Henryk-Hum Napisano 30 Sierpnia 2007 Napisano 30 Sierpnia 2007 A więc obiecałem - to tak zrobię. Doskonała zanęta na najedzonego i głodnego amura. Do wykonania potrzebne: Sparzona sałata z 3 sezonu, Ogórek długi Chleb gruboziarnisty - nieświeży pasza ( może być taka jak dla świń) lub tłuczeń, śrut. Następnie Sałatę i ogórka szatkujemy w BARDZO cienką kostkę i mieszamy. Chleb gotujemy przez 3 minuty i odcedzamy sitkiem. (świeży chleb w procesie gotowania rozmókł by sie za bardzo). Następnie wszystkie składniki mieszamy. Tylko należy pamiętać aby proporcje były 2/2 tzn. Gdy mamy 2 salaty, 2 ogórki - to 2 kromki chleba i 3 garście paszy. Zanętę należy użyć do 6 godz. od zrobienia, inaczej chleb stwardnieje ( gdyż chleb po ugotowaniu na podatność na twardnienie). Tą zanętę rzucamy małymi( kostka do gry) lub wielkimi kulami (wielkości pięści) 5 cm od spławika, z tym, ze jeżeli kulki są małe to powinny być rzucane w małych odległościach od spławika. Ps. Gdy amur wyczuje zanęte to tak szybko bezie płynął az zahaczy się bokiem o haczyk:)- to taki żart.
Gość Anonymous Napisano 31 Sierpnia 2007 Napisano 31 Sierpnia 2007 Sprawdziłem ta zanęte. Jak narazie bez rewelacji , tylko 3Kg amur i dwa niewymiarowe karpie. Był to pierwszy dzień nęcenia więc zapowiada sie naprawde dobrze. Pozdrawiam.
Paweł_100 Napisano 24 Lipca 2008 Napisano 24 Lipca 2008 zechcę wypróbować a co na chaczyk?? i czy zanętę można do koszyka podać?? a jeśli łowię amury na stawie 2-3 m głębokości na spławik to jaki grunt?? przynęta na dnie czy w toni?? a może 10 cm nad dnem??
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.