wiec chyba odpowiednie będą te spławiki może lepiej będzie 3 g.

Na haczyk na to na co łapią/necą miejscowi a napewno białe robaczki pinka pęczak czerwone też moga być a jeżeli nie chce Ci sie to bierz krmke chleba i formuj kulki i na hak :D

Krzyś ;) Ja tak robie i płoteczki sie czepiają :) aczkolwiek przerzuć sie na grunt ja do tego roku tylko spławikiem próbowalem ale po zapoznaniu sie z metodą gruntową doskonale sie sprawdza.

Pozdro

Napisano

Witam!Branie to nic innego jak chwycenie przynęty przez rybę. Większość ryb takich jak karpie lub leszcze wsysa pożywienie wraz z wodą. Drapieżniki zwykle połykają przynętę w całości. Trudno jest jednoznacznie określić jak wygląda branie ryby. Zazwyczaj jest to zanurzenie, przesunięcie lub charakterystyczne dla leszcza wynurzenie spławika. Lin natomiast potrafi przez kilka minut skubać przynętę, zanim zdecyduje się na połknięcie haczyka. Zachowanie się spławika zależy także od jego rodzaju oraz wyważenia. Tylko doświadczenie i wyczucie pozwalają na bezbłędne zauważenie brania.

Branie rozpoznasz po zanurzeniu się spławika:

beztytuuzanurv6.jpg

Przesunięciu się spławika

beztytuuzanufx8.jpg

Położeniu się spławika

beztytuuzanukq3.jpg

Przynęta zależy na jakich wodach i na jaką rybę:Jak dla mnie weż wszystko co masz :P

Napisano

Pewnie ;D Ja tam nie przeznaczam za duzo funduszy i wiekszość moich wędek to teleskopy ;) Oczywiście ktoś powie, że tylko trój-składowe węglówki (taki przykład) no ale.....

Jak masz kaske to sobie kup przecudną wędeczke ;) no ale na taką rzeke nie uważam żeby to było konieczne :P

A na spławiczek moja ulubiona to 360 cm ;)

Wcześniej miałem 300 cm i też było okej ;)

Krzyś

Napisano

Wracajac do rozpoznawania brania. to jak widzisz cos niepokojacego np. drgniecie splawika, bierzesz wedke w łape :grin: zwijasz zylke, zeby rowno szla do splawika i czekasz na odpowiedni moment... dalej patrz na powyzsze posty :mrgreen:

• 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.