pablotor Napisano 14 Sierpnia 2007 Napisano 14 Sierpnia 2007 Łowie póki co tylko na Wiśle i jako że zaczynam swoją przygodę ze spinningiem prosiłbym jakiegoś szpeca o wyjaśnienie podstawowych pojęć takich jak : napływ, przelew, rafa, przykosa itd. Fajnie by było jakby dołączone były do tego jakieś obrazki. Z góry wielkie dzięki.
maniek Napisano 17 Sierpnia 2007 Napisano 17 Sierpnia 2007 OK.przygotuje opis tylko jedynie z fotkami może być problem.
keri Napisano 17 Sierpnia 2007 Napisano 17 Sierpnia 2007 pablotor, dokładny opis z fotkami masz na PW
madi Napisano 17 Sierpnia 2007 Napisano 17 Sierpnia 2007 No moi drodzy Panowie... czy to jakaś tajemnica Jeśli ma ktoś konkretne materiały to proszę wkleić oficjalnie, a nie na PM jeśli dane pochodzą z innego forum lub artykułu to proszę podać jego źródło (żeby problemów nie było z autoryzacją) Dziękuję
Tomek_N Napisano 17 Sierpnia 2007 Napisano 17 Sierpnia 2007 No wlasnie, chetnie ja tez bym sobie poczytal.
bboobb Napisano 18 Sierpnia 2007 Napisano 18 Sierpnia 2007 Popieram w całej rozciągłości, jeżeli to nie tajemnica udostepnijcie te materiały na forum, napewno wielu forumowiczów chętnie się z nimi zapozna. Ze swojej strony dodam, że w najnowszym numerze WW znajduje się cykl artykułów o tym "jak czytać rzekę" i te pojęcia są tam dość fajnie i przystępnie wyjaśnione.
keri Napisano 18 Sierpnia 2007 Napisano 18 Sierpnia 2007 Podaję linki do innych portali z dokładnymi opisami. jerkbait.pl. fishin.pl. Chyba nie złamałem regulaminu?
pablotor Napisano 20 Października 2007 Autor Napisano 20 Października 2007 Jakby ktoś mógłby mi wytłumaczyć kilka pojęć...dotyczą one jezior. Mianowicie : Litoral Rafy podwodnych półek podwodna górka podwodna łąka
Skrętek Napisano 20 Października 2007 Napisano 20 Października 2007 Litoral Przybrzeżna strefa jeziora, z bujną roslinnością podwodną w której przebywa drobnica/narybek wszystkich gatunków ryb.Rafy podwodnych półekTego nie wiem . podwodna górka Górka pod wodą ,zwyczajna górka na dnie zbiornika, warto w takich miejscach poszukać pasiaka albo sandała. podwodna łąka"Dywan" na dnie z roślinności podwodnej (np. moczarki).
maniek Napisano 21 Października 2007 Napisano 21 Października 2007 Według Limnologicznego podziału jeziora ,litoral to przybrzeżna strefa z roślinnością ,litoral dzieli się na oczerty i łąki podwodne.Oczerty to grupa roślin która wystaje z wody ,natomiast to co jest pod wodą tworzy łąke podwodną . Po Litoralu ,występuje Sublitoral ,jest to obszar występowania ławic muszli i wszelkiego "robactwa". Ostatnim podziałem jeziora to profundal ,są to najgłębsze miejsca ,gdzie zbiera się osad denny. Oczywiście to tak w telegraficznym skrócie. Jest jeszcze kilka pojęć związanych z jeziorem ,warto o nich wiedzieć ,ale opisz w miare wolnego czasu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.