bboobb Napisano 21 Sierpnia 2007 Napisano 21 Sierpnia 2007 Nie zakładam nowego tematu, może tutaj znajdę odpowiedź na swoje pytanie. Chodzi mi o to czy wędkując na 2 wędki DS, zarzucacie zestawy blisko siebie (przemawiałoby za tym lepsze nęcenie - co 2 koszyki to nie 1) czy może w różne miejsca. Nie chodzi mi tutaj o ustawienie wędek bo wiadomo, że aby móc obserwować obie szczytówki jednocześnie wędki muszą być ustawione blisko siebie, ale o samo umiejscowienie zestawów w wodzie. Liczę na Wasze podpowiedzi i sugestie.
wojtt Napisano 21 Sierpnia 2007 Napisano 21 Sierpnia 2007 Rożnie to bywa z umiejscowieniem zestawow, na 2 DS'y przeważnie łowię na rzece, jeśli znajde odpowiednie miejsce tzn. dołek, wtedy rzucam mniej więcej w to samo miejsce obydwa zestawy z tym że na każdym inna przynęta, gdy nurt trochę ściągnie zestaw 2, przerzucam go w miejsce zestawu 1 . Wygląda to mniej więcej tak: ---> 1 --> 2 ----> gdy 2 jest trochę ściągnięty wędruje w miejsce 1 i tak w kołko, jedyny minus to przekładanie wędek, ale jest już wprawa Pozdrawiam
bboobb Napisano 21 Sierpnia 2007 Napisano 21 Sierpnia 2007 Zapomniałem dodać, że głównie chodzi mi o spokojną wodę. Łowię na Wiśle poniżej Zapory Goczałkowickiej i jest to woda prawie stojąca, minimalny uciąg.
maniek Napisano 21 Sierpnia 2007 Napisano 21 Sierpnia 2007 U mnie wygląda to inaczej ,generalnie nie ustawiam dwóch zestawow w jednym miejscu ,choć nęce ścieżke zanętowa to świadomie ustawiam jedną wędke w ścieżce a drugą na skraju i ten skraj może być z boku lub nieco dalej ,w zasadzie to postępowalem tak i na jeziorach i na rzece .Dlaczego tak ?,odpowiedzi może być kilka i wszystkie będą trafne ,nie sposób obsługiwac dwie wędki jak są brania za braniem ,wędkarz ma tylko dwie rece ,kolega kiedyś mi powiedzia że zostają ci jeszcze dwie nogi ,próbowałem i tak ,śmieszne ale to nie realne lowienie ,po zatym długoletnia praktyka pokazala mi że większe ryby trzymają się zawsze na skraju nęciska i jak walnie na pewno jest to coś konkret.Nie zaprzeczalnym faktem jest poznanie dna w lowisku i dogodnym ustawieniu zestawów ,do czego namawiam.
bboobb Napisano 21 Sierpnia 2007 Napisano 21 Sierpnia 2007 maniek dzięki. Na Ciebie zawsze można liczyć. Przy następnym wypadzie na ryby spróbuję zastosować się do Twoich wskazówek.
indi Napisano 11 Września 2007 Napisano 11 Września 2007 Wielokrotnie zdaza mi sie siedziec na glowce we dwoch wiec mamy 4 kije na DS i jakos dajemy rady,odra o srednim nurcie(50-60g) rzucamy stosunkowo blisko siebie i bardzo rzadko sie placzemy... nie widze porblemu w lowieniu 1 os na 2 DS bo nie ma problemu z tym chyba ze jest wielki okaz na haku to wowczas nie mysle o drugim kiju czy sie poplacze czy nie...tak mnie ktos nauczyl. jak branie jest na dwoch kijach niemal w tym samym momencie to jedna zacinam i odkladam a druga zacinam po kilku sekundach, jesli sie pierwsza dobrze zatnie to i tak siedzi na haku
bboobb Napisano 11 Września 2007 Napisano 11 Września 2007 Dzięki za odpowiedź, ale nie o to mi chodziło. Ciekawiło mnie czy lepiej zarzucać oba zestawy blisko siebie (podwójne donęcanie w miarę małego obszaru) w dwa w marę oddalone od siebie miejsca.
indi Napisano 11 Września 2007 Napisano 11 Września 2007 wg mnie jesli znalazles tam dolek albo jakas rynne lub cos tego typu to najlepiej mozliwie w tym miejscu, mozliwie blisko siebie ustawic zestaw. ja robie tak ze zarzucam troche powyzej 1szy zestaw jak sie ustawi to drugi zarzucam praktycznie w to samo miejsce i ustawia sie niedalego pierwszego...praktycznie zawsze tak łowie. podsumowujac proponuje blisko siebie i nie rozpraszac sobie lowiska
migacz28 Napisano 8 Lutego 2008 Napisano 8 Lutego 2008 Witam Odpowiedź do tematu. Generalnie łapię DS na odrze i tam wędki mam ustawione prostopadle do rzeki i podniesione do góry na specjalnych podpórkach (wykoanych samodzielnie) choć zależy to też od warunków zastanych nad rzeką i dostosowuje je do wysokości wody, uciagu, wiatru, ciężaru koszyka, żyłki itp.. nad jeziorem staram się w miarę możliwości ustawiać wędki równolegle do wody i nie koniecznie je podnosze do góry, nie zawsze jest to możliwe ustawienie równoległe ze względu na brak miejsca. Na odrę mam załozone sztywniejsze końcówki i grubsze żyłki w zakresie 0,22 -0,30 na jezioro miękie końcówki i żyłki 0,18 - 0,20 Mam nadzieje że pomogłem pozdr
bboobb Napisano 9 Lutego 2008 Napisano 9 Lutego 2008 ustawione prostopadle do rzeki i podniesione do góry na specjalnych podpórkach (wykoanych samodzielnie) Wszystko się zgadza, jeżeli możesz zamieśc jeszcze zdjęcia tych Twoich specjalnych podpórek (może ktoś skorzysta)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.