gigant Napisano 22 Sierpnia 2007 Napisano 22 Sierpnia 2007 Witam wszystkich Moczykijii i nie tylko. Mam pewien problem i nie wiem czy dobrze trafiłem , ale spróbuje. Posiadam staw , a ostatnio zauważyłem że nie tylko ja tam lubię przesiadywać , ale także spodobało się to miejsce czaplom i tu moje pytanie : czy jest jakiś sposób na te darmozjady , a muszę je odstraszyć ponieważ wytarły mi się karpie i szkoda żeby mi je wyjadały. Dodam jeszcze że obok są stawy hodowlane. Z góry dziękuje i pozdrawiam.
maryaChi Napisano 22 Sierpnia 2007 Napisano 22 Sierpnia 2007 I tak na 99% karpiki zimy nie przetrwają takze nie wiem czy jest sens gonic te mile poniekąd ptaki.
gigant Napisano 23 Sierpnia 2007 Autor Napisano 23 Sierpnia 2007 dlaczego sądzisz że karpiki zimy nie przetrwają ? w obecnej chwili to niektóre mają już po 5-6 cm, a głębokość stawu w najgłębszym miejscu sięga ponad 2 metry, a na dnie stawu bije 4 źródełka
Skrętek Napisano 23 Sierpnia 2007 Napisano 23 Sierpnia 2007 maryaChi ma racje karpiki raczej nie przetrwają zimy. Karp nie jest naturalnym polskim gatunkiem i najlepiej czuje się w ciepłej wodzie. 99% karpi w naszych wodach pochodzi z zarybień. Ale może im się uda.
DamioBear Napisano 23 Sierpnia 2007 Napisano 23 Sierpnia 2007 Dlaczego miały by nie przezyć zimy.? Mój Wujek ma stawy hodowlane z karpiami i co roku mu wszystkie przyzywają. Nie masz sie co martwic.
Skrętek Napisano 23 Sierpnia 2007 Napisano 23 Sierpnia 2007 No tak przeżywają, ale dorosłe osobniki, narybek ma marne szanse. Ale temat nie jest o karpiach tylko o czaplach
maryaChi Napisano 23 Sierpnia 2007 Napisano 23 Sierpnia 2007 Z tego co sie bowiem orientuje w naturalnych warunkach młode karpie nie przeżyją w tak niskiej temperatury wody w pierwszym roku zycia. Stawy hodowlane to co innego. Do rozrodu karpia stosuje sie bowiem specjalny (chemiczny bodajże) tunning narybku dzieki ktoremu jest w stanie przetrwac niskie temperatury wody. Dokladnie sie na tym nie znam takze nie chce wchodzic w jakies szersze dyskusje w kazdym razie w naturalnych warunkach w Polsce karp nie rozmnaża się - i przeczyta się to w kazdym artykule o karpiu. Zwykle nie odbywa tarla, jak odbedzie juz tarlo to zwykle niewykluwaja sie z ikry larwy, jak sie wykluja to młode karpie nie przezywaja zimy. Oczywiscie istnieja odstępstwa. Niektore ocieplane zbiorniki mają warunki do naturalnego rozrodu tej ryby.
gigant Napisano 23 Sierpnia 2007 Autor Napisano 23 Sierpnia 2007 Ale temat nie jest o karpiach tylko o czaplach : właśnie
maniek Napisano 23 Sierpnia 2007 Napisano 23 Sierpnia 2007 Czapla to nie kormoran ,i nie powinna zbytnio przetrzebić narybku ,choć kto wie 100 czapli zapewne ,czaple raczej nie zjadaja karpi ,choć pewny na sto % nie jestem ,A nie prubowałeś jakiś odstraszaczy ,typu srebna lameta ,na wietrze powinna pomóc .Gorszym zagrożeniem jest kormoran ,i tu miałbym większe obawy.
Rasta sowa Napisano 23 Sierpnia 2007 Napisano 23 Sierpnia 2007 a sznurem przez staw, z jednego konca do drugiego taki zeby pływał po powierzchni , poodbno odstrasza , nie wiem dokladnie co i jak .
gigant Napisano 24 Sierpnia 2007 Autor Napisano 24 Sierpnia 2007 wczoraj cały staw "opasłem" taką taśmą plastykową biało czerwoną która służy do zabezpieczania wykopów . Zobaczymy co da.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.